Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı

Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zutt:- "Sürdürülebilir şehirlerin geliştirilmesi konusunda birçok yönden birçok ülke Türkiye'nin başarılarından ders almaya çalışıyor"- "Türkiye'deki şehirlerin daha iyi bir geleceğe adım atması yönünde çalışmalarımız artar

ANKARA (AA) - Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, sürdürülebilir şehirlerin geliştirilmesi konusunda birçok ülkenin Türkiye'nin başarılarından ders aldığını belirterek, "Türkiye'deki şehirlerin daha iyi bir geleceğe adım atması yönünde çalışmalarımız artarak devam edecek." dedi.

Zutt, Kamu Teknoloji Platformu tarafından düzenlenen, "Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gelişmesine ve kalkınmasına fayda sağlayan şehirleşmenin, uzun vadede sürdürülebilirlik zorluklarına sebep olduğunu ifade etti.

Türkiye'de hızlı şehirleşmeyle özellikle yaşanabilir şehirler, daha iyi erişim, trafik sıkışıklığının üstesinden gelme ya da çevresel bozulmalarla ilgili bazı zorlukların söz konusu olduğuna dikkati çeken Zutt, son yıllarda araç sayısında ve sera gazlarının emisyonunda ülkede büyük artışlar olduğunu söyledi.

Dünya Bankası tarafından 2015'te hazırlanan bir raporda, Türkiye'de şehirleşmenin ele alındığını anımsatan Zutt, söz konusu raporun güvenli, yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler alanında vizyon oluşturduğunu, ekonomik ve çevresel politikalara ilişkin hususlara atıfta bulunduğunu dile getirdi.

Zutt, akıllı şehirlerin sadece teknolojiyle alakalı olmadığını vurgulayarak, "Akıllı şehirler, bir altyapıyı, sosyal sermayeyi, toplum girişimlerini, kurumsallığı ve hükümet politikalarını dijital politikalarla bir araya getirerek sürdürülebilir gelişmeyi mümkün kılan bir ortamdır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye şehirlerinin teknolojiyi en iyi şekilde kullanmalarının rekabet anlamında avantaj sağlayacağını belirten Zutt, şunları kaydetti:

"Dünya Bankası Grubu, Türk şehirlerini bu akıllı ve sürdürülebilir şehirler olma macerasında desteklemektedir. Aynı zamanda şehirleşme zorlukları ve sürdürülebilir hususlar bağlamındaki mücadelelerinde destek olmak için hükümetle bir ortaklık anlaşması imzaladık. Şu anda 500 milyon dolarlık belediye projeleri mevcut. Sürdürülebilir şehirler projesi var. Bu da bizim yatırım önceliklerini belirlememize imkan sağlıyor. Sürdürülebilir şehirler için banka, Avrupa Birliği (AB) ile beraber teknik destek sağlıyor. Böylece kapsayıcı ve entegre bir planlama ortaya çıkıyor."

Dünya Bankasının finansal kapasiteyi geliştirme noktasında yerel ve merkezi hükümetlerle çalıştığına işaret eden Zutt, "Sürdürülebilir şehirlerin geliştirilmesi konusunda birçok yönden birçok ülke Türkiye'nin başarılarından ders almaya çalışıyor. Dünya Bankası da bu konuda sizinle çalışmaktan oldukça memnun. Türkiye'deki şehirlerin daha iyi bir geleceğe adım atması yönünde çalışmalarımız artarak devam edecek." ifadelerini kullandı.

- "Gayemiz şehirlerimiz için en iyi fikirleri bulmak"

Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akçıl ise akıllı şehirler konusunda ortak akıl oluşturmak üzere bir ekosistem tasarlamak istediklerini belirterek, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin ve özel sektörün katkısıyla pilot şehirleri hayat geçirmeyi planladıklarını söyledi.

Bu kapsamda enerji, güvenlik ve ulaşım alanında 12 temel proje hazırladıklarını anlatan Akçıl, şöyle konuştu:

"Belediye binasını akıllı hale getirerek yüzde 20'den fazla enerji tasarrufu sağlayacağız. Trafikle ilgili Ankara'da pilot çalışmalar yapacağız, akıllı kavşaklar trafiği rahatlatacak. Ulaşımda bisikleti yaygınlaştırarak, metro istasyonlarında akıllı kütüphaneler kuracağız. Bu çalışmalarla sorunların çözümüne katkı sunmakla beraber uygulamaların tüm şehirde ve Türkiye’de yaygınlaştırılması için bir dönüşüm hareketini başlatmak istiyoruz. Gayemiz şehirlerimiz için en iyi fikirleri bulmak."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.