Tuz Gölü’nün ekolojisi korunuyor      

Tuz Gölü’nün ekolojisi korunuyor      
Akyürek, atıksu arıtma tesislerinin önemine işaret ederek, “Atıksu arıtma işlemi, gün geçtikçe hızlı bir şekilde kirlenmekte olan temel yaşam kaynağı suyun ıslah edilmesi işlemidir. Özellikle göl ekolojisine olumlu etki yapmaktadır” dedi

KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Konya Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi, toplum sağlığına katkısının yanı sıra su tasarrufu sağlayan ve ek maliyetlerden kurtaran işleviyle şehrin en önemli tesislerinin başında geliyor. KOSKİ Genel Müdürlüğü, 6360 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu kapsamında hizmet alanına giren ilçe ve mahallelerde de atıksu arıtma tesislerini yaygınlaştırıyor.

Konya Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi’nin hem çevre sağlığını koruduğunu, hem de su sarfiyatını minimize ettiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Tesisimiz, Avrupa Birliği (AB) standartlarında arıtılmış atıksuyu elde edecek şekilde tasarlanmıştır. 1 milyon kişi eşdeğer nüfus ve 200 bin metreküp/gün atıksu debi değerine göre dizayn edilen tesisimiz, çıkışında 2016 yılında 62 milyon 610 bin 591 metreküp/yıl atıksuyu, ilgili yönetmeliklerde belirtilen standartlara uygun arıtarak DSİ'nin projelendirmiş olduğu Konya Ana Tahliye Kanalına deşarj etmiştir. Kesintisiz ve sürdürülebilir bir şekilde işletilmekte olan Konya Kentsel Atıksu Arıtma Tesisimizde, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından haftada 2 defa alınan numunelerin akredite olmuş laboratuarda yapılanan analizleriyle işletme kontrolü yapılmaktadır. Ayrıca tesis çıkışında bulunan on-line cihaz ile de ilgili standart parametrelerin izlenmesi ve denetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılmaktadır” dedi.

HALK VE ÇEVRE SAĞLIĞI AÇISINDAN ETKİSİ BÜYÜK

Konya şehrinden kaynaklanan atıksuların arıtılması ile halk ve çevre sağlığı ile Tuz Gölü Havzasında, özellikle göl ekolojisi üzerinde son derece olumlu etkiler yaptığına dikkat çeken Başkan Akyürek, “Atıksuların arıtılması prosesinde oluşan yaklaşık 150 ton/gün arıtma çamuru stabilize edilmektedir. Bu amaçla anaerobik çamur çürütücülerde çürütülen arıtma çamurlarından biyogaz elde edilmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan biyogazın içerisinde bulunan metan gazı, gaz motorları vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülerek şebekeye iletilmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’undan Üretim Lisansı ve Enerji Bakanlığı’ndan onay alınarak yenilenebilir enerji üreticisi olarak bu alanda faaliyet gösteren ilk lisanslı atıksu arıtma tesisi olma özelliğini de kazanmıştır. Bu izinler neticesinde; tesisimizde kurulan 2,5 MW’lık Kojenerasyon Ünitesi ile 2016 yılında 7 milyon 505 bin 145 kwh elektrik üretimi gerçekleştirilerek, tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 44’ü geri dönüşümle karşılanmıştır” diye konuştu.

tuz-golu-2.jpg

KOSKİ İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Aynı zamanda ekonomik değeri olan arıtma çamurlarının toprakta kullanılması için ilgili yönetmelik çerçevesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve DSİ Bölge Müdürlüğü'nce oluşturulan komisyon tarafından arıtma çamurlarının kullanılacağı arazilerde gerekli toprak ve arıtma çamuru numuneleri alındığını vurgulayan Başkan Akyürek, “Konya Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi’nden kaynaklanan stabilize arıtma çamurlarının toprakta, ağaçlandırma sahalarında ve tahılda kullanımına uygun olduğundan gerekli olan ‘Stabilize Arıtma Çamuru İzin Belgeleri’ni alarak bu alanda Türkiye’de bir ilke imza atan KOSKİ Genel Müdürlüğümüz, arıtma çamurlarını ilgili yönetmeliklere uygun bir şekilde 5 milyon 471 bin metrekarelik alanda toprakta kullanılmasının uygulanmasına başlamıştır. KOSKİ Genel Müdürlüğümüz; bünyesinde azot, fosfor ve diğer besin maddelerini bulunduran arıtma çamurlarını iyi bir toprak iyileştiricisi ve organik gübre olarak kullanılmasının önünü açmıştır” ifadelerini kullandı.

MOR ŞEBEKENİN KAPASİTESİ ARTIRILIYOR

Mor Şebeke Atıksu Geri Kazanım Sistemini, ülkemizde ilk olarak projelendiren ve devreye alan KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılında 215 bin 232 metreküp/sezon sulama suyu üreterek aynı oranda kullanma suyundan tasarruf sağladığını da ifade eden Başkan Akyürek, Mor şebeke projesinin kapasitesinin artırılması için gerekli çalışmalara başlanıldığını da sözlerine ekledi. 

tuz-golu.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.