Unesco'nun "İşgalci Güç İsrail" Kararı

Unesco'nun "İşgalci Güç İsrail" Kararı
İİT, UNESCO'nun, İsrail'i Filistin topraklarında "işgalci güç" olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etmesini memnuniyetle karşıladı

RİYAD (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütünün (UNESCO), İsrail'in Filistin topraklarında "işgalci güç" olarak tanımlandığı karar tasarısını kabul etmesini memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki genel merkezden Genel Sekreter Yusuf bin Ahmed el-Useymin imzasıyla yayımlanan açıklamada, UNESCO'nun bu kararının, İsrail'in Filistin devletinin başkenti olan Kudüs'te Filistin halkına uyguladığı siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki baskılara karşı alınmış bir karar olduğu bildirildi.

UNESCO tarafından alınan bu kararların uygulanmasının önem taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, uluslararası hukuka ve BM kararlarına uymayan İsrail'in başta Kudüs ve El-Halil olmak üzere Filistin'deki İslami kültür yapıtlarına karşı uyguladığı "ağır ihlaller" karşısında uluslararası kamuoyunun gerekli sorumluluğu alarak harekete geçmesinin önemine vurgu yapıldı.

İsrail'in "işgalci güç" olarak tanımlandığı "İşgal edilmiş Filistin" başlıklı karar tasarısı, UNESCO'da oylanarak kabul edilmişti.

Sudan, Katar, Umman, Fas, Lübnan, Mısır ve Cezayir tarafından hazırlanan karar tasarısının oylamasında, aralarında Brezilya, Çin, Rusya ve İsveç'in de olduğu 22 ülke kabul, ABD, Almanya, İngiltere, İtalya ve Hollanda'nın da yer aldığı 10 ülke ise ret oyu kullanmıştı. Oylamada Fransa, Japonya, İspanya ve Arjantin'in yer aldığı 23 ülke çekimser kalırken, Sırbistan, Türkmenistan ve Nepal ise oylamaya katılmamıştı.

Söz konusu tasarıda, Kudüs'ün Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler için kutsal bir kent olduğunun ifade edildiği tasarıda, "İşgalci güç İsrail" tarafından kutsal şehir Kudüs'ün yapısını ve statüsünü değiştirmeye yönelik alınan her türlü önlemin, adli veya idari uygulamanın geçersiz sayılması ve iptal edilmesi istenmişti.

Tasarıda ayrıca Kudüs'te uluslararası hukuka aykırı olarak üst arama, tünel kazma ile başta Eski Şehir olmak üzere Doğu Kudüs'te inşaat projelerini devam ettirdiği belirtilen İsrail'in, UNESCO ve BM kararlarına aykırı olarak sürdürdüğü bu uygulamalara son vermesi talep edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.