Ürgüp'te 250 yıllık bayram geleneği

Ürgüp'te 250 yıllık bayram geleneği
Nevşehir'in Ürgüp ilçesi Sarıhıdır köyünde 250 yıldır her Ramazan Bayramı'nda, kabristan ziyaretini teşvik amacıyla çocuklara hediye verilmesi geleneği devam ediyor

Nevşehir'in Ürgüp ilçesi Sarıhıdır köyünde 250 yıldır her Ramazan Bayramı'nda, kabristan ziyaretini teşvik amacıyla çocuklara hediye verilmesi geleneği devam ediyor.

Bayramlarda yaşları 2 ile 11 arasında değişen çocuklar, ebeveynleriyle köydeki kabristanı ziyaret ediyor.

Köy imamı tarafından Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından kabristan ziyaretini tamamlayan çocuklara, içinde çikolata, bisküvi, kek, kuruyemiş, şeker ve meyve suyu da bulunan paketler dağıtılıyor.

Muhtar İsmail Koç (68), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1760'lı yıllardan beri dededen toruna aktarılan geleneğin, çocuklara çifte bayram yaşattığını söyledi.

Her yıl Ramazan Bayramı'nda uygulanan geleneğin, köy halkını da bir araya getirerek dostluk ve kaynaşmayı sağladığını anlatan Koç, "Biz çocukken arabalar yoktu, köyden kabristana yürüyerek gelirdik. Kabirler ziyaret edilir, dualar edilir ve çocukları sevindirmek için onlara hediyeler verilir. Çocuklar hem bayramı heyecanla bekliyor hem kabir ziyareti alışkanlığı kazanıyor." dedi.

"Çok mutlu oluyoruz"
Hediye paketini alan 9 yaşındaki Şehriban Gültek, "Bayramda annemiz, babamız giysiler alıyor. Sonra köyde sıraya geçip verilen hediye poşetlerini alıyoruz ve çok mutlu oluyoruz. Bu geleneğin sürmesini istiyoruz. Biz de çocuklarımız için düzenleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.