'Uyuşturucu İle Mücadele' Üniversite Müfredatına Giriyor

'Uyuşturucu İle Mücadele' Üniversite Müfredatına Giriyor
YÖK Başkan Vekili Kapıcıoğlu, sağlık alanında lisans eğitimi veren programlar ile hukuk ve eğitim fakültelerinde ve gereken diğer lisans programlarının müfredatlarına uyuşturucu ile mücadele konularının ekleneceğini bildirdi

ANKARA (AA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, başta tıp fakültesi olmak üzere sağlık alanında lisans eğitimi veren programlar ile hukuk ve eğitim fakültelerinde ve gereken diğer lisans programlarının müfredatlarına uyuşturucu ile mücadele konularının ekleneceğini bildirdi.

Kapıcıoğlu, YÖK'te iki gün önce TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı, İŞKUR, Yeşilay, TÜSEB ve TÜBİTAK'tan yetkililer ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen "Uyuşturucu ile Mücadelede Üniversitelerin Rolü ve Kurumlararası İşbirliği" toplantısında görüş birliğine varılan konulara ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, uyuşturucu ile mücadelenin, "eğitim", "uygulama" ve "araştırma" boyutlarının ele alındığını ifade eden Kapıcıoğlu, bu konulardaki ihtiyaçlar, sorunlar ve çözümlerin görüşüldüğünü dile getirdi.

Türkiye'de 23 Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM), 4 Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitim ve Destek Merkezi (ÇEMATEM) ayrıca 26 ayaktan tedavi merkezinde hizmet verildiğine dikkati çeken Kapıcıoğlu, toplantıda buralarda istihdam edilecek personelin eğitim ihtiyaçlarının gündeme geldiğini aktardı.

Özellikle istihdam edilecek personele yönelik lisans ve lisansüstü programların neler olabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Kapıcıoğlu, şu bilgileri verdi:

"Özellikle üniversitelerimizin tıp fakülteleri başta olmak üzere sağlık alanında lisans eğitimi veren programlar ile hukuk ve eğitim fakültelerinde ve gereken diğer lisans programlarının müfredatlarına uyuşturucu ile ilgili konuların eklenmesi konusu öne çıktı. Aynı zamanda tıpta ve dış hekimliğinde uzmanlık eğitimlerinin müfredatlarına da uyuşturucu ile mücadelede alınacak tedbirlerle ilgili ilaveler yapılması konusunda tavsiye kararı alındı."

İŞKUR üniversitelerle işbirliği yapacak
Kapıcıoğlu, toplantıda AMATEM ve ÇEMATEM gibi merkezlerde çalışanların teşvik edilmesi konusunda başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarca ne gibi tedbirlerin alınması gerektiği konusunun da görüşüldüğünü söyledi.

Yeşilay ve TÜBİTAK'ın uyuşturucu ile mücadele konusunda Ar-Ge ve bilimsel faaliyetleri desteklemek üzere çeşitli fonlarının olduğuna işaret eden Kapıcıoğlu, toplantıda yeni kurulan sosyal uyum merkezlerinin üniversitelerin katkısıyla yapılandırılmasının görüşüldüğünü belirtti. Kapıcıoğlu ayrıca İŞKUR tarafından uyuşturucu tedavisi gören ya da uyuşturucu bağımlılarına iş imkanlarının sağlanması açısından üniversitelerle işbirliğinin geliştirilmesinin öne çıktığını vurguladı.

Bilimsel araştırmalar için mevzuat hazırlanacak
YÖK Başkan Vekili Kapıcıoğlu, uyuşturucu ile mücadeleye ilişkin değişik mevzuatların bulunduğunu hatırlatarak, "Uyuşturucu ile mücadele konusunda bilimsel araştırmaları desteklemek için yeni mevzuat çalışmaları yapılması kararlaştırıldı." dedi.

Toplantının çok verimli geçtiğini aktaran Kapıcıoğlu, alınan kararlarla ilgili "ilerleme raporlarının" hazırlanacağını ve değerlendirileceğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.