Oktay Demiray

Oktay Demiray

Usain Bolt stoper oynar mı?

Usain Bolt stoper oynar mı?

Bugün biraz gündemin dışına çıkalım. Biraz kulüp gürültülerinden uzak, Milli Takım tartışmalarının dışında kalalım. Futbolun geleceğini konuşalım.
Dünya futbolunda bir adım önde olan ülkeler ve kulüpler geleceğin hazırlıklarını yapıyorlar şu anda. Biz yeni yeni bazı şeyleri fark etmeye, yatırımlarımızı yapmaya başladık. Onlar altyapı, tesis, stat, çim, spor salonu, okul sporları gibi temel eğitimi içeren birçok konuyu çok çok önce aştıkları için rahatlar. Artık sahadaki oyuncunun nasıl olması gerektiğini tasarlıyorlar. Yanlış okumadınız. Tasarlıyorlar, biçimlendiriyorlar.

Messi ve Ronaldo’yu durdurmanın yolu;

Elinize bir Messi, bir Cristiano Ronaldo ya da bir Maradona geçerse rahatsınız. Çünkü dünyayı peşine takan bir süper star çıkmış demektir. Gol, hücum, atak taraftarın en sevdiği yönleridir futbolun. Hele hele bunu, tüm rakip takımı peşine takarak yapabilen olağanüstü yıldızlarla sunarsanız önlerine, seyretmesinin de keyfi büyük olur. Peki bu yıldızları durdurmanın yolu var mı? Bu tip çok yetenekli yıldızlara sahip takımları geçmek, elemek nasıl mümkün olabilir?
Belki de bir Cristiano’yu, bir Messi’yi, bir Maradona’yı ya da Drogba’yı stoper oynatamazsınız. Ama Usain Bolt’un hızına yakın bir stoper yetiştirebilirsiniz.
Bunun örneklerini bugün ligimizde oynayan bazı siyahi oyuncuları bu bölgede deneyebilirsiniz. Çok süratli olmasının dışında, gol vuruşu ve teknik konusunda sıkıntıları olan birçok futbolcu sıralanabilir.  Çok sayıda çok hızlı Afrika kökenli futbolcuları yavaş yavaş hücum karakterinden sıyırıp savunmanın göbeğine ve kenarlara yerleştirebilirsiniz.
Bir dönem yanlış hatırlamıyorsam Uche-Högh, Erhan-Cüneyt, Ulvi-Samet ikilileri vardı. Futbol hızlanmaya başladı artık. Hızlı ve cesur bir stoperin yanına akıllı bir oyun kurucuyu ekleyen Galatasaray hareketli orta sahasıyla futbolda minik bir devrim yaptı. Bülent-Popescu temel taşıyla hareket etti.

Dünya futboluna yön veren isimler iki-üç yıl içinde çok çok büyük bonservis ücretlerine transfer olabilecek yeni stoperleri vitrine çıkaracaklar. Belki önümüzdeki Dünya Kupası bunun ilk adımını teşkil edecek. Onbinlerce çocuk arasından Ronaldo’yu, Messi’yi aramakla vakit harcamayın. O zaten kendini belli eder. Önemli olan o büyük starları durduracak savunmacıları yetiştirmek.

İş,son sözü söylemeye gelince tecrübeli, yetenekli ayakları arar top, o yüzden o isimlere yıldız denir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Demiray Arşivi
SON YAZILAR