Uluslararası Selanik Film Festivali başladı

Uluslararası Selanik Film Festivali başladı
Yunanistan ve Balkan sinemasında önemli yeri bulunan Uluslararası Selanik Film Festivali 55’inci kez kapılarını açtı.

Yunanistan ve Balkan sinemasında önemli yeri bulunan Uluslararası Selanik Film Festivali 55’inci kez kapılarını açtı.

Festival kapsamında bu yıl 150 film gösterilecek. Bu filmlerden 14’ü ise “Altın Alexander Ödülü” için jürinin beğenisine sunuluyor. Yüzüncü yılını kutlayan Yunan sinemasının öne çıkan eserleri de festival kapsamında beyaz perdede olacak.

Festival Müdürü Dimitris Eipides:
“Burada gösterilen filmlerin amacı insanları sanat akımları hakkında bilgilendirmek. Buranın gelecekte yeni bir film yönetmen nesli ortaya çıkarmasını umuyoruz. Bütün caddeler dolu. Büyülenmiş gibiyim, bu her zaman benim için bir sürpriz. Ortak bir alan var, izleyicilerle aynı bakışa sahibiz.”

Bu yılki festival İran kökenli Amerikalı bağımsız yazar ve yönetmen Ramin Bahrani için büyük bir saygı gösterisi oldu. İnsanı öne alan ve kapitalist sistemin yaşam üzerindeki olumsuzluklarını anlatan Bahrani’nin son filmi ise “99 Ev”. Filmde, Andrew Garfield ve Michael Shannon rol alıyor.

Ünlü yönetmen bağımsız olmanın kendisi için ne anlama geldiğini anlattı. Yönetmen Ramin Bahrani:
“Sadece film yapımcı olarak değil, normal biri olarak bağımsız olmanın zor olduğunu düşünüyorum. Çünkü dünya size nasıl davranmanız, ne düşünmenizi ve amaçlarınızın ne olması gerektiğini yaşamın ilk gününden sonuna kadar sıkça söylüyor. Yaşam devamlı ‘hayır’ diyor, ama ‘evet’ diyebilen insanın bağımsız olduğunu düşünüyorum”

“Çeliği Sertleştirmenin Yolu” adlı filmin Sırp Yönetmeni Zelimir Zilnik de festivalde yerini aldı. Yugoslav’yanın “yeni dalga” olarak adlandırılan nesline mensup olan Sırp yönetmen, sinemayı insanları anlamak için bir araç olarak görüyor. Zilnik, 1967’den günümüze değin 50 film çekerek sinema tarihindeki yerini aldı.

Yönetmen Zelimir Zilnik:
“Film yapımı benim için bir öğrenme süreci. Oyuncular ve kamera birçok kapıyı açan maymuncuk durumunda. Şunu söyleyebilirim ki; eğer film yapımcısı olmasaydım, insanları ve sosyal yapıyı bugün anladığım kadar anlayamazdım.”

Festivalde gösterilen Yunan filmlerinden biri de “Norveç” adlı yapım oldu. Gerçeküstü komedi filmi “Norveç‘te” vampirlere farklı bir bakış açısı getirilmiş. 1984’te Atina’da geçen olaylarda vampirin, bir hayat kadını ve uyuşturucu satıcısı ile kurduğu ilişki anlatılıyor.

Yunan Yönetmen Yiannis Veslemes:
“Vampirlerin diğerlerinden farklı olduğu bir yol bulmayı denedim. Vampir modern bir Yunanın sahip olduğu bütün karakteristik özelliklere sahip. Balkanlı bir vampir. Tuhaf ve meraklı görüntüsünün ve durmadan hareket etmesinin ötesinde geleneksel gotik vampirleri ile bir benzerliği yok.”

euronews muhabiri Yorgos Mitropoulos:
“Selanik festival ritmini yaşıyor. Dünyanın her yerinden yapımcılar ve 10 gün boyunca film gösterimi. Bütçe kesintilerine ve yıldız oyuncu eksikliğine karşın gösterilen filmlerin biletleri tamamen satıldı. Çünkü izleyiciler güzel filmin tadını çıkarmak istiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.