Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğu yeni mekanı için gün sayıyor

Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğu yeni mekanı için gün sayıyor
Başkonsolosluğun yeni hizmet binasının bu yıl içerisinde açılması planlanıyor - Başkonsolos Aksoy: - “Projemizi 262 günde bitirmeyi öngörüyoruz” - “Selçuklu ve Osmanlı motiflerinden esinlenerek bir proje ortaya çıkardık. Binamıza, kendi kültürel değerleri

MİLANO (AA) – BARIŞ SEÇKİN – Türkiye’nin Milano Başkonsolosu Hami Aksoy, yeni konsolosluk binasını bu yıl hizmete açmayı planladıklarını belirterek, “Selçuklu ve Osmanlı motiflerinden esinlenerek bir proje ortaya çıkardık. Binamıza, kendi kültürel değerlerimizi de yansıtmaya çalışacağız” dedi.

Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğu için 2014 yılının başında satın alınan yeni hizmet binasında restorasyon çalışmalarının başlamasıyla, açılış için gün sayımına geçildi.

Milano Başkonsolosu Hami Aksoy, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, kapsamlı restorasyon çalışmalarına yönelik ihale sürecinin geçen yılın aralık ayında tamamlandığını ve ocak ayında da çalışmaların başladığını belirterek, “Çok titiz bir ihale süreci yaşadık ve son derece güvenilir bir İtalyan firmasına projemizi yaptırıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin bu yeni mekanla Milano’da hem hizmet binası hem de ikametgah olarak kalıcı bir yere kavuşacağını dile getiren Aksoy, şunları kaydetti:

“Milano Başkonsolosluğu ülkemizin en eski başkonsolosluklarından biri. Buna rağmen, bugüne kadar gerek ikametgah binamız gerek hizmet binamız kira olarak ödenmiş. Yeni binamıza geçmemizle birlikte artık devletimizi verdiği bu yükten de kurtarmış olacağız. Projemizi 262 günde bitirmeyi öngörüyoruz. Binamızı bize anahtar teslim verecekler.”

Başkonsolos Aksoy, restorasyonu üstlenen firmanın teslimatı 9 Eylül 2016'da yapacağı bilgisini verdiğini aktararak, “Bizim de taşınma sürecimizin 1-2 ay alacağını tahmin ediyoruz ve bu itibarla önümüzdeki aralık ayından önce ya da en geç (gelecek yılın) ocak ayında vatandaşlarımıza yeni binamızı açmayı öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

- Kültürel değerleri yansıtan bir başkonsolosluk

Yeni bina kompleksinin, hizmet binası ve başkonsolosun ikametgahının yanı sıra Milano’da şu anda farklı yerlerde hizmet veren ticaret, çalışma ve eğitim ataşeliklerini de bünyesine alacağına dikkati çeken Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplantı salonlarımız olacak. Resepsiyonlar verebileceğimiz salonlar olacak. Vatandaşlarımızı ağırlayabileceğimiz geniş bir bahçemiz var. Selçuklu ve Osmanlı motiflerinden esinlenerek bir proje ortaya çıkardık. Kendi kültürel değerlerimizi de yansıtmaya çalışacağız binamıza. Son derece gurur duyuyoruz, onurluyuz. Ben de her hafta gelip kontrol ediyorum, inşallah vatandaşlarımıza layık oldukları en iyi hizmeti vermeye çalışacağız.”

-“Bizim için çok prestijli bir iş”

Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğunun yeni binasının restorasyonunu üstlenen İtalyan Dimensione Grup firmasının proje sorumlusu Ruggero Gatta da burada önemli bir iş gerçekleştirdiklerini ifada ederek, “Türkiye’nin Milano’daki başkonsolosluğunu yapımını üstlenmek bizim için de çok prestijli bir iş. Daha önce Türkiye’de bir iş yapmadık. Bu Türkiye ile ilgili yaptığımız ilk iş ve bundan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Projeyle, 1930’lu yıllarda inşa edilen bu yapının kapsamlı restorasyonunun gerçekleştirileceğini anlatan Gatta, binanın yapısal bakımdan kuvvetlendirilmesinden merdivenlerinin elden geçirilmesine ve asansörlerin değiştirilmesine, birçok çalışma yapacakları bilgisini paylaştı.

Gatta, projeye göre ilk aşamada yapısal değişikliklerin tamamlanmasından sonra binanın tesisat, elektrik ve mekanik düzenlemelerine geçileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üçüncü ve son aşamada ise binanın tüm katlarında zemin, parke döşemeleri yapılarak iş tamamlanacak. Oldukça iyi hazırlanmış bir proje. Zaman açısından eğer her şey yolunda giderse eylül ayının ilk gününde burayı bitirmiş şekilde konsolosluğa teslim etmeyi düşünüyoruz.”

Yeni bina, Avrupa’daki mali borç krizinin etkisini hissedilir şekilde gösterdiği ülkelerden biri olan İtalya’da, normal piyasa fiyatının yarısına, dönemin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök’ün yoğun çabalarıyla bir Alman bankasından alınmıştı.

Canova caddesindeki yeni hizmet binasıyla, Türkiye’nin 1938 yılından bu yana temsil edildiği İtalya’nın Milano kentindeki başkonsolosluğun vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmesi ve Türkiye’nin İtalya’nın moda ve finans merkezi Milano’daki temsilini kuvvetlendirme amaçlanıyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.