Vardiya çabuk yaşlandırıyor

Vardiya çabuk yaşlandırıyor
Vardiyalı personelin beyninin daha hızlı yaşlandığı saptadı

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) bilim adamlarının İngiliz meslektaşlarıyla yapmış olduğu tetkik , 10 sene veya daha çok vardiyalı personelin beyninin 6, beş sene yaşlandığını gösterdi.

Araştırmaya yarısı bir sene boyunca en az 50 gün vardiyalı çalışan 32-62 yaşındaki 3 bin kişi yer aldı . 10 sene devam eden araştırmada katılımcıların hafıza ve dikkat becerileri ile tepki zamanı 3 defa değerlendirildi. En az 10 sene vardiyalı ve özellikle gece personelin bilişsel becerisinin düştüğü, beynin ortalama 6, beş sene yaşlandığı anlaşıldı . Ayrıca bilişsel becerilerdeki gerileme etkilerinin faaliyet hayatının sona ermesinden akabinde en az beş sene daha devam ettiği saptandı.

Bilim adamlarından Jean-Claude Marquie, bilişsel becerilerdeki gerilemeyi engellemek için faaliyet saatlerinin düzenli olması ve sıhhat kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekmekde olduğunu belirtti . Araştırmanın sonuçları "Occupational and Environmental Medicine" dergisinde yayımlandı.

Daha evvelki araştırmalar vardiyalı çalışanlarda ülser, kalp-damar hastalıkları ve kanser riskinin arttığını göstermişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.