"Türkiye'nin Suriyelilere çalışma izni vermesi dünyaya örnek"

"Türkiye'nin Suriyelilere çalışma izni vermesi dünyaya örnek"
ILO Türkiye Direktörü Özcan: - "Türkiye aslında çalışma izinleriyle Suriyelilerin iş piyasasına girmesine imkan sağlayarak dünyaya örnek bir yaklaşım sergiledi"- "Buradaki en önemli husus, bunlar yapılırken yerel iş piyasasının dinamiklerinin bozulmaması,

ŞANLIURFA (AA) - MEHMET FATİH ASLAN - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, "Türkiye aslında çalışma izinleriyle Suriyelilerin iş piyasasına girmesine imkan sağlayarak dünyaya örnek bir yaklaşım sergiledi" dedi.

Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ülkede bulunan Suriyelilerin iş piyasasına yasal yollarla girebilmeleri için çok önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Bu çalışmaların başında Yabancıların Çalışma İzinleri Yönetmeliğindeki değişikliklerin hayata geçirilmesinin geldiğini belirten Özcan, söz konusu yönetmelik sayesinde Suriyelilerin Türkiye'de yasal olarak çalışmasına imkan sağlandığını hatırlattı. Özcan, sığınmacıların çalışma izniyle kendilerine ve ailelerine daha iyi bir hayat kurma imkanı tanındığını vurguladı.

Yönetmelik hükümlerinin yerine getirilmesi için Suriyelilere ciddi mesleki eğitimler verilmesi gerektiğine dikkati çeken Özcan, şöyle devam etti:

"Türkiye aslında çalışma izinleriyle Suriyelilerin çalışma iş piyasasına girmesine imkan sağlayarak dünyaya örnek bir yaklaşım sergiledi. Bu yaklaşımın hayata geçirilmesi için pek çok konuda çalışmalar yürütülmesi gerekiyor. Bu kapsamda bizim yerelde Türk çalışanları da etkilemeyecek şekilde Suriyelilerin iş piyasasında kendilerine yer bulması ve özellikle de yardıma bağımlı olmaktan çıkıp içinde yaşadıkları topluma, ekonomiye, işverene fayda sağlamaları, ülkemiz için bunun bir fırsata dönüşmesi anlamında pek çok çalışma yapılması gerekiyor."

- "Kayıt dışı çalışmanın önüne geçilmeli"

Kurum olarak Suriyelilerin iş gücüne katılımı konusunda araştırmalar yaptıklarını, buna yönelik politikalar ve stratejiler geliştirdiklerini aktaran Özcan, şunları kaydetti:

"Buradaki en önemli husus; bunlar yapılırken yerel iş piyasasının dinamiklerinin bozulmaması, yerel Türk işçisinin işini kaybetmemesi lazım. Bunun nasıl yapılacağı çok zor bir şey. Dolayısıyla bununla ilgili pek çok şeyin yapılması lazım. Bunlardan bir tanesi hem Suriyelilerin hem de yerelde çalışan kişilerin istihdam edilebilirliklerinin ve becerilerinin artırılması gerekiyor. Diğer bir husus da iletişim. Çalışma izinleri konusunda hem işverenlerimizi hem Suriyelileri hem de bizim çalışanlarımızı ve kamu kurum ile kuruluşlarını bilgilendirmemiz, kayıt dışı çalışmanın önüne geçmemiz gerekiyor."

- Mesleki eğitim kursları düzenleniyor

ILO olarak Suriyelilere yönelik yürüttükleri çalışmaları anlatan Özcan, Harran ilçesinde Kaymakamlık ile işbirliğiyle kaynakçılık ve dil kursu açtıklarını aktardı.

Kaynakçılık kursunun ilk mezunlarını verdiğini belirten Özcan, "Şu anda kaynakçılık kursumuzda ikinci kursiyerlerin kursu devam ediyor. Yakın zamanda kaynakçılık dışında ahşap, plastik boru döşeme kursuları ile destekleyeceğiz. Yine Suriyelilerin iş piyasasına girmesindeki en büyük engellerden biri dil engeli. Dolayısıyla hem kamp içinde hem de dışarıdaki Suriyelilere dil kursu vermekteyiz." diye konuştu.

"Türkiye'nin Suriyelilere çalışma izni vermesi dünyaya örnek"

"Türkiye'nin Suriyelilere çalışma izni vermesi dünyaya örnek"

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.