Türkiye'de korkutan hastalık yayılıyor: Aynı pandemi gibi

Türkiye'de korkutan hastalık yayılıyor: Aynı pandemi gibi
Türkiye'de HIV vakalarında artış sürüyor.

Türkiye'de HIV vakalarında artış yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 38 ila 40 milyon kişi, ölümcül olabilen AIDS enfeksiyonunu taşıyor.

Küresel ölçekte vaka sayısında düşüş yaşanırken, Türkiye'de ise endişe verici bir tablo ortaya çıkıyor. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde son dönemde her hafta yeni HIV/AIDS vakalarının tespit edildiği belirtiliyor. Üstelik, bu vakaların çoğunluğunun tesadüfen bulunduğu aktarılıyor.

HIZLA YAYLIYOR

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, polikliniğe her hafta 1-2 yeni hasta geldiğini ve bu hastaların bir kısmının hastalığın başlangıç evresindeyken bir kısmının ise çok geç tanı aldığını belirtti. Prof. Dr. Akhan, hastaların genellikle başka şikayetlerle başvurduklarını ve HIV/AIDS tanısının tesadüfen konulduğunu ifade etti. Ayrıca, bu durumun gizli bir pandemi gibi yayıldığına dikkat çekti.

HASTALIK VAR TEST YAPTIRAN YOK
​​​​​​​
NTV'den Melike Şahin'in haberine göre; salgın sürecinde HIV testi yaptıranların sayısında azalma yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Akhan, bu durumun damgalanma ve ayrımcılık korkusu nedeniyle olduğunu vurguladı. HIV enfeksiyonunun belirtilerinin uzun süre ortaya çıkmaması ve hastalıktan şüphelenen kişilerin testten kaçınması ise teşhis almamalarına yol açıyor. Prof. Dr. Akhan, bu nedenle anonim test merkezlerinin önemine değinerek, HIV enfeksiyonuna karşı mücadelenin önemine vurgu yaptı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇSÜZLEŞTİRİYOR

HIV/AIDS hakkında bilgi veren Prof. Dr. Akhan, HIV'in beyaz kan hücrelerini yok ederek bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğunu belirtti. AIDS'in tanısının, CD4 T hücre sayısının 200'ün altına düşmesi veya ciddi enfeksiyon veya kanser gibi komplikasyonların ortaya çıkmasıyla konulduğunu ifade etti.

Kaynak:NTV

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.