Yusuf Koç

Yusuf Koç

TUTUMLU MUYUZ?

TUTUMLU MUYUZ?

Efendim! Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftasının içerisine giriyoruz. Yani bu hafta 12 -18 Aralık kutlanıyor. Şimdi diyeceksiniz ki: “Ben hesabımı, kitabımı iyi bilirim. Bu Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası da nereden çıktı?”

 

Efendim! 1923 yılında İzmir'de İktisat Kongresi toplanıyor ve yurdun bağımsızlığını korumak, başka ülkelere el açmamak için yerli mallar üretmemiz ve kullanmamız gereği kararlaştırılıyor. Yerli mallar üretmek, ulusça tutumlu olmak, birbirimize inanıp güvenerek yola çıkılması gerekliliği söyleniyor.

 

Veee… 12 Aralık günü Yerli Malı ve Artırma Haftası'nın başlangıç günü oluyor. Önce Birinci Dünya Savaşı, sonra da Kurtuluş Savaşı, ülkemizin bütün kaynaklarını tüketmiş durumda… Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ekonomik yönden çok kötü bir grafik çiziyor.

 

Sanayi kuruluşları hemen hemen hiç yok… Tarıma elverişli alanların ise çok azı ekilebiliyor... Zaten tarımla uğraşan köylüler de yoksul… Hem kaldı ki, peş peşe girdiğimiz savaşlar tarım yapacak delikanlı bırakmamış ülkede…

 

İster istemez birçok ürünü yabancılardan almak zorunda kalınıyor. 1923 yılında İzmir'de İktisat Kongresinde alınan bu karardan 23 yıl sonra yani 1946 yılında itibaren tüm okullarda 12 Aralık'la başlayan haftayı Yerli Malı Haftası olarak kutlamaya başlanıyor.

 

1983 yılında bu haftanın adı, Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası oluyor. Bu hafta süresince, tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi anlatılarak tüm insanlarımıza, aşırı harcamaya, savurganlık gibi gereksiz davranışlardan kaçınmaya ve tutum olamaya çağrılıyor.

 

Aslında tutumlu olma alışkanlığı küçük yaşlarda başlar. Paranın kâr amacıyla bir mala yatırılmasına ise yatırım dense de, yabancı mal alırken, verdiğimiz paranın bir daha geri gelmeyeceğini düşünmek zorundayız. Bu vesileyle yabancı ülkelere para akışını önlemede, Türk Malı kullanmanın önemi büyük…

 

Şükür ki; Bugün kullandığımız araç ve gereçlerin çoğu fabrikalarımızda yapılıyor. Yiyeceklerimizin hemen hemen tümü ülkemizde yetiştiriliyor. Tutumlu olmak cimrilik değildir. Cimriliğin, gerektiği halde para harcamaması olduğunu hepimiz biliriz.

 

Ancak bu konuda büyüklerimize çok işler düşüyor. Özellikle çocuklarına sık sık hatırlatmaları gereken hususlar vardır. Zaten ülkede anarşi çıkarıp milli servetimizi heba eden teröristlere isteniz de bir şeyler anlatamazsınız.

Baksanıza, ne polisi ne jandarmayı umursuyorlar… Benim asıl anlayamadığım husus, bu milli servete zarar veren teröristlerin arkalarındakiler, televizyon ve gazetelerde boy boy resimler verip onları destekler demeçler vermesi…

 

Yahu arkadaş! El insaf! İktidara ne kadar kızarsan kız! Üstelik bu savunmanda ne kadar haklı olduğunu zannetsen de, dikkat et! Bu ülkenin milli serveti yok oluyor! Vicdan yahu! Hani derler ya: “Tüyü bitmedik yetimin hakkı var!” Diye… Hiç mi düşünmezsin bunları?

 

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR