Varis hastalarına "sıcak hava" uyarısı

Varis hastalarına "sıcak hava" uyarısı
AKÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Darçın:- "Varis hastalarında zaten genişlemiş olan damarlar, sıcakta daha da genişler. Sıcaklıklara bağlı olarak hastaların daha fazla terlemesi ve susuz kalması nedeniyle damarları

AFYONKARAHİSAR (AA) - CANAN TÜKELAY - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Tansel Darçın, varis hastalarında zaten genişlemiş olan damarların, sıcakta daha da genişlediğini belirterek. "Sıcaklıklara bağlı olarak hastaların daha fazla terlemesi ve susuz kalması nedeniyle damarlarındaki kan daha da koyulaşır. Bu da damar içindeki pıhtılaşmayı artırır" dedi.

Darçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kış aylarının oldukça sıcak geçtiğini, yaz aylarının da sıcak geçmesinin beklendiğini belirtti.

Sıcak havaların varis hastalığını olumsuz etkilediğini ifade eden Darçın, "Varis, bacaklarındaki toplar damarların genişleyip kıvrılması ve kapakçıklarının bozulması sonucunda içindeki kanın göllenmesi nedeniyle bacaklarda ağrı, yanma ve dolgunluk şikayeti yapan bir hastalıktır. Varis hastalarında zaten genişlemiş olan damarlar, sıcakta daha da genişler. Sıcaklıklara bağlı olarak hastaların daha fazla terlemesi ve susuz kalması nedeniyle damarlarındaki kan daha da koyulaşır. Bu da damar içindeki pıhtılaşmayı artırır" dedi.

- Varis için riskli meslek grupları

Varis hastalığında insanların yaşam tarzı ve mesleklerinin de önemli olduğunu dile getiren Darçın, öğretmen, diş hekimi, cerrah ya da mağaza çalışanı gibi mesleklerin uzun süre ayakta durmayı gerektirdiğinden varis için riskli gruba girdiğini aktardı.

Darçın, bacaklardaki kanın kalbe dönerken yer çekimine karşı adeta savaş verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Normal bir insanda bacaklardaki kasların pompa gücüyle ya da toplardamarlar içerisinde olan kapakçıkların etkisiyle, kanın aşağıdan yukarıya yer çekimine karşı akması mümkün oluyor. Buna karşın özellikle mesleği gereği ayakta sabit duran kişilerde kasların pompa gücü yeterli olmuyor. Bunlarda eğer toplardamar kapakçıkları da bozulursa kan damar içerisinde gölleniyor, koyulaşıyor ve pıhtılaşmaya kadar giden yan etkilere neden olabiliyor. Varisleri olan hastalara yaz ayları yaklaşırken durumlarını ihmal etmemelerini ve kalp damar cerrahisi uzmanlarına başvurarak tedavi yollarına gitmelerini öneriyoruz."

- Varisin tedavi yöntemleri

Varis tedavisinde, hastalığın ilerleyiş durumuna göre farklı tedavi ve önerilerinde bulunduklarını aktaran Darçın, varisli hastalara ilk önerilerinin fırsat buldukça kısa yürüyüşler yapmaları ya da bacaklarını yukarıya kaldırarak dinlenmeleri olduğunu bildirdi.

Darçın, hastaların bacaklarının altına bir sandalye ya da yastık koyarak dinlenme yapabileceklerine dikkati çekerek, "Varis hastalarına zorunlu değillerse sıcak kaplıcalardan da uzak durmalarını öneriyoruz. Hastalığı ilerlememiş kişilerde daha çok varis çorapları ya da buna ilave olarak ilaç tedavisi yeterli gelebiliyor. Bunun dışında, küçük varislerin içerisine özel ilaçlar vererek, onları iptal edebiliyoruz. İlerlemiş hastalığı olan kişilerde ise açık varis ameliyatlarının yanı sıra son yıllarda kullanıma giren lazer ablasyon veya radyo frekans ablasyon tedavisi gerekli olabiliyor" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.