'Ürünlerin fiyatından çok kalitesine bakılmalı'

'Ürünlerin fiyatından çok kalitesine bakılmalı'
Prof. Dr. Çopur, Ramazan Bayramı nedeniyle alışverişlerin yoğunlaştığına dikkati çekerek, satın alınacak gıda ürünlerinin fiyatından çok kalitesine bakılması gerektiğini bildirdi

BURSA (AA) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle alışverişlerin yoğunlaştığına dikkati çekerek, satın alınacak gıda ürünlerinin fiyatından çok kalitesine bakılması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Çopur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram alışverişi yaparken, satın alınacak ürünlerin kalitesine bakılmasını ve üretim izni ve son kullanma tarihinin mutlaka kontrol edilmesini istedi.

"Çok ucuza satılan bayram ürünlerine kuşkuyla yaklaşılmalı"
Çopur, bunun sağlık açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

''Satın alınacak gıda ürünlerinin fiyatından çok kalitesine bakılmalı. Ambalajsız, nerede veya ne şartlarda üretildiği bilinmeyen ürünlerin sırf ucuz olması ve görsellik arz etmesi nedeniyle satın alınıp tüketilmesi sadece bayramımızın sağlıksız geçmesine yol açmaz, kalıcı sağlık problemlerine de sebep olabilir. Çok ucuza satılan şeker, lokum, kahve ve kolonya gibi bayram ürünlerine vatandaşlar özellikle kuşkuyla yaklaşmalı. Bu aşamada tüketiciler önce ürünün son kullanma tarihine sonra ise sırasıyla üretim izni olup olmadığına dikkat etmeli."

Tüketicilerin özellikle tezgahlarda açık olarak satılan ürünlerden kendi sağlıkları açısından mümkün olduğunca uzak durması ve fiyatları normal fiyatların aşırı derece altında satılan ürünlerin kesinlikle alınmaması gerektiğini hatırlatan Çopur, ayrıca tüketicilerden satın aldıkları ürünler ambalajlı bile olsa içerik bilgilerine bakmalarını istedi.

Özellikle çocukların gıdaların neden olabileceği tehlikelerden korunması ve uzak tutulması gerektiğine işaret eden Çopur, ''Koruyucu ve yapar boya maddesi içeriğine sahip ürünlerin özellikle çocuklar tarafından tüketilmesine engel olunmalı.'' dedi.

-Sağlıklı ürünler almanın püf noktaları


Bayramda misafirlere ikram edilen şeker, lokum, çikolata, kahve ve kolonya gibi ürünleri satın alırken bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerektiğine de değinen Çopur, şu bilgileri verdi:

''Düşük fiyattan satın alınan kalitesiz ürünlerin insan cildi ve sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkilere neden olduğunu biliyoruz. Yurttaşlar bu noktada bazı püf noktalara dikkat ederek, daha kaliteli ve sağlıklı ürünler alabilir ve daha sağlıklı bir bayram geçirebilir. Bayram şekerleri fazla sertleşmiş ve donuklaşmış olmamalı. Lokumlar ise ele yapışmamalı ve rengi canlı olmalı. Çikolata renginin aşırı mat ve donuk olmamasına özen gösterilmeli. Kolonyalar temiz gözükmeli, kokusu insanı rahatsız edecek düzeyde olmamalı, berrak ve akıcı olmalı ve ele döküldüğünde herhangi bir köpük oluşturmamalı. Kahvelerin içinde de yabancı madde bulunmamalıdır.''

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.