Tüvtürk Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Tüvtürk Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?
Bu haberde aşama aşama anlatılan araç muayene işlemleri (periyodları, gerekli belgeler, gerekli ekipmanlar, muayene ücreti, araç muayene randevu, istasyon bilgileri vb...) hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Bu aşamalar takip edilirse muayenenizin sorunsuz geçmesine yardımcı olacağı düşüncesindeyiz. Aracımızın Muayene Periyodunu takip ederek araç muayene yapılacağı zamandan önce hazırlıklı olunması ile sorunsuz bir Tüvtürk araç muayene geçirilmesi sağlanır. Bu sayede zamandan ve paradan tasarruf sağlayabiliriz. ( Araç muayene periyodu binek otomobiller için ilk üç yaş sonunda devamında 2 yılda bir olmaktadır)

Tüvturk Araç Muayene Öncesi Kendinizin

 

Aşağıdaki Kontrolleri Yapmanızda Fayda Var!

 

Ruhsatınızda yeni muayene tarihini yazacak boş yer var mı ? Yok ise en yakın şoförler cemiyetinden Trafik Belgesi Araç Muayene Yeni Muayene tarihi yazacak boş yerEK-1 belgesini alınız.

Ruhsatta yazan araç bilgileriniz ile (şasi no, yakıt türü, renk vb...) ile mevcut durumu karşılaştırın, farklılık var ise tespit amacıyla ilk madde de belirtilen Ek-1 belgesini alarak TUVTURK'e gidiniz.

Geçerli bir trafik sigortanız olup olmadığını kontrol ediniz, sigortanın geçerlilik tarihi geçmiş ise yenisini düzenlettiriniz.

Vergi borcunuz, trafik ceza borcunuz, OGS cezanız var mı? Var ise ödemelerinizi yapınız,  Trafik Cezası Sorgulama sayfasında internet üzerinden ücretsiz bu sorgulama işlemini nasıl yapacağınız anlatılmaktadır.

Aracınızda LPG var ise ruhsata işli mi , 1 ay içerisinde yapılmış geçerli bir sızdırmazlık testi var mı ? Yok Ruhsatta yazan araç bilgilerini şasi no renk yakıt türü muayeneise yaptırınız raporunu beraberinizde getiriniz. Lpg Gaz Sızdırmazlık Raporu - Ruhsata İşletme

Aracınızda ruhsata işli olmayan bir tadilat, reklam uygulaması var ise önce bu değişikleri ruhsata işletiniz.

Araç ekipmanlarınız tam mı ? Kullanılabilir durumda ve araç cinsine uygun yangın tüpünüz var mı ?, ilk yardım çantısı tam mı?, 2 adet üçgen reflektör bulunmakta mı ?, Traktör, kamyon ve tırlara uygun arka işaret levhası takılı mı ?

Aracınızın tüm ön arka ışık sisteminin, sinyallerinin,iç aydınlatma sisteminin çalışır durumda olduğuna Yangın Tüpü Araç ekipmanlarıemin olunuz.

Emniyet kemerlerinin aracın orjinal fabrika çıkışındaki gibi tam olduğundan ve çalışır durumda olduğundan emin olunuz.

Sileceklerin çalışır durumda olduğundan, aynalarınızın eksiksiz olduğundan emin olunuz.

Minübüs ve otobüslerde acil çıkış levhalarının ve yeterli acil çıkış çekicinin olmasını sağlayınız.

Eğer tadilat sonrası muayenesine geliyor iseniz, tadilatla ilgili yetkili bir mühendise çizdirilen onaylı tadilat projesi, hesaplarını ve LPG li araçla için de  gaz sızdırmazlık raporuna ek olarak periyodik muayene için gerekli diğer evraklar ile TUVTURK'e gidiniz.

Egzoz emisyon muayenesi son geçerlilik tarihini kontrol ettiriniz.

El freni ve fren sisteminizle ilgili tereddütünüz var ise kontrol ettirerek gitmeyi tercih edebilirsiniz.

TC kimlik numarası bulunan bir kimliğinizin (nüfus kağıdı, ehliyet, pasaport) yanınızda bulunması gerekir.

1. Araç Muayenesi için Gerekli Belgelerin hazır olması (TC kimlik nosu gösteren bir kimlik, Ruhsat, Trafik Sigortası, Egzoz gazı ölçüm belgesi  gibi lpgli araçlar gerekli belgelerdeki detayları incelemesinde fayda bulunmaktadır)

2. Araç muayene için Gerekli Ekipmanların hazır olması (Otomobil için Yangın söndürme tüpü, Üçgen Reflektör, İlk yardım çantası, stepne detaylar ve diğer araçlar için gerekli ekipmalar için linki tıklayınız)

3. Araç Muayene Ücreti Ödeme ve varsa gecikme cezası için nakit para olarak hazır olunması (Araç muayene ücreti kredi kartıyla ödeniyormu? sorusunu soranlara cevabımız şu için olumsuz fakat yakında başlanacağına dair açıklamalar mevcut) 2014 yılı Otomobil için bu ücret 165,20 TL'dir. Tüvtürk Gecikme Bedeli hesaplamak için linki tıklayabilirsiniz.

4. Tüvtürk Araç Muayene İstasyonlarına kolay ulaşım için bulunduğunuz ile göre istasyon bilgilerine (adres, harita vb...) sahip olunarak randevu ve mesafe kriterleri dikkate alınarak seçim yapılmalıdır. (Muayene İstasyonu Randevu Durumu linkten kontrol edilebilir).

Araç Muayne İstasyonları çalışma saatleri bilgisine linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. Çalışma saatleri istasyon bazında değişiklik gösterdiği gibi ay bazında da değişiklik gösterebilmektedir.

Araç Muayene İstasyonu

İstanbul ( İstanbul Tüvturk araç muayene istasyonları )

( Çatalca, Dudullu, Esenyurt, Hadımköy, Haraççı, Kavaklı, Mimarsinan, Orhanlı, Pendik, Samandıra, Silivri, Sultanbeyli, Şile ,Tuzla)

Ankara ( Ankara Tüvturk araç muayene istasyonları )

( Akyurt, Beypazarı, Gölbaşı, İstanbul Yolu (Eryaman), İvedik, Polatlı, Şerefli Koçhisar )

İzmir ( İzmir Tüvturk araç muayene istasyonları )

( Aliağa, Bergama, Bornova, Çiğli, Ödemiş, Sarnıç, Tire, Torbalı )

Diğer Tüm Tüvturk Araç Muayene İstasyonları Adres ve Harita (Kroki) bilgileri için tıklayınız.

 

Araç Muayene Nasıl Yapılır

5. Önceden randevu almak araç muayene kuyruğunda bizi saatlerce beklemekten kurtaracaktır. Bazı istasyonlarda ise sadece randevu ile araç muayene yapılmaktadır.

Tüv Araç Muayene Randevu nasıl alınır daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ. (internetten yedi gün yirmidört saat arayarak  araç muayene randevu alabilirsiniz.)

6. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra siz veya aracınızı muayeneye götürmesini istediğiniz kişi aracı muayene istasyonuna götürebilir. Burada unutulmaması gereken aracı muayeneye götüren kişinin muayene sonrasında aracı geri teslim alabileceğidir. Eğer aracı tüvtürk muayeneye araç sahibi götürmeyecek ise linkteki bilgilere göre hareket edilmelidir. Muayene esnasında yapılması gerekenler aşağıda listelenmiştir.

 

a) Zorunlu belge ve ekipmanlarınızı araç muayene istasyonuna doğru yola çıkmadan önce son kez kontrol edin.

b) Müşteri kabul alanına gidin.

c) Numaratör bulunan istasyonlarda sıra numarası alarak görevlinin çağırmasını bekleyiniz. Numaratör olmayan istasyonlarda sıraya girerek bekleyiniz. Sıranız geldiğinde görevliye evraklarınızı teslim ediniz.

d) Ödeme işleminizi nakit olarak yapınız.

e) Görevli tarafından çağrılmayı bekleyiniz. Sıranız geldiğinde aracınızı park sahasından muayene alanına getiriniz.

f) Numaratör bulunan istasyonlarda kanalların üzerinde bulunan ekranlardan sıranızı takip ediniz. Numaratör bulunmayan istasyonlarda araç muayene uzmanının sizi çağırmasını bekleyiniz. Sıranız geldiğinde İstasyonda sıranızın bulunduğu kanal üzerinde aracınızı muayene uzmanına teslim ediniz.

g) Araç Muayene uzmanı tarafından çağırıldığınızda muayenesi tamamlanmış aracınızı görevliden teslim alınız.

Araç muayenesi sonrasında raporu araç muayene uzmanından teslim alın. Rapor dört şekilde sonuçlanmış olabilir. Kusursuz, Hafif Kusurlu, Ağır kusurlu veya Emniyetsiz.

 

Kusursuz olması durumu

Muayene edilen araçta herhangi bir eksikliğin bulunmaması halidir.

 

Bu durumda aracın ön plakasına ve muayene raporuna muayenenin geçerlilik süresini içeren etiket yapıştırılır.

Trafik Belgesi onaylanır, hologram yapıştırılır ve bir sonraki muayene tarihi yazılır.

Yetkili kişi tarafından detaylı muayene raporu verilir. Araç Muayene raporu bir sonraki muayneye kadar saklanır. Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.

 

Hafif Kusur olması durumu

Aracın yapılan muayenesi sonrasında, yeniden muayenesine gerek duyulmayan ancak giderilmesi gereken eksikliklerin bulunması halidir.

Bu durumda araç muayeneden geçmiş sayılır. Aracın ön plakasına muayenenin geçerlilik süresini içeren etiket yapıştırılır.

Trafik Belgesi onaylanır, hologram yapıştırılır ve bir sonraki muayene tarihi yazılır.

Yetkili kişi tarafından detaylı muayene raporu verilir. Raporun muayene geçerlilik süresi  boyunca saklanması gerekmektedir. Bir sonraki muayeneye raporla gelinmesi gerekmektedir.

Raporda yer alan eksikliklerin tamamlanması gerekmektedir.

 

Ağır Kusur olması durumu

Aracın muayenesi sonucunda, tamirine ihtiyaç duyulacak derecede eksiklikler tespit edilmesi halidir.

Aracın muayene raporuna geçici kusurlu araç etiketi yapıştırılır.

Muayene raporu onaylanmaz. Bir ay içinde raporda bulunan kusurlar tamir ettirilir ve raporla birlikte aynı istasyona gelinmesi gerekmektedir.Bir ay içinde gelen araçlarda bir muayene tekrarı ücretsizdir.

Muayene tekrarı yapılmış veya bir aylık süre sonrasında gelen araçlardan muayene ücreti tam alınır.

Bir sonraki muayeneye muayene raporu ile gelinmesi gerekmektedir. Eksiklikler giderilmediği sürece muayene tamamlanmış sayılmaz.

 

Emniyetsiz olması durumu

Aracın; can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlikeli olacak derecede kusurlarının, eksikliklerinin tespiti halidir.

Aracın durumu en yakın trafik zabıtasına bildirilir.

Aracın emniyetsiz olduğuna dair rapor verilir.

Muayene raporu onaylanmaz. Bir ay içinde raporda bulunan kusurlar tamir ettirilir ve raporla birlikte aynı istasyona gelinmesi gerekmektedir.Bir ay içinde gelen araçlarda bir muayene tekrarı ücretsizdir.

Muayene tekrarı yapılmış veya bir aylık süre sonrasında gelen araçlardan muayene ücreti tam alınır.

Bir sonraki muayeneye muayene raporu ile gelinmesi gerekmektedir. Eksiklikler giderilmediği sürece muayene tamamlanmış sayılmaz.

Bu prosedür onaylı muayene raporu elde edilmesi ve bir sonraki araç muayenesine kadar saklanmasıyla tamamlanmış olur. Araç muayenesi nasıl yapılır ? sorusunun cevabının alındığını düşünüyoruz.

Araç Muayene periyodlarınızı takip etmeniz faydanıza olacaktır.

Araç muayenesi yapılması gereken tarihi kaçırdığımızda ceza ödememiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor.

ARAÇ MUAYENESİ İLE İLGİLİ TRAFİK İHLALLERİ

Araç sahibi aracının muayene süresini geçirmesi durumunda " Araçların muayene süresini geçirmek" trafik ihlalini gerçekleştirmesi. (Diğer  gecikme cezası için **)

Muayene istasyonunun (işletme belgesi ile yetkili) muayene şartlarına uymaması durumu " Muayene istasyonu için işletme belgesi ile yetki verildiği halde, işletme şartlarına uymamak veya gerektiği şekilde muayene yapmamak" trafik ihlalini gerçekleştirmesi

İhlallerle ilgili detaylar aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Sürücüler için

Trafik İhlalinin Konusu: Araçların muayene süresini geçirmek

Ceza Miktarı 2014 yılı için 80 TL (Peşin 60) ayrıca 10 ceza puanı

Tekrarında trafikten men cezası

 

Araç Muayene İstasyonu İşletenler için

Trafik İhlalinin Konusu : Muayene istasyonu için işletme belgesi ile yetki verildiği halde, işletme şartlarına uymamak veya gerektiği şekilde muayene yapmamak

Ceza Miktarı :

1. -   5.792,00 TL

2. -   9.659,00 TL

3. - 19.319,00 TL

Bir yıl içerisinde 3. tekrarında belgelerin iptali söz konusu olmaktadır.

* İdari para cezası, 2918 sayılı Kanun'un 8. maddesi (c) bendi kapsamında Ulaştırma Bakanlığının ilgili birimlerince uygulanacaktır.

 

* * 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. maddesi uyarınca muayene süresi geçirilen araçlardan gecikilen beher ay için %5 fazla muayene ücreti (ceza) tahsil edilmektedir. Tahsil edilen tutarların tamamı Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı’na aktarılmaktadır. (Bu ceza trafik polisi tarafından değil muayene istasyonu tarafından tahsil edilmektedir.)

Araç Gruplarına göre Tüvturk Muayene Periyodları (Süreleri)

 

Araç Muayene Periyod Otomobil

Hususi Binek Otomobiller ve bunların her türlü römorkları araç muayene süreleri: Hususi Binek Otomobiller ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,

Resmi otomobiller ve bunların her türlü römorkları araç muayene süreleri : Resmi otomobiller ve bunların her türlü römorkları , ilk iki yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,

Araç Muayene Periyod Traktör

Lastik tekerleki traktörler ve bunların her türlü romörkları araç muayene süreleri: Lastik tekerlekleri traktörler ve bunların her türlü romörkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında üç yılda bir,

Araç Muayene Periyod Motorsiklet veya Motosiklet

İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları araç muayene süreleri : İki veya üç tekerlekli araçlar ve bunların her türlü römorkları, ilk üç yaş sonunda ve devamında iki yılda bir,

Araç Muayene Periyodları Kamyon Otobüs

Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları araç muayene süresi : Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları (Taksi, Otobüs, kamyon vb... gibi ticari araçlar bu gruba dahildir.), ilk bir yıl sonunda ve devamında yılda bir (her yıl) muayeneye tabi tutulur.

Araç Muayene Süreleri Sıkça Sorulan Sorular

 

Sıfır Araç Muayene Süreleri (Hususi Binek Otomobiller için)

Yeni sıfır araçlarda muayene süresi otomobiller için ilk üç yaş sonundadır. Yani aracınız üç yaşına gelinceye kadar muayene yaptırmanıza gerek yoktur.

Ticari araç muayene süreleri

Araç Muayene Süresi Geçerse Ne Olur?

Araç Muayene Ücretleri yanında Araç muayene gecikme cezası ödemek zorunda kalırsınız. Ceza bedelinizi hesaplamak ve detaylı bilgi için Araç Muayene Gecikme Cezası linkini tıklayınız.

Araç Muayeneleri Her Yıl mı oldu?

Normal hususi binek otomobiller için böyle bir söz konusu olmamakla birlikte yukarıdaki tabloda belirtilen araçlar (ticari araçlar) için sıfır araç muayene periyodu sonrasında araç muayeneleri her yıl şeklindedir.

Araç Muayene Süresi geçme ve ceza durumunda kalmamak için araç ruhsatınızda yazan son Muayene Geçerlilik tarihinden önce tüvturk araç muayenenizi yaptırmanız gerekmektedir.

TÜVTURK ARAÇ MUAYENE İÇİN GEREKLİ BELGELER

 

Tüm araçlar için gerekli belgeler ( evraklar) ;Ruhsat Araç Muayene için Gerekli Belgeler

 

Ruhsat : Trafik tescil belgesidir. Ruhsatınızda muayene onayı için yer yok ise Ruhsatınızın içinde boş "Muayene Onayı" alanı bulunmuyor ise, muayene sırasında araç muayene istasyonlarında elektronik ortamda ücretsiz olarak hazırlanan elektronik tespit formu ile Trafik tescil Bürolarına giderek yeni bir trafik belgesi alabilirsiniz.

Aracın Vergi veya Ceza borcunun olmaması: Tüvtürk araç muayene istasyonlarında aracınızın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu var ise araç muayenesi yapılamamaktadır. Araç Borç Sorgulama sayfamızda vergi ve ceza borçlarının nasıl sorgulabildiği anlatılmaktadır. (Araç muayene istasyonunda elektronik sorgulama imkanı yok ise veya borç durumu görünmekte ise vergi dairesinde fenni muayene izin belgesi alınması gerekebilmektedir.)

Trafik Sigortası Araç Muayene için gerekli belge

Trafik sigortası : Mali sorumluluk sigortası akit belgesi. (İnsan taşımak için kullanılmayan römorklar , kendilerini çeken motorlu aracın sigortasına dahildir. Bu araçlar için Mali sorumluluk sigortası akit belgesi talep edilmez.)

 

Egzoz Gazı Ölçüm Muayene Belgesi : Egzoz Gazı ölçümü olmaması ağır kusur olarak düzenlendiğinden aracınızın durumuna uygun periyodlarda egzoz gazı ölçümü yaptırmalısınız.

Egzoz Muayene Bilgileri için linki tıklayınız.

 

TC Kimlik Nosu gösteren Nüfus Kağıdı, Ehliyet yada pasaport yanınızda olmalıdır.

 

Araç muayeneye gelecek araç kendi üzerinize değilse 1 Kasım 2010 da yürürlüğe giren genelgeye göre hareket etmelisiniz. Bilgi için Tıklayınız.

 

Üzerinde tadilat yapılan ve tadilat sonrası özel muayenesi yapılacak araçlar için ek olarak gerekli belgeler;

- Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tahsilat projesi ve hesapları

- Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'na bağlı odalardan EK-1 belgesi (Trafik Tescil müracaat ve işlem formu)

LPG ve CNG takılı araçlar için gerekli belgeler ( evraklar) ;

Gaz Sızdırmazlık Raporu: LPG ve CNG takılı araçlar için muayeneye gelmeden önce alınması gereken rapordur. LPG / CNG ruhsatı, "Gaz Sızdırmazlık Raporu" yerine kullanılmaz. (Gaz Sızdırmazlık Son Durum için tıklayınız)

ÜVTURK ARAÇ MUAYENE KONTROL EDİLEN GEREKLİ EKİPMANLAR

 

 

Otomobil Tüvturk Muayenesi için gerekli ekipmanlar:

•             İlkyardım çantası: 1 adet. (Zorunlu Malzemeler için Tıklayınız)

•             Üçgen Reflektör: iki adet.

•             Yangın söndürme Cihazı: 1adet 1 kg

•             Stepne: 1 adet (her zaman kullanılabilir durumda, istisnası: *runfled lastikli, orjinalinde stepne olmayan ve lastik tamir kiti olan araçlarda stepne zorunlu değildir.)

 

Taksi Tüvturk Muayenesi için gerekli ekipmanlar:

•             İlkyardım çantası: 1 adet.

•             Üçgen Reflektör: iki adet.

•             Yangın söndürme Cihazı: 1adet 1 kg

•             Stepne: 1 adet (her zaman kullanılabilir durumda, istisnası: *.)

•             İç Lamba : 1 adet

•             Taksimetre : 1 adet ( çalışır durumda)

 

Minübüs Tüvturk Muayenesi için gerekli ekipmanlar:

•             İlkyardım çantası: 1 adet.

•             Üçgen Reflektör: iki adet.

•             Yangın söndürme Cihazı: 1adet 1 kg

•             Stepne: 1 adet (her zaman kullanılabilir durumda, istisnası: *.)

•             İç Lamba : 1 adet

•             Boyun Korsesi : Uygun adette ( her on koltuk için en az 1 adet)

•             Acil durum çekici : Uygun adette

 

Kamyonet Tüvturk Muayenesi için gerekli ekipmanlar:

•             İlkyardım çantası: 1 adet.

•             Üçgen Reflektör: iki adet.

•             Yangın söndürme Cihazı: 1adet 1 kg

•             Stepne: 1 adet (her zaman kullanılabilir durumda, istisnası: *.)

 

Otobüs Tüvturk Muayenesi için gerekli ekipmanlar:

•             İlkyardım çantası: 1 adet.

•             Üçgen Reflektör: iki adet.

•             Yangın söndürme Cihazı: en az 6 kg (yolcu sayısı 26 ya kadar olan otobüslerde 2 adet 2 kg)

•             Stepne: 1 adet (her zaman kullanılabilir durumda, istisnası: *.)

•             İç Lamba : 1 adet

•             Boyun Korsesi : Uygun adette ( her on koltuk için en az 1 adet)

•             Acil durum çekici : Uygun adette (Pencere halindeki güvenlik çıkışlarının herbirinin yanında bir adet)

•             Takograf: 1 adet (çalışır durumda)

•             Engel İşareti :1 adet (ECE 70'e uygun)

 

Kamyon Tüvturk Muayenesi için gerekli ekipmanlar:

•             İlkyardım çantası: 1 adet.

•             Üçgen Reflektör: iki adet.

•             Yangın söndürme Cihazı: en az 4 kg ( azami ağırlığı 12000kg dan fazla olanlar için 6 kg, tehlikeli madde taşıyanlar için 2 adet 6 kg)

•             Stepne: 1 adet (her zaman kullanılabilir durumda, istisnası: *.)

•             Takograf: 1 adet (çalışır durumda)

•             Engel İşareti :1 adet (ECE 70'e uygun)

•             Arka işaret levhası : 1 adet ( ECE 69 ve ECE 70 direktiflerine uygun)

Çekici Tüvturk Muayenesi için gerekli ekipmanlar:

•             İlkyardım çantası: 1 adet.

•             Üçgen Reflektör: iki adet.

•             Yangın söndürme Cihazı: en az 6 kg

•             Stepne: 1 adet (her zaman kullanılabilir durumda, istisnası: *.)

•             Takograf: 1 adet (çalışır durumda)

•             Engel İşareti :1 adet (ECE 70'e uygun)

 

Traktör Tüvturk Muayenesi için gerekli ekipmanlar:

•             Üçgen Reflektör: iki adet.

•             Flaşörlü yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası: 1 adet

 

Motosiklet ve Motorlu Bisiklet Tüvturk Muayenesi için gerekli ekipman:

•             Kask ve koruyucu gözlük

 

* stepne istisnası: runfled lastikli, orjinalinde stepne olmayan ve lastik tamir kiti olan araçlarda stepne zorunlu değildir

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.