Umutlar 2017’ye kaldı

Umutlar 2017’ye kaldı
2016 yılını değerlendiren sektör temsilcileri, iç ve dış gelişmelerin de etkisiyle yılın istenildiği gibi geçmediğini ancak yeni yıla ilişkin ümitli bir bekleyişin hakim olduğunu ifade ettiler

2016 yılında ülke içerisinde yaşanan gelişmeler ve dünyadaki ekonomik sıkıntıların etkisi iş dünyasını tümüyle etkiledi. Farklı sektörden temsilciler 2016 yılını değerlendirirken, 2017 senesinden beklentilerini PUSULA’ya aktardı.

SEKTÖRE BALTA VURULDU

İnşaat sektörünün önemli temsilcilerinden Can İnşaat Genel Müdürü Remzi Can, 2016 yılını inşaat sektörü açısından değerlendirdi. Can;  “Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü 2016 yılında yaşanan gerek siyasi gerek 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi,  ülkemiz üzerinde hesap yapanların iç-dış, askeri ve ekonomik olarak ortaya koymuş oldukları senaryolarla sektöre ciddi anlamda balta vurdu. Bu noktada hükümet elinden geldiği kadar sektörü canlandırmaya çalıştı. Ancak 2016 yılı inşaat sektörü açısından iyi geçmedi. Şuan bile bir durağanlık yaşanmakta. Gerek arsa maliyetleri gerekse inşaat malzeme fiyatları ciddi anlamda yükseldi. Alım gücü olmayan vatandaşlarımız 2016 yılında ev sahibi olma hayallerini 2017 yılına sakladı” dedi.

UMULAN OLMAZSA YENİ PROJE YAPILMAYACAK

2017 yılında inşaat sektörünün hareketli geçmesini umduklarını ifade eden Can, “Lokomotif olan bir sektör durursa piyasaların çok da iyi olacağı kanaatinde değiliz. Maliyetler şayet 2016 yılında olduğu gibi artamaya devam ederse Konya inşaat sektöründe ciddi problemler yaşanacaktır. Kaldı ki satış çok kısıtlı olduğu için borçlarını 2017’ye erteleyen meslektaşlarımız 2017’den de aradığını bulamaz ise sektör durma noktasına gelir. Hesabını kitabını iyi yapan sektör temsilcileri 2016 yılında elinde bulunan şantiyeleri tamamlamış, yeni inşaatlara başlamamıştır. 2017’den aradığımızı bulamazsak yeni projelerimiz başka bir bahara kalacak” diye konuştu.

2016’DA GÜNÜ KURTARDIK

Sanayi sektörünün başta gelen isimlerinden Statik Boya Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kaftanoğlu, “2016 yılı sıkıntılarla geçti” diyerek başladığı değerlendirmesinde şunları söyledi; “Darbe girişimin olması ve dövizdeki dalgalanmalar hepimizi etkiledi. Bu nedenle 2016 yılı krizlerle ve problemlerle geçti ama hepsinin üstesinden geldik. Kâr hedefli değil de herkes ayakta durma politikasıyla hareket etti. Yani günü kurtardık. Dünya genelinde kriz yaşanmasına rağmen 2016 yılında yüzde 4 oranında büyüme yakaladık.”

2016’NIN SANCILARI DEVAM EDECEK

2017 yılından bir beklentileri olmadığını ifade eden Kaftanoğlu, “2017, 2016 yılının sancılarıyla devam edecek. Sanayi sektöründe olduğu gibi genel olarak bir tedirginlik söz konusu. Bu tedirginlikten dolayı da kimse yatırım yapamıyor. Çünkü dövizin istikrarsızlığı önümüzü görmemize engel oluyor. Bu nedenle sanayide huzursuzluk söz konusu. 2017 yılında da günüm kurtarmaya devam edeceğiz. Ancak hedeflerimizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

“VERİMLİ BİR YIL GEÇİRDİK”

Turizm sektörünün temsilcilerinden Dedeman Otel Satış ve Pazarlama Müdürü Fatih Kocagüzel ise, “2016 yılı oldukça verimli bir yıl oldu bizim için. Yılın büyük bir bölümünü olumsuz yönde etkileyen terör olaylarına rağmen, başarılı bir yılı geride bıraktık. Her geçen yıl da Konya’nın kongre turizmindeki cazibesi ve payı artıyor. Bunda arzın yani yatak sayısının, hızlı tren ve uçak seferlerinin artmasının ve şehrin sosyal imkânlarının genişlemesinin doğrudan katkısı var” ifadelerini kullandı.

“2017’DEN UMUTLUYUZ”

2017 yılından umutlu olduklarını vurgulayan Kocagüzel, “Orta Anadolu’nun en büyük kongre merkezli şehir oteli Dedeman Konya Oteli olarak, Konya’nın bir kongre şehri olması yolunda çalışmalarına en büyük katkıyı sağlamak en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Kongre acenteleri ve bilimsel derneklerle ilişkilerimizi sıcak tutup, zincir otel olmanın da avantajıyla düzenli olarak ziyaretlerimizi ve görüşmelerimizi devam ettiriyoruz, bunları broşür ve tanıtım dosyalarımız ile destekliyoruz. Bu anlamda, 2017’dan umutluyuz ve hem otelimize hem şehrimize maksimum fayda sağlamayı hedefliyoruz” dedi. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.