Uluslararası Öğrencilere Osmanlı Arşivleri Eğitimi

Uluslararası Öğrencilere Osmanlı Arşivleri Eğitimi
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arasında Osmanlı arşivleri konusunda uygulamalı eğitim protokolü imzalandı

ANKARA (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arasında Türkiye burslusu uluslararası öğrencilere yönelik arşivcilik ve Osmanlı arşivleri konusunda uygulamalı eğitim protokolü imzalandı.

YTB binasında düzenlenen törende anlaşmaya, YTB Başkanı Kudret Bülbül ve Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal imza attı.

YTB Başkanı Bülbül, yaptığı konuşmada, Türkiye'de çok geniş bir coğrafyadan gelen 15 bin uluslararası öğrenci bulunduğunu, bu öğrencilerin Türkiye'nin tarihi, toplumu, devleti ve özellikle kurumlarıyla yakın çalışabilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Öğrencilerin Türkiye'nin kurumlarını tanımaları, bu kurumlarla vakit geçirmeleri, bu kurumların deneyim ve birikimlerini ülkelerine taşımalarına çok ihtiyaç duyulduğunu belirten Bülbül  "Bu protokol ile öğrencilerimiz bütün bir coğrafyanın tarihini çalışmış olacaklar. Ortak bir tarihe, kültüre ve medeniyete sahip olduğumuz duygusu çok daha yaygınlıkla görülecek. Devlet arşivlerindeki çalışmalar, zaman zaman pozitif olmayan Osmanlı imajının düzeltilmesine ciddi şekilde katkı sağlayacaktır" dedi.

Doç. Dr. Ünal da Osmanlı arşivlerinde 95 milyon belge ve 400 bin defter bulunduğunu ifade ederek "Arşivlerimiz sadece Türkiye'nin tarihinin değil, Osmanlı coğrafyasında yaşamış olan ve bugün her biri birer bağımsız devlet olan 40'ın üzerindeki milletin tarihinin aydınlatılmasıyla doğrudan alakalıdır. Bu nedenle Osmanlı arşivleri ihmal edilerek yazılan tarihler; eksik, mesnetsiz, temelsiz ve mutlaka yanlışlıklarla dolu bir tarih olarak karşımıza çıkacaktır" diye konuştu.

Ünal, imzalanan protokol sayesinde uluslararası öğrencilerin birer kültür elçisi olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.