Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

Vatandaşı delirtmeyin!

Vatandaşı delirtmeyin!

Zaman-zaman çatılara çıkanları, üstünü başını yırtanları, kendisine ve çevresine zarar veren insanları görürüz. Acaba onları o hale getiren sebepler nelerdir, hiç düşündünüz mü? Durup dururken mi endazesi bozuldu bu adamların?  Durup dururken mi delirdiler? Yani kısacası, hırsızın hiç mi suçu yok?

Türkiye’de delirmek o kadar kolay ki. Delirmek için o kadar çok sebep var ki. Hangi birini sayayım size?

Haberlere bakarsın, delirirsin. Trafiğe çıkarsın, delirirsin. Pazara gidersin, fiyatları görünce delirirsin. Park yeri ararsın, bulamazsın, delirirsin. Alacağını beklersin, alamazsın delirirsin. Benim şu an aklıma gelmeyen, ama sizleri delirten nedenler de bir hayli vardır sanırım.

Devletin çeşitli kademelerindeki insanlar, yasaları uygulayanlar, vatandaşla bire-bir muhatap olan yetkililer aman ha dikkat edin. Yetkinizi kullanırken vatandaşı delirtmeyin.

Yedi-sekiz yıl önce kalp krizi geçirdim. O tarihten bu yana sigara kullanmıyorum. Kullananları da dilimin döndüğünce uyarmaya çalışıyorum. Sigaranın ne kadar kalleş olduğunu bendeki izlerinden anlıyorum. O nedenle büromda sigara içilmesine de izin vermiyorum.

Altı ay önce Selçuklu Belediyesi zabıtaları geldiler. Büromda sigara içilip içilmediğini kontrol etmeye gelmişler. İçilmediğini söyledim. 50x70 cm ebatlı “Sigara İçilmez” uyarı levhasının neden olmadığı sordular. Bürom 3x4 metre ebadında. Küçük bir mekan. “Nereye asayım?” dedim. Kocaman alışveriş merkezine de aynı ebatta uyarı levhası asılacak, benim 12 metrekarelik büroma da. Bunun mantığını anlayamadım.

Bu defa 6 ay sonra da Halk Sağlığı’ndan geldiler. Onlar da büroda sigara içiliyor mu, araştırıyorlar. Onlar da levha sordular. Onlara da “Nereye asayım” dedim. Onlar da “Biz bilmeyiz. Yasa istiyor” dediler. Vatandaşı delirtmeyin arkadaş. Velev ki büromda sigara içiyor olsam bile kime ne. Evimde içebiliyorsam, büromda da içebilmeliyim. Mekan bana ait.

Şimdi sigara ile ilgili yeni düzenlemeler düşünülüyormuş. Sigara içenlerin alanlarını biraz daha daraltmak istiyorlar anlaşılan. Sigara içmeyen, sigaradan gerektiği kadar zarar görmüş birisi de olsam, sigara içmek de insan hak ve özgürlüğüne girer diye düşünüyorum. Umuma ait yerlerde içilmesin, tamam. Ama insanları bu kadar da daraltmayın isterseniz. Bu kadar köşeye sıkıştırmayın.

Hayat şartları zor. Geçinmek zor. Para kazanmak zor. Bu ve benzeri bir yığın zorluk varken, hayatı daha da zorlaştırmak doğru değil. İnsanların üzerine bu kadar gitmeyin. İnsanları köşeye sıkıştırmayın.

“Delirtmeyin adamı!”

Ben demiyorum. Vatandaş diyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR