TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
"Önümüzdeki yıllarda birçok bölgede çiftçiliği ve tarımsal üretimi önemli oranda kadınlarımızla yapacağız, öyle görünüyor. Dolayısıyla kadın çiftçilerimize senede 120 gün pozitif ayrımcılık yapmak suretiyle yıpranma payı verilmesini istiyoruz"

SAKARYA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilik ve tarımsal üretimi gelecek yıllarda önemli oranda kadınlarla yapacaklarını gördüklerini belirterek, "Dolayısıyla kadın çiftçilerimize senede 120 gün pozitif ayrımcılık yapmak suretiyle yıpranma payı verilmesini istiyoruz" dedi.

Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde incelemelerde bulunan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Tarım işiyle uğraşan kadınların çok sıkıntı çektiklerini bildiklerini belirten Bayraktar, "Günde 17 saat çalışan kadınlarımız maalesef sosyal güvenlik kapsamında değiller. Primlerini ödeme güçleri olmadığı için de tabii sosyal güvenlik kapsamına girmeleri mümkün görünmüyor. Bir taraftan tarlada çalışıyor, bir taraftan da evlerine geliyor, çoluk çocuklarına bakıyorlar, evlerinin ihtiyacını gideriyorlar. Dolayısıyla hükümetimizden çiftçi kadınlarımıza pozitif ayrımcılık talep ediyoruz" diye konuştu.

Bayraktar, Türkiye'de sosyal güvenlik kapsamına girmeyen kadınların oranının yüzde 93,4 olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu, çok büyük bir rakam. Kadınlarımızın sosyal güvenlik kapsamına girmesini arzu ediyoruz. Bununla alakalı alınması gereken tedbirlerin başında kadınlarımızın primlerinin yüzde 60'ını pozitif ayrımcılık yapmak suretiyle devlet tarafından ödenmesini talep ediyoruz. Bu, fevkalade önemli. Tabii daha önce de tarımda çalışan kadınlarımız, aile reisi olamadıkları için sosyal güvenlik kapsamına giremiyorlardı. Biz, bununla TZOB olarak bir kanun teklifi verilmesini istedik ve bu talep ettiğimiz teklif yasalaştı. Kadın çiftçilerimizin geriye dönük herhangi bir yere mal vermeleri ve ziraat odasına kayıtları olmaları halinde geriye dönük prim borçları faizsiz olarak yapılandırıldı ve çok sayıda kadın çiftçimiz de emekli oldu. Tabii kadın çiftçilerimizin muhakkak surette pozitif ayrımcılık yapılmak suretiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) kaydı gerekiyor. Bu hizmeti SGK'dan almak zorunda, bununla ilgili mücadelemiz sürecek."

- Yıpranma payı isteği

Kırsalda kadınların hem tarlada hem de evde çalıştığını anlatan Bayraktar, "Önümüzdeki yıllarda birçok bölgede çiftçiliği ve tarımsal üretimi önemli oranda kadınlarımızla yapacağız, öyle görünüyor. Çünkü erkeklerimiz iş bulduğu takdirde özellikle gençlerimiz biliyorsunuz büyük metropollere gidiyor, sanayi ve hizmet sektörüne kayıyor. Bu işi kadın çiftçilerimizle yürüteceğimiz anlaşılıyor. Dolayısıyla kadın çiftçilerimize senede 120 gün pozitif ayrımcılık yapmak suretiyle yıpranma payı verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla yaptıkları protokol gereği kadın çiftçileri tarımsal alanda eğittiklerini aktaran Bayraktar, bu eğitimlerin Türkiye çapında sürdürüleceğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.