Mustafa Balkan

Mustafa Balkan

Uluslararası Medya Kurultayı

Uluslararası Medya Kurultayı

Aralarında Kontv’nin de bulunduğu Anadolu Yayıncılar Derneği ve diğer kurumlar tarafından organize edilen ‘Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı’nın Konya ayağında, dünya ülkelerini etkileyen küresel terör ele alındı.

Küresel Sorunlar ve Medya Paneli’nde, bumeranga dönüşen ‘küresel terörizm’in ülke turizmlerini nasıl ve ne yönde etkilediği konuşulurken Fransa’dan gelen acı haber neticesinde 84 insanın teröre kurban verilmesi, oldukça üzücüydü.  Novotel’de yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bir soruya karşılık olarak “Teröristin dini, milliyeti olmaz” demişti.

Aslında doğru bir söz.

Fransa’da yeni hükümet kabinesi açıklandığı saatlerde gerçekleştirilen terör olayı da bunu gösteriyor.

Emekli Büyükelçilerimizden Örsan Öymen’in yeni çıkan “Arka Plan Teröre Yön Verenler” kitabında yer alan şu satırlar dikkat çekicidir:

“Suriye 1980 yılından itibaren 10 bin Kürt insanını silahlı olarak Türkiye’ye gönderdi.  Terör aslında küresel ölçekte oyun içinde oyunun bir parçasıdır.”

 

***

Bumeranga dönüşen ve küresel ölçekte oyun içinde oyunun bir parçası haline gelen Küresel Terörizm, galiba 3. Dünya Savaşı’nın fitilini ateşlemek için kullanılan bir unsur olacak. Daha düne kadar Osmanlı’nın bir vilâyeti olan Suriye’nin tarihine baktığımızda karşımıza Fransa, İngiltere, Rusya ve Amerika çıkıyor.  Şu durumda emperyalist ülkeler, Türkiye’ye karşı Suriye’de eğitilen terör örgütlerini üzerimize salarak bir yerde terör ihraç ediyorlar. Asala’nın devamı olan PKK, DEAŞ ve Amerika tarafından terörist örgüt olarak görülmeyen ve PKK’nın Suriye’deki kolu PYD kartı kullanılıyor. Türkiye içeride yıllarca PKK ve DEAŞ ile oyalandırılırken dışarıdaki gelişmelere müdahale edemez duruma getiriliyor.

medya-kurultayi.jpgnuman-kurtulmus.jpg

VATANDAŞLIK MESELESİ

İnternet Haber’den Süleyman Özışık’ın vatandaşlık meselesiyle ilgili sorduğu soruyu da cevaplandıran Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Suriyelilere vatandaşlık meselesinin verilmesi hususunun İçişleri Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı bir konu olduğunu belirterek şu cevabı verdi:

“Ana çerçevesi ne olacağı, nasıl olacağı henüz İçişleri Bakanlığından Bakanlar Kurulu’na intikal etmiş bir konu değildir. Dolayısıyla bu kadar bilinmeyen bir konu hakkında medyada, bu kadar fazla sanki biliniyormuş gibi detaylı tartışmanı yapılmasını bir defa yadırgadığımı ifade etmeliyim. Nihayetinde bu, Türkiye’nin millî menfaatlerini ilgilendiren bir meseledir. 3 milyon Suriyeliye kucak açış bir memleketiz.  Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin ve bu insanların hayrına olacak adımlar neyse bunlar atılır. Ama henüz şöyle olacak, şu kriterler çerçevesinde olacak, şu kadar kapsamlı olacak şekline bir çalışma yokken böylesine bir tartışma ortamının oluşturulmasını doğru bulmadığımı ifade ediyorum.

Medya mensubu tartışabilir de buradan sonuç alınmaz, onu demek istiyorum. Biraz bekleyip, İçişleri Bakanlığı konuyu olgunlaştırsın ondan sonra bu meseleyi tartışırız.”

FISILTI GAZETESİ NE DİYOR?

Takvim gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş’ın “Sosyal medyadaki fısıltı gazetesinde 3 milyon Suriyeliye vatandaşlık, ev, iş ve maaş verilecek gibi ciddi şekilde birileri bunu kendilerine görev bilerek dolaştırıyorlar, yayıyorlar…” şeklindeki sorusuna Kurtulmuş,  söylenenleri “akla ziyan şeyler” olarak nitelendirerek “Bunların doğru olmasının imkân ve ihtimali yok. Dolayısıyla biz fısıltı gazetesi de şöyle söyler, böyle söyler. Biz bunlara cevap vermek durumunda değiliz. Ne yaptığımızı biliyoruz. Ne yapacağımızı biliyoruz. Aslolan milli menfaattir. Türkiye’nin millî menfaatleri neyi gerektiriyorsa o adımlar atılır.” diye cevapladı.

 

***

Vatandaşlık meselesinde “Atı alan Üsküdar”ı çoktan geçmesine rağmen ülke ve hükümet olarak bu konuda pek hazırlıklı olmadığımız da böylece ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanlığı makamı tartışmayı başlattı, hükümet de onun altını doldurmaya çalışıyor.

 

AZİZİM DİYOR Kİ…

Güzel organize edilmiş, Konya’nın tarihi ve turistik yerlerine gezi tertip edilmesiyle birlikte faydalı bir medya kurultayı yaşadık. Ben bu kurultaydan epeyce faydalandım. Emin Pazarcı, Ardan Zentürk ve Rahim Er’le tanışarak yakın temasta bulundum.

Bu programı düzenleyenler teşekkürü fazlasıyla hakkediyorlar.

GÜNÜN TİVİTİ:

gunun-tiviti-001.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan Arşivi
SON YAZILAR