Türkiye'nin, Sarraf İle İlgili Abd'ye Nota Vermesi

Türkiye'nin, Sarraf İle İlgili Abd'ye Nota Vermesi
CHP İstanbul Milletvekili Çiçek:"Onun konuşması ve itirafçı olması sanırım iktidarda birilerinin rahatsız olmasına neden oluyor"

TBMM (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, Türkiye'nin, İranlı işadamı Rıza Sarraf'la ilgili olarak ABD yönetimine nota vermesine ilişkin, "Onun konuşması ve itirafçı olması sanırım iktidarda birilerinin rahatsız olmasına neden oluyor." dedi.

Çiçek, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin temel sorununun hukuk ve adalet olduğunu belirterek, bir an önce tutuklu CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tahliye edilmesini beklediklerini söyledi.

Askerlerin yargılanması esaslarına ilişkin yasa değişikliğinin 25 Haziran 2009'da Mecliste kabul edildiğini anımsatan Çiçek, bu yasa değişikliğini Meclise getiren ve buna ön ayak olanlarla ilgili olarak FETÖ iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

AİHM'de Türkiye'yi temsil eden yargıç Işıl Karakaş'ın, görev süresi bitmesine karşın emperyalizmin desteği ile görevine devam ettiğini savunan Çiçek, Hükümetin bu yargıcın yerine görevlendirdiği kişilerin ise tarafsız olmadıkları iddiasıyla Avrupa Konseyince reddedildiğini belirtti.

Ergenekon davasında Yargıtay'ın bozma kararı vermesinin üzerinden 2 yıl geçmesine karşın bir gelişmenin olmadığını hatırlatan Çiçek, "Kamu vicdanında beraat ettik, bu beraatın tescillenmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Yassıada ve Sivriada'nın imara açıldığına dikkati çeken Çiçek, Yassıada'nın kamuoyuna yansıyan son halinin fotoğrafını göstererek, "O kadar çok beton yığmışlar ki neredeyse ada batmak üzere. Taşıyamıyor yani." ifadesini kullandı.

Adanın tarihi misyonunun bitirildiğini vurgulayan Çiçek, muhtemelen önümüzdeki dönemde kumarhane gibi teşvikler de verilerek, buranın ranta açılacağını ileri sürdü.

Toplam mevcudu 37 bini bulan askeri öğrencilerin mağdur edildiklerini ve fişlendiklerini söyleyen Çiçek, bu kişilerin hukuk mücadelesini desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.

Türkiye'nin, ABD'ye Rıza Sarraf'ın durumuyla ilgili nota vermesine de değinen Çiçek, bugüne kadar milli çıkarlara aykırı konularda nota verilmezken, bugün bir tutukluyla ilgili nota verildiğini söyledi.

Çiçek, 147 faklı ülkede 5 binden fazla Türk vatandaşının tutuklu veya gözaltında bulunduğunu aktararak, "Ama sadece Rıza Sarraf'la ilgilenen bir iktidardan biz de kuşkulanıyoruz. Çünkü onun konuşması ve itirafçı olması sanırım iktidarda birilerinin rahatsız olmasına neden oluyor. Tabi esas sorumluluk yine kendilerinde. Çünkü Türkiye'de yargılansaydı, Türkiye'deki suçlar ortaya çıksaydı, kamu vicdanı bu konuda ikna edici şekilde bilgi sahibi olsaydı, Türkiye bu noktaya gelmezdi." değerlendirmesinde bulundu.

Bedelli askerlikle ilgili olarak çok sayıda başvurunun kendilerine ulaştığının altını çizen Çiçek, CHP olarak bu konuda "tek tip uzman askerlik sistemi" önerisinde bulunduklarını anımsattı.

Olası seçim ittifaklarına ilişkin görüşü sorulan Çiçek, şu yanıtı verdi:

"Türkiye'deki siyaset, bloklaşma aslında anayasa oylamasıyla ortaya çıktı. 'Evet' ve 'hayır' diyenler veya başka bir ifadeyle 'demokrasiyi savunanlar', 'tek kişi yönetimini savunanlar', 'Parlamenter demokrasiyi savunanlar', 'Cumhurbaşkanı sistemini savunanlar' diye. Dolayısıyla bu sürecin, gruplaşmanın hem yerelde, hem genelde 2019'da da devam edeceğini düşünüyorum. Şayet MHP bunu net bir şekilde ortaya koymuşsa, anayasa oylamasında birlikte hareket eden 'hayır' bloğunun da hem yerelde, hem genelde iş birliği yapacak şekilde daha somut adım atmaları, kurumsallaşmaları yönünde yapılacak çalışmaları teşvik etmek ve bunu daha organize hale getirmek bizim temel görevimiz diye düşünüyorum. Çünkü karşı taraf bunu örgütlü, kurumsal yapıyorsa bizim tarafın da yani 'hayır' oyu kullananların da bu işi daha açık, kamuoyunun bilgisi dahilinde daha kurumsal hale getirmesi, 2019 seçimlerinde başarıya giden yolun ilk adımı olacaktır."

Bu konuda CHP olarak "iktidar planı" diye bir çalışmalarının da olduğunu aktaran Dursun Çiçek, anayasa referandumunda "hayır" oyu veren diğer partilerle de bunu paylaştıklarını hatırlattı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.