'Türkiye'de kahve çayın yerini almaya başladı'

'Türkiye'de kahve çayın yerini almaya başladı'
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçubuk, Türkiye'de son 10 yılda kahve tüketiminin üç kat artarak, çayın yerini hızla kahvenin almaya başladığını söyledi

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Türkiye'de son 10 yılda kahve tüketiminin üç kat arttığını belirterek, çayın yerini hızla kahvenin almaya başladığını söyledi.

"Çay" konulu panele katılmak için bir süre önce Rize'ye gelen Prof. Dr. Gülçubuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada sudan sonra en çok tüketilen içeceğin çay olduğunu anımsattı.

Gülçubuk, çayın günde en az iki kere hemen hemen her sofrada yer aldığını anlatarak, 4 yaşından sonra ürün vermeye başlayan çay bitkisinin yaklaşık 60-70 yıla kadar yaşayabildiğine işaret etti.

-"Tüketim alışkanlıklarımız değişiyor"-
Türkiye'nin çay üretim miktarı bakımından dünyada beşinci sırada yer aldığını da belirten Gülçubuk,"Dünyada çay tüketimi kahveye ve diğer içeceklere oranla çok yavaş şekilde artıyor. Bunda tüketicinin damak alışkanlıklarının değişmesinin de etkisi olduğunu düşünüyorum. Yapılan araştırmalar, Türkiye'de çayın yerini hızla kahvenin almaya başladığını gösteriyor. 10 yıl önce kişi başına Türkiye'de ortalama çekirdekli kahve tüketimi 200 gram iken şu anda 550 gram. Gelecek 10 yıl içinde ise 1,5 kilograma kadar çıkacak. 10 yılda kahve tüketimi yaklaşık 3 kat artış gösterdi. Türkiye'de her 100 kişiden en az yüzde 75'i kahve tüketiyor. Son 10 yılda Türkiye'de çay tüketimi ise kişi başına sadece 12 gram arttı. Demek ki bizim de tüketim alışkanlıklarımız değişiyor."dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.