Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kiev'e ziyarette bulunan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile bir araya geldi.

Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada Poroşenko'nun, Genel Sekreter Jagland'a Donbas'ta meydana gelen olaylarla ilgili bilgi verdiği belirtildi.

Lugansk ve Donetsk bölgelerinde yaşanan çatışmalara Rusya Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı askerlerin katılmasının ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı doğrudan askeri saldırganlığının, çok sayıda kanıtları olduğunu belirten Poroşenko, "Avrupa'nın, Rusya tarafından gerçekleştirilen saldırganlığı kınamasının önemini" vurguladı. 

Görüşmede rehineler sorununa da değinen Poroşenko, Ukrayna'da tutuklanan ve şu anda Rusya'da cezaevinde bulunan Ukraynalı kadın pilot Nadiya Savçenko'nun serbest bırakılması konusunda Avrupa Birliği'ne yardım çağrısında bulundu.

Devlet Başkanı Poroşenko, Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından rehin alınan Ukraynalı askerlerin işkenceye maruz kaldıklarına dair çok sayıda kanıt mevcut olduğuna dikkati çekti. 

Poroşenko, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'a Ukrayna'da 26 Ekim'de yapılacak erken parlamento seçimleriyle ilgili bilgi vererek, Avrupa Parlamentosu gözlemcilerini Ukrayna seçim sürecine katılmaya davet etti.

Genel Sekreter Jagland, Ukrayna'nın doğusunda ve Kırım'da meydana gelen olayları "trajedi" olarak niteleyerek, Ukraynalıları desteklediğini açıkladı. Jagland; "Bu olaylar, Avrupa'da savaşı önlemek için 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan Avrupa örgütleri için de bir trajedidir" şeklinde konuştu.

Jagland, Donetsk ve Lugansk bölgelerini içine alan Donbas'ta ve Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde insani problemlerin çözülmesinin önemini vurgulayarak, Avrupa'nın yapabileceği yardım konusunda görüşme yapacağını bildirdi. 

Thorbjorn Jagland, zor duruma rağmen Ukrayna'da başlayan reformların Avrupa tarafından da desteklendiğini ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.