Türkiye'ye örnek olduk

Türkiye'ye örnek olduk
Veli Baranok Baranok, “Denetlemeler başladı, artık cezai müeyyide var. Ticaret İl Müdürlüğü aracılığıyla denetim var. Yasağa uymayana da bin 95 TL para cezası söz konusu” dedi.

Konya’da uygulamaya giren ve başarıya ulaşan haftalık tatil uygulamasının Türkiye’ye örnek bir çalışma olduğunu belirten Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok Baranok, “Denetlemeler başladı, artık cezai müeyyide var. Ticaret İl Müdürlüğü aracılığıyla denetim var. Yasağa uymayana da bin 95 TL para cezası söz konusu” dedi.

Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok, Pusula TV’de canlı yayınlanan UĞURLU GÜNDEM programına konuk oldu. Deneyimli gazeteci Uğur Özteke’nin sorularına samimiyetle cevap verip oda ve mesleğe ilişkin açıklamalarda bulunan Baranok, “Hizmet sektörüne mensup meslek grubu olarak, zor bir işimiz var. Günün büyük bölümünü ayakta geçiriyoruz, meslek rahatsızlıkları yaşıyoruz ama bizim için en önemli şey müşteri memnuniyetidir. Onun için işimizi severek yapıyoruz, yapmak zorundayız” dedi.

Açıklamalarına kendini tanıtarak başlayan Baranok, “1973 yılında doğdum ve 1986 yılında mesleğe adım attım. 31 yıllık meslek hayatım söz konusu. Evliyim, üç çocuğum ve 2 de torunum var. Hizmet sektöründeyiz ve herkesle birebir muhatap olduğumuz için güzel bir işimiz var. Bir nevi terapi hizmeti veriyoruz” dedi. 

EN ÖNEMLİ SORUN, ELEMAN SIKINTISI

Her mesleğinin kendine göre zorluklarının da olduğunun altını çizen Veli Baranok, “En büyük sıkıntımız eleman sıkıntısıdır. Tüm esnafın yaşadığı sıkıntıdır bu. 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle arda eleman kaybı var. Bunlarla ilgili çalışmalar yapmaktayız. İşkur ile ortak çalışmalar yürüteceğiz. Lisenin zorunlu olmaması ve açık lise imkanın da olması bu noktada biraz olsun mesleğe adım atacak gençlerin önünü açtı. Bunun yanı sıra mesleki eğitim ve uygulamalı eğitim çalışmalarıyla eleman noktasındaki sıkıntı kısmen aşılabilir. Aileler de çocukların yanında olmalı. Çocuğun elinden tutup, güvendiği ustalara teslim etmek gerekir. Yine çocuğun mesleği sevebilmesi için ailelere ve ustalara da büyük görev düşüyor” diye konuştu.

BAŞARININ SIRRI İŞİNİ SEVMEKTEN GEÇİYOR

Meslekte başarının sırrını da açıklayan Baranok, “Öncelikle mesleğimizi çok sevmeliyiz. Başarının en büyük sırrı bu mesleğin sevilmesidir. Bunun yanı sıra Salonlarda sürekli yeniliklere gidilmeli. Önceden berberin masrafı, bir sabun, bir jilet, bir tarak derlerdi. Böyle bir şey yok. Değişim ve yenilenme şart. Yeni trendler takip edilmeli ve müşterilere sunulmalı. Tabi eğitim ve mesleki gelişim de çok önemli” dedi.

MESLEK RAHATSIZLIKLARINA DİKKAT

Mesleki rahatsızlıklarla ilgili de açıklama yapan Baranok, “Bizim meslekteki en önemli sorun çok fazla ayakta durmaktan dolayı bacaklarda varis oluşumudur. Bunun yanı sıra belde, boyunda ve bazı eklemlerde rahatsızlıklar yaşanmakta. Kesim teknikleri doğru uygulanır ve ilgili eğitim alınırsa sağlık konusunda önemli bir kolaylık yakalanıyor. Eskiden böyle bir şey şoktu şimdi eğitimlerde sağlık konusu da öne çıktı” ifadelerini kullandı.

BİN 95 TL PARA CEZASI VAR

Berber ve kuaförlerin haftalık tatilinin de yasal zemine oturtulduğunu ve artık yasağa uymayanlara ceza verildiğinin de altını çizen Baranok, mesai kavramının çok fazla geçerli olmadığı bir meslek grubunda olduklarını söyleyerek, “Biz hizmet sektöründeyiz ve çalışma saatlerimiz sabah erken başlayıp, akşam geç saatlere kadar deva ediyor. İnsanlar evine, ailesini çok fazla zaman ayıramıyordu. Bunun önüne geçmek için haftada bir gün izin uygulamasına gittik. 2006’dan buyana uygulanıyor. Geçmişte yaptırımı yoktu ama şuan yasal zemine oturtuldu. 1585 üyemizin vebalini taşıyoruz. Üyelere faydalı hizmet yapabilmek için çalışıyoruz. 4-5 ay bu konuda ciddi adımlar attık ve neticesini aldık. Artık erkek kuaförleri pazar, bayan kuaförleri salı günü kapalı olacak. Uymayana ceza var. Bin 95 TL para cezası uygulanacak. Bu uygulama diğer illere de örnek oldu. Biz hizmet sektöründeyiz dolayısıyla bizim hastamız, cenazemiz, düğünümüz olmaz. Müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için bir günü tatil ilan ettik. Biz her daim gülmeliyiz. Müşterilere gülen yüzümüzü göstermeliyiz. Sorunlarımızı, dertlerimizi yansıtmamalıyız” diye konuştu.

SEÇİM İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Ocak ayında yapmayı planladıkları seçimlere ilişkin de açıklamalarda bulunan Baranok, “Seçim sürecine girmiş bulunmaktayız. Biz seçimin bir an önce yapılması taraftarıyız. Bu nedenle takvimi çok fazla ötelemeden hemen ocak ayında yapacağız. Yeni yönetimin bir an önce göreve gelmesi ve meslektaşlarımızın faydası doğrultusunda çalışmalarına başlaması gerektiğine inanıyoruz. Bizim için de aynı şey geçerli. Bir an önce görevi devralıp, hizmete kaldığımız yerden devam edelim istiyoruz. 14 kişilik yönetim kurulu ekibimizle birlikte sürekli istişareler içerisindeyiz. Üye arkadaşlarımızın sorunlarıyla ilgileniyoruz. Onlara en iyi hizmeti vermek istiyoruz. 2014’te Berberler Odası tarihinin ilk yüksek oyunu alarak göreve geldik. Başarıyı üyelerimizle birlikte yakaladık. Ben 14 kişi ile çalışmıyorum, 1585 kişi ile çalışıyorum. Üyelerimden katkı ve destek alıyoruz. Berberler Odası’na üye işyerlerinin camlarına logo asıyoruz. Eğer logo yoksa o iş yeri kaçaktır” dedi.

HUZUREVİ PROJESİ, GURURUMUZDUR

Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında da önemli adımlar attıklarını ve en önemli projelerinin huzurevi projesi olduğuna dikkat çeken Baranok, “Gururla bahsettiğimiz bir proje. Bayan bölümüne 2 ve erkek bölümüne 3 koltuklu salonlar kurduk. Sağolsun Huzurevi Müdürümüz de bize böyle bir imkanı sunduk. Değerli üyelerimizin destekleriyle ve sponsorlarımızla birlikte salonumuzun açılışını gerçekleştirdik. Ayda bir olmak üzere veya yakın zamanlarda bizlere ihtiyaç duyulduğu zaman tüm üyelerimizle burada hizmet veriyoruz. Üyelerimizi bu konuda bizim yanımızda oldukları ve destek verdikleri için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

(Haber: Ömer Faruk Karabulut)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.