TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
"Sanayicimizin kazan kazan politikası içerisinde olması lazım. Üreticiyi öldürerek bu ülkede sanayi gelişmez"- "Sütte tavsiye fiyat olan 1 lira 15 kuruş bizim için yeterli değil. Süt 1,5 lira olmalı. Eğer sütte istikrar istiyorsak fiyatlar bu noktaya geli

ANTALYA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Sanayicimizin kazan kazan politikası içerisinde olması lazım. Üreticiyi öldürerek bu ülkede sanayi gelişmez. Çiftçiyi yaşatmadan hiçbir sanayicimizin ayakta kalması mümkün değildir." dedi.

Bayraktar, Kaş Ziraat Odası'nın yapımı tamamlanan hizmet binasının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki ziraat odalarının yüzde 75'inin hizmet binasına kavuştuğunu söyledi.

Yaptıkları çalışmaların önümüzdeki yıllarda kadın çiftçilere daha çok ihtiyaç olacağını gösterdiğini belirten Bayraktar, tarımda kadın çiftçiler olmadığı müddetçe üretimin ve verimliliğin hayal olduğunu ifade etti.

Bayraktar, gençleri kırsalda tutmak için de bir takım desteklerin verilmesi gerektiğine işaret ederek, "Gençlerin teknik anlamda bir eğitimden geçirilmesi lazım. Genç çiftçi eğitimine önem veriyoruz. Türkiye'nin her yerinde genç çiftçilerimizi eğitmeye başladık. Bu eğitimin sonuçlarını tarımda verimlilik ve gençlerimizi kırsalda tutarak alacağız." diye konuştu.

-"Ambargo sadece ülkemize değil, Rusya'ya da zarar veriyor"

Rusya ile yaşanan sürece de değinen Bayraktar şunları kaydetti:

"Rus uçağının düşürülme olayı askeri bir olay. Rusya'nın bu olayı ekonomik ambargoya dönüştürmesini bu ülkeye yakıştıramıyorum. Rusya olgun bir devlete yakışan şekilde davranmadı. Bu ambargo sadece ülkemize değil Rusya'ya da büyük zarar veriyor. Bu yıl geçen yıla göre sebze ve meyve fiyatlarındaki düşmeyi gözlemliyoruz. Geçen yıl ocak-şubat aylarında Rusya'ya 143 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı yaparken bu yılın aynı döneminde ihracat 38 milyon dolara düştü. Yani 105 milyon dolarlık bir kayıp var." dedi.

-"Süt 1,5 lira olmalı"

Bayraktar, süt fiyatlarına müdahaleyi değerlendirirken de krizi 3 sene evvel gördüklerini söyledi. Bayraktar, sektör dışındaki çevrelerin özellikle süt sektörüne büyük yatırımlar yapmaya hevesli olduğunu ve sıfır faizli krediler kullandıklarını tespit ettiklerini anlattı. 2008'de de hayvancılık sektöründe büyük bir kriz yaşadığını ve bir milyon süt ineğinin kesildiğini dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Kriz sonrası ette uzun yıllar ithalatçı olduk. Çünkü ana varsa dana vardır. Süt hayvanınız varsa besi hayvanınız vardır. Başka türlü bu ülkede besi hayvancılığı yürümez. Türkiye'de serbest piyasa ekonomisi var ama rekabet yok. Alıcısı az satıcısı çok olan bir sektörde üretim yapıyoruz. Rekabet koşulları oluşmuş değil. O halde müdahale kurumu oluşturmak lazım. Ancak sanayicimiz yatırım üzerine yatırım yaparken ben 5 yılda bir hayvanlarımı kesime götürüyorsam burada bir haksızlık var."

Süt fiyatlarının sanayiciye verilen desteklere rağmen 70-80 kuruşlara kadar düştüğünü dile getiren Bayraktar, Et ve Süt Kurumu bir müdahale kurumu olarak devreye girince süt fiyatlarının yükselmeye başladığını hatırlattı. Bayraktar, "Sütte tavsiye fiyat olan 1 lira 15 kuruş bizim için yeterli değil. Süt 1,5 lira olmalı. Eğer sütte istikrar istiyorsak fiyatlar bu noktaya gelinceye kadar alımlar devam etmeli." diye konuştu.

- "Sanayicimizin de kazan kazan politikası içinde olması lazım"

Sanayicilerin "kazan kazan" politikası içinde olması gerektiğini söyleyen Bayraktar şöyle konuştu:

"Ben her zaman söylüyorum: menfaat yaşamak ister, ahlak yaşatmak ister. Bu ikisini bu ülkede bir araya getiremiyoruz. Yaşamak isteyenler yaşatmak istemiyorlar. Bu çiftçiyi yaşatmadan hiçbir sanayicimizin ayakta kalması mümkün değildir. Yaşarken yaşatacağız. Bu ülkede ahlaklı davranmak zorundayız. Sanayicimizin de kazan kazan politikası içerisinde olması lazım. Üreticiyi öldürerek bu ülkede sanayi gelişmez."

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Bayraktar ve beraberindekiler hizmet binasını gezdi. Bayraktar burada süt içerek süt kampanyasına destek verdi.

Açılışa, Kaş Kaymakamı Bilgihan Bayar, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.