Üniversite Öğrencisinden Orman Yangınlarına "Hava Aracı" İle Çözüm

Üniversite Öğrencisinden Orman Yangınlarına "Hava Aracı" İle Çözüm
KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi tarafından hazırlanan proje kapsamında geliştirilen "Radyo Frekans Kontrollü Yangın Söndürme Hava Aracı" ile hem yangınların kısa sürede ihbar edilmesi hem de başlangıç aşamasında söndürülmesi amaçlanı

TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencisi, orman yangınlarına kısa sürede müdahale edilmesi için proje geliştirdi.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Süleyman Keleş, Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Çakır danışmanlığında "Radyo Frekans Kontrollü Yangın Söndürme Hava Aracı" adlı projeyi geliştirerek prototip oluşturdu.

Proje kapsamında oluşturulan hava aracı ile orman yangınlarının kısa sürede ihbar edilmesi ve yangının başlangıç aşamasında söndürülmesi amaçlanıyor.

Proje yürütücüsü Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman yangınlarına anında müdahale edebilecek insansız yangın söndürme hava aracının tasarımı, ilk örnek üretimi ve testini gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin orman yangınları açısından büyük risk taşıdığını dile getiren Keleş, Orman Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre 1937 yılından itibaren 70 bine yakın orman yangını çıktığını, 16 milyon dönümlük ormanlık alanın zarar gördüğünü ifade etti.

Keleş, Türkiye'de yılda ortalama bin 28 orman yangını çıktığını, 239 bin dönümlük ormanlık alanın yandığını belirterek, orman yangınları ve zararlarından yola çıkarak böyle bir proje geliştirdiğini anlattı.

- "Kontrol ve iş güvenliği açısından fayda sağlıyor"

Radyo frekans kontrolünün çok uygun maliyete gerçekleştiğini kaydeden Keleş, şöyle devam etti:

"Amacımız hava aracı ile orman yangınlarını ya da diğer yangınları kısa sürede tespit etmek ve hızlı sürede yangına müdahale etmek. Hava aracımıza bazı özellikler ekledik ve bu bağlamda da hava aracımız yangın olan alanın üzerine geldiğinde, üstündeki yangın söndürme toplarını bırakarak hem yangını başlangıç aşamasında söndürmeye çalışıyor hem de ihbarda bulunuyor. Akıllı telefon sayesinde de görüntü akışı oluyor. Bu da hem kontrol hem de iş güvenliği açısından fayda sağlıyor."

Keleş, esas olanın orman yangınlarının çıkmasının engellenmesi olduğuna işaret ederek, üretilen sistemin ormanların gözetimini sağlayacağını da söyledi.

Projenin geliştirilebilir olduğunu dile getiren Keleş, "Üretilen sistem, proje bütçesi nedeniyle sınıflandırılmıştır. Daha büyük bütçelerle hava aracının daha uzun süre havada kalması ve hızı artırılabilir. İlave olarak da çoklu hava aracı takviyesiyle yangınlar anında tespit edilerek yangının yayılmasının önüne geçilebilir. Bir de hava aracının kendi rotasını çizebilmesi için GPS sistemi eklenebilir." diye konuştu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.