Van 5 Yılda Depremin Yaralarını Sardı

Van 5 Yılda Depremin Yaralarını Sardı
Van'da 23 Ekim 2011'de yaşanan depremin ardından geçen 5 yılda yapılan yatırımlar ve hizmetlerle kent adeta küllerinden doğdu

VAN (AA) - Van'da, 23 Ekim 2011'de meydana gelen, 644 kişinin ölümüne, binlerce binanın ağır hasar görmesine neden olan depremin ardından başlatılan çalışmalarla kent 5 yılda yaralarını sardı.

Merkez üssü Tabanlı köyü olan 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrası enkaz yığınına dönen ve ağır travmalar yaşanan kent, aradan geçen sürede yapılan yatırımlar ve hizmetlerle adeta küllerinden doğdu.

Van kent merkezi ve Erciş ilçesi başta olmak üzere çok sayıda köyün zarar gördüğü, yüksek yapıların yerle bir olduğu depremin ardından tüm kaynaklar Van için seferber edildi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra birçok bakan, siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarının kente gelerek sağladığı koordinasyonla arama kurtarma çalışmaları başarıyla tamamlandı.

Kış mevsiminde soğukla mücadele eden depremzedelerin barınma ve yaşamsal ihtiyaçlarının giderilmesinin ardından başlatılan konut yapımı da kısa sürede mesafe katetti.

Sürekli yaşanan artçı sarsıntılar nedeniyle şehri terk etmek zorunda kalan vatandaşların göçüyle hayalet kente dönüşen Van'da, Başbakanlık AFAD tarafından TOKİ'ye yaptırılan deprem konutları kısa sürede tamamlanarak bir yıl içerisinde ailelere teslim edildi.

"Depremde 29 bin binamız hasar görmüştü"
Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin şiddetinin kentte 30 ton bomba etkisi yarattığını söyledi.

Uçar, depremde hasar gören yapıların tespiti için tüm kurumlarla dört koldan çalışma başlatıldığına değinerek, şunları belirtti:

"Depremde 29 bin binamız hasar görmüştü. Bunlara istinaden 30 bin konteyner ve 30 bin çadır Van için tahsis edilmişti. Kısa sürede ve aşamalı olarak önce çadır, daha sonra konteyner kentlere, ardından kalıcı konutlara vatandaşlarımızı yerleştirdik

"17 bin 489 konut yapıldı"
Uçar, vatandaşların ağır hasarlı yapılardan bir an önce çıkmasını isteyerek, şöyle dedi:

"Vatandaşlar risk altındaki yapıları bir an önce boşaltırsa bizim de yıkım işlerimiz daha kolay gerçekleşir. Bu konuda çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. TOKİ tarafından deprem sürecinde 17 bin 489 konut yapıldı. 11 bin civarında da ev konutları yaptık. Halen 700 konutun yapılması için işlemler devam ediyor. Bu yıl 200 konutu tamamladık. Vatandaşlarımızın 500 konutun daha yapılması yönünde talebi var. Vatandaşlarımız talep ettiği takdirde, kendi arazisinde, eğer arazisi uygun değilse, uygun bir hazine veya mera arazisinde 'Evini yapana yardım yöntemi'yle konut yapımına devam ediyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.