"Valide Sultanlar ve Hayratları"

"Valide Sultanlar ve Hayratları"
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şimşirgil:- "Hürrem Sultan kadar iftiraya uğrayan birisi olmamıştır. Hürrem Sultan, Hanım Sultan'dı, valide sultan olmadı. Hanım sultanların çok eseri yoktur. Genel eser yap

İSTANBUL (AA) - Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "Hürrem Sultan kadar iftiraya uğrayan birisi olmamıştır. Hürrem Sultan, valide sultan olmadı. Genel eser yaptıranlar, valide sultanlardı. Ama Hürrem Sultan bunların en önde gelen istisnasıdır." dedi.

Sultan 2. Mahmud'un eşi ve Sultan Abdülmecid'in annesi, Gureba-i Müslimin Hastanesi kurucusu Bezmialem Valide Sultan, vefatının 163. yılında "Valide Sultanlar ve Hayratları" konulu konferansla anıldı.

Bezmialem Vakıf Üniversitesindeki konferansta konuşan Şimşirgil, Osmanlı tarihinin yanlış anlatıldığını vurguladı.

Şimşirgil, film, dizi ve romanla tarih öğrenen bir neslin var olduğunu belirterek, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrrem Sultan'ı konu edinen dizinin 3 sene boyunca izlendiğini anlattı. Dizide, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın hayatının yanlış anlatıldığını aktaran Şimşirgil, Hürrem Sultan'ın birçok önemli eser bıraktığını ve hayır yaptığını söyledi. Şimşirgil, şunları kaydetti:

"Elimize kağıt kalem alalım, üniversiteleri gezelim. Hürrem Sultan'ın eserlerini arama motorlarına yazmadan söyleyecek bir kişi var mı? Çıkmaz. Hürrem Sultan'ın o eserlere verdiği önemi ve değeri görebildik mi? Hürrem Sultan kadar iftiraya uğrayan birisi olmamıştır. Hürrem Sultan, Hanım Sultan'dı, Valide Sultan olmadı. Hanım sultanların çok eseri yoktur. Genel olarak eser yaptıranlar, valide sultanlardı. Ama Hürrem Sultan bunların en önde gelen istisnasıdır. Hürrem Sultan'a kadar yapılan eserleri bir yere koyun, Hürrem Sultan'ınkileri diğer kefeye koyun. Hürrem Sultan eserleri ağır basar. Kudüs'te bir imareti var, her gün 400 kişi yemek yiyor. Cuma geceleri de et yemeği veriliyor. Haseki Külliyesi muazzam. Mimar Sinan'ın ilk eseridir."

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, bu milletin sadece tarihiyle değil, dili ve diniyle de oynandığını ifade ederek, "Tarih, dil, din, edebiyat adama şahsiyet kazandırır. Bunlar bilinmez ve hele de yanlış bilinirse, şahsiyeti de gider adamın. Onun için oynuyorlar. Matematik, fizik, kimyayla oynamıyorlar. Ancak tarihiyle edebiyatıyla yüzyıllardır oynuyorlar." diye konuştu.

Osmanlı padişahları ve valide sultanlarının hayatlarıyla ilgili bilgi veren Şimşirgil, Bezmialem Valide Sultan'ın yaptığı eserleri anlattı.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Bezmialem Valide Sultan denilince akla Allah rızası için yapılan iyilikler ve hasenatların geldiğini söyledi.

Bezmialem Valide Sultan'ın kurduğu hastanenin bir ferdi olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Kazancıoğlu, "Bizler bu değerli kurumun çalışanları olarak, Bezmialem Valide Sultan düsturuna uygun olarak vakıf kültürünü devam ettirmeyi kendimize asil görev olarak görmekteyiz." dedi.

Anma programı kapsamında yarın Prof. Dr. Arzu Tozduman Terzi, "Bezmialem Valide Sultan ve Hayatı" konulu konferans verecek. Anma haftası kapsamında, 6 Mayıs'ta Bezmialem Vakıf Üniversitesi Eyüp Sultan Yerleşkesi'nde sultan tatlısı ikramı yapılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.