Uganda'daki devlet başkanı seçimi

Uganda'daki devlet başkanı seçimi
Muhalif aday Besigye, partisinin genel merkezinde gözaltına alındı

KAMPALA (AA) - Uganda'da dün yapılan devlet başkanı seçimleri için aday olan muhalif lider Kizza Besigye tekrar gözaltına alındı.

Ana muhalefet partisi, Demokratik Değişim Forumu (FDC) sözcülerinden Semujju Nganda, Besigye'nin parti genel merkezinde gözaltına alınarak bilinmeyen bir yere götürüldüğünü belirtti.

FDC genel merkezinin, ağır silahlarla donatılmış polis ekipleri tarafından kuşatıldığını bildiren Nganda, polisin toplanan kalabalığı dağıtmak için helikopterden göz yaşartıcı gaz sıktığını söyledi.

Muhalif siyasetçi Ingrid Turinawe, polis baskını sırasında Besigye'in, partinin önde gelen isimleriyle toplantı halinde olduğunu dile getirdi.

Turinawe, "Polis esasında bizi işgal etti. Ugandalıların gerçeği öğrenmesini istemediklerinden sürekli kargaşa çıkarıyorlar ama biz bunu kabul etmeyeceğiz" dedi.

Seçim işleri başkanlığından yapılan açıklamada, ülke genelinde yüzde 23'ü açılan sandık sonuçlarına göre, Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin oyların yüzde 62'sini, Besigye'nin ise yüzde 33'ünü aldığı bildirildi.

Kesin sonuçların yarın açıklanması bekleniyor.

Museveni'nin 30 yıldır iktidarda olduğu ülkede yaklaşık 15 milyon Ugandalı, yeni devlet başkanını seçmek için oy kullanıyor. Çok partili sisteme geçilen 2005 yılından bu yana Ugandalılar üçüncü kez sandık başına gidiyor.

Son üç seçimlerde başarılı olamayan muhalefetteki Demokratik Değişim Forumu (FDC) lideri Kizza Besigye, Kampala'daki bir mitinginde konuşurken gözaltına alınmıştı. Besigye'nin destekçilerini dağıtmak için polisin plastik mermi kullanması sonucu bir kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.