'Türkiye'nin Parlamenter Sistemi, Yönetimde İstikrarı Sağlayamıyor'

'Türkiye'nin Parlamenter Sistemi, Yönetimde İstikrarı Sağlayamıyor'
Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Türkiye'nin parlamenter sistemi, yönetimde istikrarı sağlayamıyor. Sağlayamayınca Türkiye bir ileri, iki geri gidiyor." dedi

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AK Parti Sultanbeyli İlçe Başkanlığı önünde halka hitap etti.

Burada yaptığı konuşmada, yönetimde istikrarın sağlanması gerektiğini belirten Şimşek, "Bu sorun bugünün sorunu değil. Bu kişilerle de ilgili değil. Aslında bu bir parti meselesi de değil. Türkiye'nin parlamenter sistemi, yönetimde istikrarı sağlayamıyor. Sağlayamayınca Türkiye bir ileri, iki geri gidiyor." diye konuştu.

"Mevcut iki başlı sistem maalesef krizlere gebe"

Mehmet Şimşek, "Hükümet ile cumhurbaşkanı aynı siyasi gelenekten gelmez; aynı vizyona, aynı perspektife sahip olmazsa; biri Türkiye'yi bu tarafa taşımaya çalışırken, öbürü öbür tarafa taşımaya çalışırsa ne olur? Kaos olur." dedi.

İki başlılığın ciddi bir problem olduğuna işaret eden Şimşek, bu bugün hissedilmese de yarın sorun olmayacağı anlamına gelmediğini kaydetti.

Şimşek, bu anayasa değişikliğinin ana amaçlarından birisinin ileride çıkacak krizleri engellemek olduğunu dile getirdi.

Mevcut iki başlı sistemin maalesef krizlere gebe olduğunu vurgulayan Şimşek, "O nedenle 16 Nisan'daki bu değişiklik bir zarurettir. Bunun ne şahıslarla, ne partiyle ilgisi yok." diye konuştu.

"Diyorlar ki padişaha bile bu kadar yetki verilmedi. Meclis fesih yetkisi nasıl olurda bu anayasa ile cumhurbaşkanına verilir diyorlar. Eee böyle bir yetki yok ki!" diyen Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sistem tıkanırsa hakeme gitmek lazım. Cumhurbaşkanı seçim kararı alırsa, hem kendisini hem meclisi seçime götürmüş oluyor. Fakat muhalefet bunu cumhurbaşkanının fesih yetkisi varmış gibi sunuyor. Bu tamamen bir çarpıtma."

"Cumhurbaşkanı yardımcısının en fazla 45 günlük bir vekaleti söz konusu"

Mehmet Şimşek, meclisin zayıflayacağına ilişkin eleştirilerin çarpıtmadan ibaret olduğunu belirterek, "Muhalefetin derdini ben size söyleyeyim. Milletin değerleriyle barışık olmayan, milletin çoğunluğunu kucaklamayan bundan sonra kimse iktidara gelemeyecektir. Sorun orada! Muhalefetin değişmesi lazım. Muhalefetin toplumun değerleriyle barışık hale gelmesi lazım. Muhalefetin seçilebilmesi için herkesi kucaklaması lazım." ifadelerini kullandı.

Muhalefetin yeni anayasaya ilişkin eleştirilerinin içinde yarım yamalak doğruların, çok sayıda da çarpıtmanın bulunduğunu aktaran Şimşek, "Diyorlar ki seçilmemiş bir başkan yardımcısı, cumhurbaşkanlığı makamı boşalınca ülkeyi yönetecek. Bilmeyen de sanacak ki hakikaten böyle bir şey var. Bir kere cumhurbaşkanı yardımcısını atayacak ama cumhurbaşkanlığı makamı boşalırsa sadece ve sadece seçime götürmek üzere, seçimlere kadar en fazla 45 günlük bir vekalet söz konusu. Bilmeyen sanacak ki cumhurbaşkanlığı makamı boşalınca sonsuza kadar yardımcı ülkeyi yönetecek. Böyle bir şey yok." bilgilerini verdi.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç,Musab Turan

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.