Uluslararası doğrudan yatırım verileri

Uluslararası doğrudan yatırım verileri
Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi bu yıl ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,7 azalarak 939 milyon dolar oldu

ANKARA (AA) - Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi bu yıl ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,7 azalarak 939 milyon dolar oldu.

Ekonomi Bakanlığı, şubat ayına ilişkin "Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni"ni yayımladı. Buna göre, şubatta 319 milyon dolarlık uluslararası net doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.

Uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, şubatta 141 milyon dolar olurken, bunun 92 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri kaynaklı gerçekleşti.

Bu yılın ocak-şubat döneminde net doğrudan uluslararası yatırım girişi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,7 azalarak 939 milyon dolar oldu. Uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi ise bu yıl toplam 593 milyon dolara ulaştı. Ocak-şubat dönemindeki uluslararası doğrudan yatırım girişinin 212 milyon doları sağlık sektöründen, 163 milyon doları ise imalat sektöründen kaynaklandı. Söz konusu dönemdeki nakit sermaye girişinin yüzde 76,2'si AB ülkeleri kaynaklı oldu.

- Uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı

Bu yıl şubatta 494 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 8 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

Ocak-şubat döneminde ise 994 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 24 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

Aynı dönemde 325 uluslararası sermayeli şirket, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri ile inşaat sektörlerinde faaliyette bulundu. Kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 32 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşuyla yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 11'i toptan ve perakende ticaret sektöründe ve 5'i ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektöründe faaliyette bulunuyor.

Söz konusu dönemde kurulan bin 18 uluslararası sermayeli şirketin 653'ü Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 180'i AB ülkeleri, 47'si diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler oldu.

Şubat sonu itibarıyla Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirket ve şube sayısı 41 bin 945'e ulaşırken, 6 bin 500 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Buna göre toplamda 48 bin 445 uluslararası sermayeli şirket Türkiye'de faaliyette bulunuyor. Bu şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımında 20 bin 797 girişimle AB ülkeleri birinci sırada yer aldı. Almanya 6 bin 555 şirketle ilk sırayı alırken, bu ülkeyi 2 bin 921 şirketle İngiltere, 2 bin 599 şirketle Hollanda izledi.

Bu şirketlerin 29 bin 254'ü İstanbul, 4 bin 768'i Antalya, 2 bin 718'i Ankara ve 2 bin 271'i İzmir'de bulunuyor. İstanbul'da faaliyette bulunan 29 bin 254 uluslararası sermayeli şirketin 11 bin 282'si toptan ve perakende ticaret, 4 bin 931'i gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve 3 bin 788'i imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulunuyor.

- Şubatta 14 projeye yatırım teşvik belgesi düzenlendi

Bu yıl şubatta Ekonomi Bakanlığı tarafından yatırım teşvik belgesi düzenlenen 14 proje için yaklaşık 349,2 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü.

Bu yıl ocak-şubat döneminde ise belgelendirilen yatırım projesi sayısı 27, belge kapsamındaki yatırımların tutarı 369,8 milyon dolar oldu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.