TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan:

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan:
"Genç nüfusu tarımda ve fındıkta tutabilmek için fındığın hak ettiği rakamlarda istikrarlı bir şekilde devam etmesi gerekir"

ORDU (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, "Genç nüfusu tarımda ve fındıkta tutabilmek için fındığın hak ettiği rakamlarda istikrarlı bir şekilde devam etmesi gerekir." dedi.

Soydan, gazetecilere yaptığı açıklamada, fındığın bölge ekonomisi açısından önemli bir ürün olduğunu söyledi.

Genç nüfusun, tarımdan uzaklaşarak büyük şehirlere göç ettiğine dikkati çeken Soydan, "Fındığın yaşlı nüfusa kalması nedeniyle maliyet yükseldi. Çünkü fındık işçiliğinde zorluklarla karşılaşıyoruz. Aynı zamanda arazilerimiz meyilli ve beden işçiliği isteyen bir ürün. Bundan dolayı genç nüfusa ihtiyaç var. Genç nüfusu tarımda ve fındıkta tutabilmek için fındığın hak ettiği rakamlarda istikrarlı bir şekilde devam etmesi gerekir." diye konuştu.

Soydan, üreticinin önünü görebilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"O bahçelerde genç nüfusu tutmamız için üreticinin bir yıl sonra satacağı ürünü kaça satacak olduğunu bilmesi lazım. İstikrarlı fiyatların olması lazım. Bugün baktığımızda serbest piyasada fındık fiyatı 10 liranın üzerine çıktı, ama bu yeterli değil. Çünkü üreticinin beklediği fiyatlar daha yüksek. 2009 yılında fındık devlet desteğinden çıkarılarak serbest piyasa şartlarına bırakıldı. Açıkçası serbest piyasa üreticiye zarar vermiştir ve üreticinin hak ettiği rakamlar oluşmamıştır. Bundan dolayı da önemli girişimler olmuştur. Önümüzdeki günlerde net bir şeyler görebilmemiz için gerekli çalışmaların hızlandırılması lazım."

Fındıkta geleceğin her zaman parlak olduğunu ifade eden Soydan, Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini sağlıyor olması nedeniyle fındık üreticisinin daima kazanacağını söyledi.

Soydan, genç çiftçilerin, fındığın kalitesi ve verimine daha fazla katkı sunacağına inandığını da kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.