Uzmanından ”yaz alerjisi “ uyarısı

Uzmanından ”yaz alerjisi “ uyarısı
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte yaz alerjisi yaşayan insanların sayısında da artış gözlemlenmeye başlandı. İnsanlarda alerjinin oluşmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Peki, Yaz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer?

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte yaz alerjisi yaşayan insanların sayısında da artış gözlemlenmeye başlandı. İnsanlarda alerjinin oluşmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Peki, yaz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer?

Konya Büyükşehir Hastanesi Dermatoloji Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat yaz aylarında dışarıda olanları uyardı. Güneş alerjisinin güneş ışınlarının ciltte oluşturduğu kızarıklık, kabarıklık ve/veya döküntüler olduğunu belirten Önat, “Vücutta oluşan yakınmalar, güneşe maruz kalınma süresine ve kişiye göre değişkenlik gösterebiliyor. Bazen bu reaksiyonlar güneşe çıkmadan önce sürülen parfüm, losyon veya kremlere bağlı gelişen egzamalar şeklinde de görülebiliyor” dedi.

whatsapp-image-2023-07-14-at-14-37-24-2.jpeg

NASIL KORUNMALI?

Önat, güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 10:00- 16:00 saatleri arasında güneş altında kalmamaya özen gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, “Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü ve şapka kullanın. Vücudunuzun güneş gören bölgelerine parfüm, losyon kullanmaktan kaçının. Koyu renkli ve kol ile bacaklarınızı kapatan uzun giysileri tercih edin. Güneş koruyucuyu sokağa çıkmadan 30 dakika önce cildinize yedirin ve işlemi her 2-3 saatte bir tekrarlayın. Yazın gelmesiyle büyüyen bitkiler, açan çiçekler ve iyice uzayan çimler ciddi bir polen kaynağı oluşturuyorlar. Yaz alerjilerinden en çok sorumlu olan şey de, bu dönemde daha yoğun görülen çayır, çimen ve tahıl polenleri oluyor. Polenlerin en çok etrafta uçuştuğu sabah ve öğle saatlerinde pencere ile kapıları açmayın, mümkünse dışarıya çıkmayın. Dışarıdan eve ya da otele geldiğinizde kıyafetlerinizi yıkayın, çamaşırlarınızı mümkünse içeride kurutun. Eve veya otele gelir gelmez duş almayı ihmal etmeyin” diye konuştu.

whatsapp-image-2023-07-14-at-14-37-24-1-001.jpeg

CİDDİ DURUMLARA NEDEN OLABİLİR

Önat, yaz sıcağında açık havada, doğada daha fazla zaman geçirdiğimiz için böcek ısırıklarına bağlı alerjilerin gelişebiliceğini belirterek, “Yaban arıları, karıncalar ve tahta kuruları, alerjik reaksiyonlara neden olabilecek böcekler arasında yer alıyorlar. Böcek ısırıkları basit kızarıklıklardan, karında kramp tarzı ağrı ve kusmaya, daha ileri vakalarda solunum zorluğu, nefes darlığı gibi hayatı tehdit eden ciddi durumlara yol açabiliyor.Böyle bir durumda acil servise başvurmak gerekiyor. Dermatoloji Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, Arıların ilgisini çekebilecek pembe, sarı, kırmızı gibi çiçekleri andıran renkte ve çiçekli kıyafetler giymeyin. Çiçek kokan parfümler kullanmayın. Vücudunuzu koruyan uzun kollu ve paçalı kıyafetleri tercih edin. Böcek ısırmalarına karşı ise eczanelerde bulabileceğiniz koruyucu sprey veya losyon kullanabilirsiniz” dedi.

TEMİZLİĞİNDEN EMİN OLUN

Havuzlarda dezenfeksiyon amacıyla kullanılan klorun alerjiye neden olabildiğini ifade eden Önat, “Alerji gelişen durumlarda ciltte ve/veya gözlerde kızarıklıklar ile kaşıntı oluşuyor. Ayrıca burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı, hapşırık ve gözlerde sulanma gelişebiliyor. Bilinen bir klor alerjiniz varsa havuza girmemeniz en iyisi. Klora karşı alerjiniz yoksa da her havuzdan sonra iyi bir duş alarak vücudunuzdan tüm kloru temizleyin. Özellikle temizliğinden emin olmadığınız havuzları tercih etmeyin” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2023-07-14-at-14-37-24.jpeg

BU MEYVELERE DİKKAT

Önat, Yaz mevsiminde alerjen özelliği en çok belirgin olan meyvelerin çilek, karpuz ve şeftali olduğunu belirterek, “Alerjik reaksiyon oluşturan besinin tüketilmesinin ardından; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, cilt döküntüleri, karın ağrısı, ishal ve şişkinlik gibi hafif bulguların yanı sıra ani gelişen, yaşamı tehdit eden ve anafilaksi durumuna kadar ilerleyebilen tablolar oluşabiliyor. Besin alerjiniz varsa alerjen gıdalardan uzak durmalısınız. Örneğin marketlerden aldığınız hazır gıdanın içeriklerini dikkatlice okumayı alışkanlık haline getirin. Restoranlarda alerjik durumunuzla ilgili bilgiyi restoran yetkilileriyle mutlaka paylaşın” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.