Türkiye'de orman varlığı 22,3 milyon hektar alana yükseldi

Türkiye'de orman varlığı 22,3 milyon hektar alana yükseldi
Orman Genel Müdürü Üzmez: - "Türkiye'de orman varlığı 22,3 milyon hektar alana çıktı. Ülkemizde orman varlığı arttığı gibi ormandaki servet, ağaç ve odun miktarı da artıyor. Bu karbon tutumunun artması demek. Türkiye'deki orman varlığını yüzde 30'lara çık

EDİRNE (AA) - HAKAN ŞAHİN - Türkiye'de son yıllarda başlatılan ağaçlandırma seferberliği kapsamında orman varlığının 22,3 milyon hektar alana çıktığı bildirildi.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl 250 milyon fidanın dikildiği Türkiye'de orman varlığının her geçen gün arttığını söyledi.

Ormanları korumak, geliştirmek ve işletmek gibi anayasal bir görevlerinin olduğunu vurgulayan Üzmez, "Ormanların en büyük sıkıntısı, yangınlar, böcek ve mantar afetleri. Tabii böcek ve mantar afetleri de yangınlar kadar tehlikeli. Pek görünmediği için göze batmıyor ama kurumumuz bunu da her türlü kimyasallardan uzak biyolojik mücadeleyle ormanlarımızı koruyor ve geliştiriyor.'' dedi.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tüm dünyayı etkisi altına almaya başladığına dikkati çeken Üzmez, ormanların kıymetini tüm dünyanın anlamaya başladığını belirtti.

Türkiye'de son yıllarda ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını ifade eden Üzmez, konuşmasına şöyle devam etti:

''Türkiye'de orman varlığı 22,3 milyon hektar alana çıktı. Ülkemizde orman varlığı arttığı gibi ormandaki servet, ağaç ve odun miktarı da artıyor. Bu karbon tutumunun artması demek. Türkiye'deki orman varlığını yüzde 30'lara çıkarmayı hedefliyoruz. Erozyonla mücadeleye büyük önem veriyoruz.Toprak kayıplarını nehirlere barajlara dökmüyoruz. Hem barajların ömrü uzuyor, hem de denizlerde biyolojik çeşitlilik artıyor. Uygun yerlerde ağaçlandırma seferberliği, daha uygun yerlerde de köylülere ekonomik yönden gelir getirici ceviz ve badem gibi fidanlar dikiliyor. Vatandaşlarımız en azından bir şeyler hasat edip biraz para kazanırsa onlar da ağaçları korurlar. Ormanların kıymetini tüm dünya anlamaya başladı.''

- Biyolojik mücadelede kuşlar kullanılıyor

Üzmez, kurumlarının sadece orman yangınları ve erozyonla değil biyolojik mücadele konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Ormanlara zarar veren böcekler tespit edildikten sonra biyolojik çalışmanın başladığını ifade eden Üzmez, şunları kaydetti:

"Öncelikli mücadelemiz biyolojik mücadele. Zarar veren böcek varsa, bu böceği yiyen kuş yuvalarını arttırıyoruz. Kuşlar burada yuva kurup ağaca zarar veren böcekleri yiyor. Bazı zararlı böceklere karşı, biz de bunları yiyen böcekler üretip ormanlara salıyoruz. Amaç bir mücadele yaparken yıkım yapmamak. Ben çiftçilere de bazı önerilerde bulunmak istiyorum. Tarlalarına, bağlarına ve bahçelerine ilaç atarken 40 kere düşünsünler. Çünkü o hastalıklarda ilaçlara karşı dirençli hale geliyor. Topraklar zarar görüyor ve ekolojik denge bozuluyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.