Van'daki Terör Saldırısına Vatandaşlardan Tepki Yağdı

Van'daki Terör Saldırısına Vatandaşlardan Tepki Yağdı
Van'da terör örgütü PKK'nın patlayıcı yüklü araçla düzenlediği ve 50 kişinin yaralandığı saldırıya vatandaşlar ve STK'lardan tepki yağdı

ANKARA (AA) - Van'da terör örgütü PKK'nın patlayıcı yüklü araçla düzenlediği ve 50 kişinin yaralandığı saldırıya vatandaşlar ve STK'lardan tepki yağdı.

Malatya'da vatandaşlar, Van'da terör örgütü PKK tarafından bayramın ilk günü gerçekleştirilen ve 46'sı sivil 48 kişinin yaralandığı saldırıya tepki gösterdi.

Kentte taksicilik yapan 63 yaşındaki Ramazan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her zaman devletin, polisin, jandarmanın yanında olduklarını söyledi. Terör saldırısı kınayan Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

"Bayram günü bu zalimlik, şerefsizlik yapılmaz, kınıyorum. Ben de bir Kürt evladıyım, böyle Kürtlük olmaz. Devlet her zaman yanımızda, her şeyimizi veriyor. Daha önce muhtarlık yaptım, devletin dağıttığı kömürün, ihtiyaç sahiplerine verdiği paranın haddi hesabı yok. Allah devletimize zeval vermesin. Başta reisimiz, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza Allah uzun ömürler versin. Polisime, jandarmama zarar getiren benim baş düşmanımdır. Terör olaylarını kesinlikle kabul etmiyorum. Beni askere alsınlar, çarpışmaya hazırım. Askerimle, polisimle çarpışmaya hazırım. Yeter ki bana devletim silahımı versin."

"Terörün kökü kazınacak"
Mehmet Sarıcı ise terörün kökünün kazınacağını, darbe girişiminde herkesin Türkiye'nin gücünü gördüğünü belirterek, "Kim benim ülkeme, devletime, milleti zarar verirse onların karşısındayız. Onlar düşmanımızdır. Terörün kökü kazınacak. Kimseden korkmuyoruz, bayrağımızı, devletimizi, milletimizi severim." diye konuştu.

"Ne bayrama ne dine saygı kaldı"
Almanya'dan Kurban Bayramı için gelen gurbetçi Niyazi Yıldırım, Van'daki terör saldırısında yaralananlara acil şifalar diledi.

Yıldırım, "Bayram gününde bile rahat durdukları yok. Artık ne bayrama, ne dine saygı kaldı. Böyle bir günde olmaması gerekiyor. Şiddetle kınıyorum. İnşallah ölü olmaz." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Şevket Özgür de terörü lanetlediğini vurgulayarak, saldırıda yaralanlara acil şifa, ailelerine de sabır diledi.

Özgür, kelimenin bittiği yerde olduklarına işaret ederek, "Bayram günü böyle bir şerefsizlik, adilik olmaz. Allah yaralıların yardımcısı olsun." sözlerine yer verdi.

Erzurum, Ağrı, Erzincan, Ardahan ve Kars'tan tepki
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, Van'da terör örgütü PKK tarafından bayramın ilk günü gerçekleştirilen ve 46'sı sivil 48 kişinin yaralandığı saldırıya tepki gösterdi.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör saldırısını üzüntüyle öğrendiklerini belirterek, saldırıda yaralananlara acil şifa diledi.

"Bu hain terör örgütü, bayram bile dinlemeyip hainliğine devam ediyorsa bu onların bittiğinin kabulüdür. Bir insan can çekişirken bunu yapar." diyen Şengel, herkesin bir birine kalbini açtığı bayram günü böyle bir saldırı yapanlara söylenecek söz bulamadığını vurguladı.

PKK terör örgütünün bölgenin gelişmesini istemediğini dile getiren Şengel, "Halbuki bölge ne kadar ekonomik olarak gelişirse bölge halkı o kadar refaha erecek. Ama onlar bunu istemiyor. Bir insan sıkışırsa ancak böyle bir şey yapar. Bu onların son intihar saldırılarıdır." diye konuştu.

Türkiye Emekliler Derneği Iğdır Şube Başkanı İsa Bilir, terör örgütünün bayram günü yaptığı bu hain saldırının, kirli yüzünü bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Mübarek günde böylesi hain saldırıları gerçekleştiren hainlerin, halkın birlik beraberliği karşısında emellerine ulaşamayacağını ifade eden Bilir, "Biz nasıl ki 15 Temmuz hain darbe girişiminde birlik ve beraberliğimizi pekiştirdikse bu hain terör örgütünün saldırılarına karşısında dik duracağız. Bayram günün yapılan kanlı ve hain saldırıyı nefretle kınıyoruz." dedi.

Iğdırlı vatandaşlardan Tamer Kaçkar da Van'daki saldırıyı şiddetle kınadığını ifade ederek, "Bu saldırı yüzünden hepimizin bayramı buruk geçiyor. Terör örgütü bu saldırı ile gerçek yüzünü açık şekilde gösterdi. Terör örgütü PKK'nın o hain ve kirli yapısı bizce bilinmekteydi, özellikle bu mübarek günde bunu sergilemesi de ayrıca dikkat çekilmesi gereken bir husus olarak ortaya çıkmaktadır." şeklinde konuştu.

İşletmeci Tamer Aksu da "Terör alçak yüzünü gösterdi, bunların bayram günüde durmadığını gördük. Ülkemizin birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu bu günlerde saldırıların olması bizi derinden üzdü. Bu vesileyle bayram bizim için bayram tadında geçmedi. Bu saldırıyı nefretle kınıyorum ve bu saldırıların bitmesini temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

Yaver Yargı da saldırıyı yapanları bir kez daha lanetlediğini ifade ederek, bu saldırıları şiddetle ve nefretle kınadığını söyledi.

Gülhan Kavza ise "Allah bayram gününü kana bulayanlara bin türlü lanet etsin. Allah bu günde halkın güzüne yaş dökenlerin gözlerinde yaş eksik etmesin. Bunları, bu hainleri Yüce Allah'a havale ediyorum." ifadesini kullandı.

Erzincan
Erzincan'da Kurban Bayramı'nda kurbanlarını kesmek için arazide bulunan vatandaşlar da Van'daki sivillere yönelik terör saldırısını lanetledi.

Vatandaşlardan Şeref İşliyen, saldırıda sivillerin hedef alındığına dikkati çekerek, "Böyle mübarek, insanların bayram etmesi gereken bir günde ülkeyi acıya boğmak tabii ki esef verici, üzüntü verici bir olay, kınıyoruz. Allah yapanların cezasını versin. Allah bir daha bu imkanı, bu fırsatı onlara vermesin." değerlendirmesinde bulundu.

Nuri Yener de terör lanetinden bir an evvel kurtulmak istediklerini belirterek, "Gereken cezanın verilmesini, yani gerekirse idam cezasının gündeme gelip çıkarılmasını canı gönülden istiyoruz. Bu işe bir son verilmesini istiyoruz. Yaralılara geçmiş olsun diyorum." ifadelerini kullandı.

Ağrı
AK Parti Ağrı Gençlik Kolları Başkanı Alim Aktaş da "İslam aleminin hac ve kurban ibadetini yerine getirdiği bu mübarek günde Müslüman ve Kürt olmayan bir örgütün bu tür eylemler yapması kabul edilemez bir durumdur" dedi.

Terör örgütü PKK'nın Kürtleri savunmadığını vurgulayan Aktaş, "Bunlar ne Müslümandır, ne Kürttür ve ne de Kürtleri savunuyor. Ne de Kürtçülük gibi bir politikası vardır. Biteceğini, taraftarının azaldığını anlıyor ve sivil halka saldırıyor." diye konuştu.

Saldırıda, 2'si polis 48 kişinin yaralandığı anımsatan Aktaş, şöyle konuştu:

"Sözde Kürtleri temsil eden, savunan bu örgüt hunharca saldırıyı nasıl yapabiliyor, bu hangi vicdana sığabiliyor. Ermeni Asala örgütünün bile bu aziz mübarek günlerde eylemleri olmamıştır. Ama bu dinsiz, imansız örgütün bugün de bile eylemi devam etmektedir. Ama şunları iyi bilsinler ki ne halk ne siyasiler ve ne de yeni yetişen nesil hiçbir şekilde onları kabul etmemekte ve barındırmayacaktır. Bunu iyi bilsinler, bitecekler, hesabını verecekler. Bu halk neyin ne olduğunu çok iyi biliyor. Özellikle de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra birleşen ve yüzyıl önceki Çanakkale ruhunu yaşayan bu millet asla ve asla bölünemeyecek, parçalanamayacak, bu tür çirkef saldırılara da fırsat vermeyecektir. Yaralılara geçmiş olsun diliyorum. Buruk bayram geçiren Vanlı hemşehrilerime de hayırlı bayramlar diliyorum. Tüm İslam aleminin bayramını da tebrik ediyorum."

Memur Sen Ağrı Şube Başkanı Süleyman Gümüşer ise etnik yapı veya dinsel görüntü içerisinde bulunan yapıların 15 Temmuz darbe girişimi akamete uğratıldıktan sonra düğünleri ve bayramları yasa boğma, tadını kaçırmaya yönelik eylemlerde bulunduklarını anımsattı.

Van'da bayram günü gerçekleşen saldırının kabul edilemez olduğunu belirten Gümüşer, "Milyonların kardeşliklerini gür bir sesle ifade ettikleri, kurbanlıklarını paylaştıkları, kardeşliklerini büyüttükleri ve aşlarını paylaştıkları bugünde bu tür bir hunharca eylemi kınıyoruz." dedi.

Gümüşer, bu milletin 15 Temmuz da bu tür şiddet içerikli olaylara pirim vermeyeceğini gösterdiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Bu saldırı, bölgede var olan terör anlayışlarının son çırpınışları diye düşünüyorum.Çünkü bu kadar kutsal günlerde yüzde 99'u Müslüman olan bu halkı, bölge insanını bu tür vahşi eylemlerle yüz yüze bırakmak kimsenin hakkı değildir. Bayramımızın tadını kaçırmaya çalışanlar bu bayramı kursağımızda bırakamayacaktır. Onların bu noktada niyetleri kursaklarında kalacaktır. Bu ülke çok kadim bir ülke sahiptir. Bu tarz eylemlerle bu toplumu kışkırtmak, bu toplumu kendi arasında ayrıştırmaya yönelik planları devreye koyanların hiçbir zaman planları tutmayacaktır. Çünkü tarih buna müsaade etmiyor. Gerçekleşen saldırıda yarananlara acil şifalar diliyorum."

Ardahan
Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Demirci de Van'daki terör saldırısını kınayarak, "Saldırıyı lanetliyoruz. Birliğimize ve beraberliğimize yönelik yapılmış bir saldırıdır. Bunu şiddetle kınıyoruz. Terör ile kimse bir yere varılamayacağını anlamalı. Hala bunu anlamadılarsa bundan sonra ne denilir ki. Saldırının böyle bir günde olması, bayramda olması da terörün ne kadar acımasız olduğunu göstermiştir. Bu saldırı terörün kirli yüzünü göstermiştir. Hiçbir inanca karşı, onun kutsal gününde saldırılmaz. Putperestler bile böyle bir günde saldırmazlar." dedi.

Kars
Karslı vatandaşlardan Hasan Samancı da ülkeyi bölmek, parçalamak isteyen hiçbir unsura müsaade edilmeyeceğini belirterek, "Sabah saatlerine bayrama rağmen terör saldırısı oldu. Kurban Bayramı gibi dini bir günde dahi dinlemeyen terör örgütünü kınıyoruz. Ülkemize yapılan bu saldırılar parçalamak isteyen tüm unsurlar bunu bilmelidir ki bu saldırılar bizi yıkmaz, bölmez milli bilincimiz daha da güçleniyor." ifadesini kullandı.

Samancı, terörün kirli yüzünü bir daha gösterdiğini vurgulayarak, "Terör örgütleri bir kere daha gösteriyor ki terörün dini, dili ırkı yoktu, bayramda bile masum insanların gezdiği alanları patlatabilecek kadar kalleştir. Yaralılarımızı acil şifalar diliyorum. Buruk bir bayram geçiriyoruz, herkesin de bayramını kutluyorum. Terörün kirli emelleri hedefine ulaşmayacaktır." diye konuştu.

Edirne, Kırklareli, Tekirdağ'dan tepki
Van'da terör örgütü PKK mensuplarınca Kurban Bayramı'nın ilk gününde gerçekleştirilen 46'ı sivil, 48 kişinin yaralandığı saldırıya Trakya'da vatandaşlar tepki gösterdi.

Edirne'de yaşayan vatandaşlardan Süleyman Kılıçaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'daki terör saldırısını kınadı.

Kılıçarslan, "Türkiye Cumhuriyeti bu terör olaylarını önleyecektir. Önlemelidir çünkü biz ülkemiz için evlatlarımızı güneydoğuda şehit veriyoruz. Artık vatandaşlar da bu olaylara sessiz kalmayarak tepki göstermiştir. Bizim ülkemizde terör olaylarını bitirecek çok büyük insanlar var. Darbe girişiminin yaşandığı gece halk sokağa çıkmasaydı bu olaylar önlenemezdi. Halk olmazsa Türkiye Cumhuriyeti olmaz. Teröre de bu şekilde karşı koyduğumuzda bu olaylar azalarak sonlanacaktır." diye konuştu.

Vatandaşlardan Sebahattin Yiğitoğlu ise tüm vatandaşların teröre karşı kenetlendiğini söyledi.

Doğu'da yaşan vatandaşların her şeyin farkında olduğunu belirten Yiğitoğlu,"Terör örgütü eskiden bu yana çocukları öne sürüyordu. Ancak şimdi oradaki hakta bu tür olaylarda çocuklarını kaybetmemek için tepki gösteriyor. Biz de tepki gösteriyoruz. İnsanlar bu olaylardan bıktı. İnşallah bu tür olaylar artık olmazı" dedi.

Kırklareli
Kırklareli'nde yaşayan vatandaşlardan İlker Kayrak ise Kurban Bayramı'nda olduğu gibi Türk milletinin her zaman teröre karşı tek yürek olduğunu ifade etti.

Mevlüt Tunç da terörün her türlüsünü nefret ve şiddetle kınadıklarını Türk milletinin hiçbir oyuna kanmayacağını aktardı.

Tekirdağ
Tekirdağlı vatandaş Tolga Kızılkaya, teröre karşı her zaman tepkili olduklarını söyledi.

Kurban Bayramı gibi kutsal bir günde yapılan terör saldırısını lanetlediklerini ifade eden, Kızılkaya, "Bugün bunların yaşanması çok kötü bir şey. Lanet olsun, terör hiçbir zaman iyi bir şey değil. Bunları destekleyenlere de lanet olsun" dedi.

Ozan Serkan Varan da terör saldırısına tepkilerinin büyük olduğunu ve bunu her zaman da gösterdiklerini ifade ederek, "Kurban Bayramı'nda gerçekleştirilen bu terör saldırısını büyük bir tepkiyle kınıyoruz. Bu, bizim birlik ve beraberliğimizi hiçbir zaman bozmayacak. Bütün halk el ele vererek bunların üstesinden geleceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Sivas ve Kırıkkale'deki STK'lardan tepkiler
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç ile Kayseri, Nevşehir, Sivas ve Kırıkkale'deki sivil toplum kuruluşları (STK) ve vatandaşlar, Van'da terör örgütü PKK mensuplarınca Kurban Bayramı'nın ilk günü gerçekleştirilen ve 46'sı sivil 48 kişinin yaralandığı saldırıyı lanetledi.

Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, valilik tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde, terör örgütü PKK'nın yaptığı saldırıyı kınadı.

Bayramların herkesin sevinçli günleri olduğunu belirten ve saldırıda yaralananlara acil şifalar dileyen Yurtnaç, "Terör, Türkiye'mizin belası. İnşallah, son yapılan çalışmalarla bu beladan çok kısa sürede kurtulacağız. Allah yaralılarımıza acil şifalar versin. Ülkemizin ve İslam aleminin mübarek bayramlarını kutluyorum.'' dedi.

Kayseri ve Nevşehir
Memur-Sen Kayseri İl Temsilcisi Aydın Kalkan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, saldırıyı büyük bir üzüntüyle öğrendiklerini söyledi.

Bölücü terör örgütünün asla emellerine ulaşamayacağına dikkati çeken Kalkan, "Sözün bittiği yer. Aziz, mübarek bayram gününde saldırdılar. Bunların ne dini ne imanı var, bu kadar canilik olur mu. Van'daki patlamayı şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Bayram sabahı kendi insanına yapılan bu canice, alçakça saldırı kınıyoruz. Ülkemiz çok büyük, bu hainlerin üstesinden gelecektir. Bu alçaklara gereken cevap verilecektir." diye konuştu.

Kayseri İHH İnsani Yardım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tokluman ise milletin kenetlenerek teröre en iyi cevabı vereceğini vurguladı.

Teröristlere karşı başlatılan mücadelenin önemine değinen Tokluman, "Bölücü örgütün beli kırıldı, o yüzden can havliyle saldırıyor. Bayram gününü vatandaşa zehir ediyorlar. İnşallah, bunların sonu gelecek." değerlendirmesinde bulundu.

Nevşehir Vatan Şehitleri ve Gazileri Dernek Başkanı Ramazan Çiftçi de ismi ne olursa olsun, her türlü terör örgütünün bu topraklarda nifak yaymaya çalıştığına ve masum insanların canına kastettiğine dikkati çekti.

Kurban Bayramı’nda masum insanların canına kast eden teröristlerin hiçbir dini değere saygılarının olmadığının bir kez daha ortaya çıktığının altını çizen Çiftçi, "Masumların kanını döken tüm terör örgütleri ve hain teröristlere lanet olsun." dedi.

Kırıkkale ve Sivas
Kırıkkale'de yaşayan Necati Alkan ise Allah'tan devlete güç ve kuvvet vermesi temennisinde bulunarak, "Ben 4 yıl Van'da kaldım. Çocuklarım orada görev yaptılar. Kazdıkları kuyulara ve hendeklere kendileri düşsün. Devletimiz ve milletimiz çok uğraşıyor. İnşallah üstesinden geleceğiz. Hep beraber askerimizi, polisimizi ve devletimizi destekliyoruz. Üzerimize düşen neyse yapmaya hazırız." şeklinde konuştu.

Fatma Alkan da "PKK denen terör örgütünün gözleri kör olsun. Ebu Cehil gibi kazdıkları kuyulara kendileri düşsün. Allah ülkemize huzur, mutluluk, birlik, beraberlik, dirlik ve düzen versin." ifadelerini kullandı.

Sivaslı vatandaşlardan Murat Zorlu ise "Askerimizin, polisimizin yanındayız. Halk olarak bunlarla mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Bu dış güçlerin oyunu. Biz bunların olmasını istemiyoruz. İdam istiyoruz. Kurban Bayramı'nda, şu mübarek günde herkes kendi ibadetinde, kurban kesme derdinde, herkes birlik beraberlik içerisinde böyle saldırıların olmasını kabul etmiyoruz." dedi.

Hilmi Zeker de bayram gününde bu saldırıyı yapanları lanetleyerek, PKK'nın sonunun geleceğini vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.