Uyuşturucu ile mücadele

Uyuşturucu ile mücadele
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk:- "Bizi korkutan taraf şu, biz de kendi içimizde (uyuşturcu kullanma) oran olarak artıyoruz. Yani birçok ülkeyle kıyasladığımızda iyiyiz ama oran olarak da artıyoruz"- "Türkiye'deki oran 2,7 dendi, 2,1 dendi. Daha dü

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Türkiye'de uyuşturucu kullanma oranının arttığını ve kullanma yaşının da düştüğünü söyledi.

Yeşilay, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen "Dünya Uyuşturucu Problemi Özel Oturumu" kapsamında BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) ile birlikte "Türkiye Ulusal Uyuşturucu Politikası: Önleme ve Rehabilitasyon Uygulamaları" konulu yan etkinlik düzenledi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay olarak sadece Türkiyeyi değil BM'nin verdiği görev kapsamında 26 ülkeyi temsil ettiklerini kaydetti.

Toplantıda uyuşturucu ile mücadelede sivil toplum örgütlerinin önemini gündeme getirme fırsatı bulduklarını belirten Öztürk, kendi deneyimlerini BM'deki muhataplarına aktardıklarını söyledi.

Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadele ve gençleri koruma konusunda önemli artıları olduğunu ifade eden Öztürk, "Koruma aileden başlıyor. Siz ne kadar eğitim verirseniz verin, siz ne kadar okullarda programlar yaparsanız yapın eğer aile faktörünü devreye sokamıyorsanız, aileyle çocuk ilişkisini çok iyi kuramıyorsanız burda bir sorun var demektir." dedi.

- Uyuşturucu kullanma oranı artıyor

Türkiye'nin bu anlamda gelenekleri ve inancı gereği avantajları olduğunu belirten Öztürk, Türkiye'nin uyuşturucu kullanım oranı konusunda birçok ülkeden daha iyi noktada olduğunu dile getirdi.

Sigara ve alkolün de çocukları ve gençleri uyuşturucuya yöneltebildiğine dikkati çeken Öztürk, "Bizi korkutan taraf şu, biz de kendi içimizde (uyuşturcu kullanma) oran olarak artıyoruz. Yani bir çok ülkeyle kıyasladığımızda iyiyiz ama oran olarak da artıyoruz. Bu anlamda bizim bir şeye 'dur' dememiz gerekiyor." diye konuştu.

Uyuşturucu kullanım oranını tespit etmenin "ciddi bir problem" olduğunu belirten Öztürk, "Türkiye'de'ki oran 2,7 dendi, 2,1 dendi. Daha düşük şeyler de var. Önemli olan oranın giderek artması. Tabii bunlar belki yüzde 0.1 değerinde şeyler. Asıl önemli olansa yaşın küçülmesi. Yani başlama yaşının küçülmesi en büyük risk. Çünkü ne kadar erken başlıyorsanız kurtulma oranınız azalıyor eğer müdahale erken olmazsa." dedi.

- Elektronik bağımlılık

Mücahit Öztürk, bir bağımlılık türü olarak kabul ettikleri teknolojik bağımlılığa ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, 3 Mayıs'ta İstanbul'da Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi düzenleyeceklerini söyledi.

"Biz aslında bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz." diyen Öztürk, teknoloji bağımlılığının sadece bilgisiyarla vakit geçirme değil aynı zamanda içerikle ilgili bir konu olduğunu söyledi.

Küçük yaştaki çocukların iletişim araçlarını kullanırken ciddi yanlışlara düşmeleri riski olduğunu ifade eden Öztürk, teknoloji bağımlılığı konusunda halkı bilinçlendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Öztürk, internet üzerinden oynanan oyunların kumar bağımlılığını ve şiddeti tetiklediğini kaydederek bu konuda bilim kurullarının çalıştığını ve bu konuda yasal düzenleme talep edebileceklerini sözlerine ekledi.

Uyuşturucu ile mücadele

Uyuşturucu ile mücadele

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum