Türkiye'nin ilk "slow food" mahallesi

Türkiye'nin ilk "slow food" mahallesi
İzmir'in Çeşme ilçesindeki Germiyan Mahallesi, Türkiye'nin ilk "slow food" mahallesi seçildi- Slow Food hareketi, endüstriyel üretime karşı küçük üreticileri ve doğal gıdayı destekliyor

İZMİR (AA) - Çeşme ilçesine bağlı Germiyan Mahallesi, endüstriyel üretime karşı küçük üreticileri ve doğal gıdayı ön plana çıkaran Slow Food hareketince Türkiye'deki ilk "slow food" mahallesi seçildi.

Türkiye Slow Food Temsilciliği ile Germiyan Slow Food arasında Germiyan Mahallesi'ndeki bir kahvehanede protokol imza töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Germiyan köyünde bir bayram havası yaşandığını belirtti. Sanayileşmenin getirdiği yabancılaşmanın farkına varan insanların özüne, eskiye dönmeye çalıştığını kaydeden Erkayıran şöyle konuştu:

"Köylerde 100-200 yıl önce nasıl üretim yapılıyorsa şimdi bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bunun gerçekleşeceği ilk köy ilçemizde olduğu için gururluyuz, mutluyuz. Germiyan köylülerimiz bunu yapıyorlardı ama şimdi daha da bilinçli ve duyarlı yapacaklar. İki yıllık bir süreç sonunda ise artık bu köyde sertifikalı ürünler yetiştirilecek. Bunun için başta köylülerimiz olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da bölge ayrımı yapmadıklarını, Çeşme Yarımadası'na bir bütün olarak baktıklarını dile getirerek, "Bölgelerimizin geleneklerini, göreneklerini, yaşam tarzımızı bir marka haline getirmeye çalışıyoruz. Slow Food Hareketi mahallemize, köyümüze çok güzel ve farklı bir anlam kazandıracaktır." dedi.

- "Burada mevsimsiz, turfanda ürünler yetiştirilmeyecek"

Slow Food Türkiye Kurucu liderlerinden Nedim Atilla da Germiyan'ın Türkiye'nin ilk Slow Food köyü olarak tarihe geçeceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Germiyan, hukuken mahalle statüsünde olmasına karşın sembolik olarak köy deyimini kullanıyoruz. Bu imzalanan protokol ile Germiyan, var olan değerlerini koruyacak. İyi, temiz adil olarak yetiştirilecek ürünlerin yaşatılmasını sağlayacak. Germiyan halkı, Slow Food hareketinin destekçisi olarak ürünlerini yetiştirecek. Burada mevsimsiz, turfanda ürünler yetiştirilmeyecek. Germiyan'da üretilen ekmek, Kopanisti peyniri bölgenin önemli markaları olarak yaşamaya devam edecek. Bir yıl süre ile Germiyan'a özgü ürünler, ağzında zeytindalı taşıyan Salyangoz logosu kullanılarak satılabilecek."

Germiyan Slow Food'un sözcüsü Engin Önen de endüstriyel üretime karşı küçük üretici ve doğal gıdayı ön plana çıkarmayı hedefleyen harekete ilişkin bilgi verdi. Önen, bu hareketin Türkiye'de hızla yayıldığını belirterek, "İçinde kimyasal ürün olmayan, temiz, adil olarak üretilen bu ürünler tüketiciye Slow Food hareketi ile ulaşacak. Germiyan köyü olarak 2 yıldır bunun için çalıştık. Şu anda 27 üyemizle birlikte gönüllü olarak üretimlerimize başlıyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.