Ukrayna'nın "Vışıvanka Günü" Kutlaması

Ukrayna'nın "Vışıvanka Günü" Kutlaması
Ukraynalıların geleneksel kıyafeti olan Vışıvanka günü Ankara'da kutlandı

ANKARA (AA) - Ukraynalıların, Sovyet Birliği zamanında giyilmesi yasak olan, bağımsızlığa kavuşulmasıyla serbestleşen, işlemeli geleneksel kıyafeti "Vışıvanka" için Ankara'da etkinlik düzenlendi.

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği tarafından Milli Kütüphane konferans salonunda yapılan Vışıvanka Günü etkinliğine Ukrayna'dan gelen misafirlerin yanı sıra büyükelçilik çalışanları, Ankara'da yaşayan Ukraynalılar ve öğrenciler katıldı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, yaptığı konuşmada, Vışıvanka Günü'nü Ankara'da ilk defa kutladıklarını, bunun tarihi bir gün olduğunu belirtti.

Sybiha, Vışıvanka Günü'nün gelenekselleşmesi temennisinde bulundu.

Kiev'den bu organizasyon için gelen Vışıvanka Günü'nün kurucusu Lesia Voroniuk, Ukrayna'nın paskalya yumurtası işlemeli gömleğinin meşhur olduğuna değindi.

Voroniuk, Vışıvanka'nın Ukrayna için çok önemli olduğunu, binlerce sene önce bu kıyafet için özel bir gün ayrıldığını hatırlattı. Voroniuk, şunları söyledi:

"Vışıvanka Günü önce milli bayram oldu daha sonra ise tüm dünya tarafından kutlanmaya başlandı. Bu sene bu bayrama 70'den fazla ülke katıldı. Dünya Vışıvanka Günü Ukraynalıların yaşadığı her ülkede kutlanır."

Vışıvanka'nın insanı koruduğunun düşünüldüğünü belirten Voroniuk, kıyafetin şimdilerde ise siyasi bir sembole dönüştüğünün altını çizdi. Voroniuk, Donbass'da devam eden Ukrayna-Rusya savaşında Ukrayna toprak bütünlüğünü savunan yabancı askerlerin geleneksel Vışıvanka'yı giydiklerini ifade etti.

Konuşmalardan sonra "Vışıvanka Günü" nedeniyle yapılan fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödül verildi. Geleneksel kıyafetlerin sergilendiği bir defilenin de yapılmasının ardından Vışıvanka tarihinin anlatıldığı "Milletin Hazinesi" adlı belgesel gösterildi.

Ukrayna'nın geleneksel işlemeli kıyafeti Vışıvanka, ülkenin milli sembolü olarak görülüyor. Geleneksel kıyafet Sovyet Rusya zamanında yasaklanıp toprağa gömülürken,Ukrayna'nın bağımsızlığa kavuşmasıyla tekrar gün yüzüne çıkmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.