"Uluslararası İstanbul Şiir Festivali"

"Uluslararası İstanbul Şiir Festivali"
Şiir Derneği Başkanı şair Özer:-"On yılda çeşitli ülkelerden 240 civarı şair getirmişiz İstanbul'a. Az bir şey değil. Bunların her biri İstanbul'dan bir kelime bahsetse çok iyi"

11 Kasım'da başlayan Uluslararası İstanbul Şiir Festivali, bu akşam Yerebatan Sarnıcı'nda düzenlenecek programla sona erecek. 

"Uluslararası İstanbul Şiir Festivali"nin direktörü ve Şiir Derneği Başkanı şair Adnan Özer, festival hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da ilk uluslararası şiir festivalinin "Uluslararası İstanbul Şiir Festivali" olduğuna dikkati çekti. 

Özer, "İlk Beyoğlu'nda 'Uluslararası Beyoğlu Şiir Festivali' yaptık, sonra 'Uluslararası İstanbul' dedik 2006 yılında. Daha önce bir tek Hilmi Yavuz'ların yaptığı uluslararası şiir forumu vardı. 1980'lerde yapmışlardı, biz de onlardan esinlendik. Gecikmiş bir iş bu İstanbul için, aslında daha önce yapılmalıydı. Makedonya mesela elli yılı aşkın bir süredir şiir festivalleri yapıyor, insan utanıyor. Biz de İstanbul'da yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu. 

Festival standartlarının yoruma bağlı olduğunu, her yıl bir konuk ülke seçerek programın içeriğinin doldurulduğunu kaydeden Özer, festivalde konuk ülkeler için küçük bir antoloji ve seçki yayınladıklarını ifade etti.

Bu seneki onur konuğu ülkenin Polonya olduğunu aktaran Özer, şu bilgileri verdi: 

"Daha önce Katalonya olmuştu. Bir tek bizim yayınımızdır 'Çağdaş Katalan Şiiri'. Biz festivale hazırlanırken seçtiğimiz ülkelerdeki kurumlarla ilişki kuruyoruz, yazışıyoruz, onlar da kabul ettiklerinde bir takım küçük destekler, hiçbir zaman büyük destek olmuyor çünkü Avrupa çok sıkıntılı, kendi gayretlerimizle yapmaya çalışıyoruz. İstanbul zaten bir festival için şahane, müthiş bir yer, gelen şairlerin memnun olmamaları mümkün değil. Pek çok da bizim şiirimiz ve şairlerimizde bu vesile ile oralara gitti. On yılda 240 civarı şair getirmişiz İstanbul'a. Az bir şey değil, çeşitli ülkelerden getirmişiz. Bunların her biri İstanbul'dan bir kelime bahsetse çok iyi."

Ülke dışından on şairin ağırlardığına işaret eden Özer, festivalde Macaristan, Polonya ve Çanakkale Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla Avusturalya'ya öncelik verildiğini belirtti. 

-"Festival dediğiniz zaman dünya literatürüne girecek şartları oluşturmanız lazım"

Şiir festivallerinin son yıllarda arttığına değinen Özer, şu ifadeleri kullandı:

"Artsın ne güzel ama şunu yapmasınlar, bizim millet bir şeyi yapmaz yapmaz, moda olur ondan sonra herkes aynı şeyi yapar. Mesela biz diyelim ki akademik yapıyorsak, onlar daha halka dönük yapsınlar, biz sanatsal yapıyorsak onlar daha sosyal bir şey yapsınlar. Ne bileyim, kimisi gezi tadında olabilir, çeşitli yolları var bunların, şiir festivali denilince tek tip bir şey yok. Çok gelişen yönleri var, mesela biz konuk ülke yapıyorsak, onlar konuk akım yapsınlar, bir akımı incelesinler. Eskişehir'de, İzmir'de festivaller var. Suçıktı'da var, Elazığ'da var."

Türk Dünyası ile ilgili şiir şölenleri yapıldığına da değinen Özer, "Festival ise ayrı bir şey, festival dediğiniz zaman dünya literatürüne girecek şartları oluşturmanız lazım. O da nedir, mekan seçimi, davet edeceğiniz şairler, beş şairle olmaz bu iş, en az on, oniki şair olmalı, temalar işlemeniz lazım. Zaten ülkelere destek almak için başvuracağınız zaman o şartnamelerde görüyorsunuz bunları, şunları şunları yapıyor musunuz diye soruyorlar. Standartları var. Kitle eğitimine dönük olması lazım" şeklinde konuştu.

Festivalin çok iyi geçtiğini söyleyen Özer, bir şehir etkinliği yaptıklarını ve şehri tanıtmak için birçok farklı noktalardaki tarihi mekanları kullandıklarını dile getirdi.

Bu seneki onur konuğu ülkenin Polonya olarak belirlendiği ve 10'u yurtdışından olmak üzere 18 şairin katıldığı "Uluslararası İstanbul Festivali"nde bugün Yerebatan Sarnıcı'nda kapanış programı düzenlenecek. Etkinlikte Marzanna B. Kielar (Polonya), Hüseyin Ferhad, Ali Ural, Les Wicks (Avustralya), İsmail Kılıçarslan, Kit Kelen (Avustralya), Müesser Yeniay, Jacek Dehnel (Polonya) ve Mustafa Akar şiirlerini okuyacaklar. Program, Kübra Şenyaylalar yönetimindeki Ars Nova grubunun Akapella Dinletisi ile sona erecek. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.