Uygur gencini kırmızı ışıkta katlettiler

Uygur gencini kırmızı ışıkta katlettiler
Kelpin'de bir Uygur gencinin motosikletle giderken 'kırmızı ışıkta geçtiği' bahanesiyle vurularak öldürülmesi kasabayı ayağa kaldırdı.

Dini, kültürel ve siyasi baskılarla boğuşan Doğu Türkistan'da Çin'in uyguladığı zulüm, dünyanın sessizliğinin gölgesinde hız kesmeden sürüyor. Çin polisinin, Aksu iline bağlı Kelpin kasabasında kırmızı ışıkta geçtiği öne sürülen motosikletli bir genci silahla vurarak öldürmesi Uygurları bir kez daha derinden sarstı. Olayda 17 yaşındaki lise öğrenci Abdulbasit Ablimit hayatını kaybederken, motosikletin arkasında oturan ve açılan ateşte yaralanan 2 arkadaşı da tutuklandı. Radio Free Asia'ya (RFA) konuşan bir bölge sakini, 'Ben öğrencinin kırmızı ışığı gördüğünden ya da kasten geçtiğinden emin değilim, polis onu arkadan vurdu ve öldürdü' dedi. Üç gencin yakınları arasında büyük ölçüde öfkeye sebep olan olayın ardından bölge sakinleri polis şiddetini protesto etmek için sokağa döküldü.

Kasaba halkı Abdulbasti'i öldüren yetkilinin cezalandırılmasını isterken, Çin polisi ise Uygurların adalet talebini de şiddetle bastırdı. Uygurlar kasaba merkezindeki Çin Komünist Parti binasına yürüdü. Ancak Kelpin kasabasına bağlı jandarma ve polis birimleri kalabalığı zorla dağıttı.

ANNESİNE CEZA ÖDETMEMEK İÇİN...

Mücahale sırasında Abdulbasit'in akrabası Mahmut Hisamettin başta olmak özere 10'dan fazla kişi tutuklandı. Gencin cenazesi ise jandarma ekipleri tarafından kaçırıldı. Polisin şiddetli bir şekilde protestoları önlemeye çalıştığını söyleyen bir görgü tanığı, 1 yaşındayken babasını kaybeden Abdulbasit'in, annesini 200-300 yuan (80-100 TL) olan trafik cezasını ödemekten kurtarmaya çalışmış olabileceğini anlattı. Bir başka görgü tanığı da olayda yaralanan ve nereye götürüldükleri bilinmeyen 2 gencin ailelerinin endişeli olduğunu söyledi.

YEL DEĞİRMENİNE KARŞI SAVAŞ

Sürgündeki Uygurlar da yaşananlardan endişeli. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Uygurların çatı örgütü olan Dünya Uygur Kongresi'nin (DUK) sözcüsü Alim Seytoff durumu şöyle anlattı: 'Yüzlerce, hatta binlerce Uygur ortadan kayboldu. Çin polisi gözaltına aldıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamadı. Bu kişileri ayrılıkçı, terörist ya da aşırılıkçı diye suçluyorlar.' Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu'nun Asya uzmanı Ulrich Delius da 'Karşımızda ekonomik olsun, askeri ve siyasî açıdan olsun, son derece güçlü bir yapı var. Bu aslında yel değirmenine karşı bir savaş. Durumu bu kadar zor yapan da bu' ifadelerini kullandı.

OLAY KAYITLARDAN SİLİNDİ

Doğu Türkistan'daki protesto gösterileri sert bir şekilde bastırılırken, China Digital Times internet sitesi, gencin ölümü ve protestolarla ilgili haberlerin Devlet Enformasyon Dairesi talimatıyla yayından kaldırıldığını aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.