Üsküdar Vapuru faciasının 58. yılı

Üsküdar Vapuru faciasının 58. yılı
İzmit Körfezi'nde 1 Mart 1958'de Üsküdar Vapuru'nun batması sonucu hayatını kaybeden 400 kişi anılıyor

KOCAELİ (AA) - İzmit Körfezi'nde 1 Mart 1958'de Üsküdar Vapuru'nun batması sonucu hayatını kaybeden 400 kişi için anma töreni düzenlendi.

İzmit Lisesi'ndeki törende konuşan İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, ilçenin kent hafızasında acılı ve neşeli günleri olduğunu söyledi.

Bundan sonra geleceğe güvenle bakacakları günlerin artmasını dileyen Emiroğlu, "Eğitim ve gelecekte bu ülkeye hizmet için şehit olan ağabeylerimize yakışır bir öğrenci olabilmek için daha çok çalışmalısınız. Siz öğrencilere inanıyoruz" ifadesini kullandı.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da acıları hatırlayıp bunları tekrar yaşamamak için daha gayretli çalışmak gerektiğini dile getirerek, faciada çok sayıda kişinin eğitim yolunda hayatını kaybettiğini belirtti.

Gurur duyulacak bir Kocaeli ve Türkiye için çalıştıklarını anlatan Doğan, "Daha çok çalışıp, daha fazla öğrenerek, kendimizi daha iyi yetiştirerek yarınlarda daha güçlü bir Türkiye'yi inşa ederek ancak onlara vefa borcumuzu ödemiş oluruz. Onların ruhlarının şad olması için siz öğrencilerin kendini yetiştirme sorumluluğu var" diye konuştu.

- "Ağabey acısı"

Faciada hayatını kaybeden Necmettin Çoruh'un kardeşi Mehmet Çoruh ise ağabeyinin kazada İzmit Sanat Okulu son sınıf öğrencisi olduğunu, okulu bitince subay olmayı planladığını dile getirdi.

Vapurun denizden çıkarılışını hatırladığını anlatan Çoruh, "Ağabeyimi o faciada kaybetmenin üzüntüsünü halen yaşıyoruz. Hergün okumak için 7 kilometre yürüyerek vapurun kalkacağı Kavaklı'ya giderdi. Oradan gidiş dönüş 10 kuruş verir dönerdi. O şekilde okumaya çalışıyordu" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından İzmit Lisesi, İzmit Endüstri Meslek Lisesi öğrencileriyle bir grup katılımcı, kazada ölenler anısına İzmit Körfezi kıyısındaki 1 Mart Vapur İskelesi'nden denize karanfil bıraktı.

İzmit ile Değirmendere arasında sefer yapan "Üsküdar" adlı vapurun şiddetli lodos nedeniyle 1 Mart 1958'de batması sonucu çoğunluğu İzmit Lisesi ve İzmit Sanat Okulu öğrencilerinin oluşturduğu 400 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.