Prof. Dr. Mehmet Kamanlı

Prof. Dr. Mehmet Kamanlı

Vatansever

Vatansever

Türk olmanın gururunu, günübirlik siyasi menfaatleri aşarak, asırlar sonrasını görebilen ve asırlar sonrası için hazırlık yapan kimse iyi bir vatanseverdir.

Bir başka deyişle; vatan için seven, vatan için savaşan, milletin menfaatine koşan, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının kanla, irfanla, ruhla kurup bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin huzuru ve bekası için canını feda eden yanlış yapanlarla mücadele veren kahramandır.

Her şeyden önce yüce Türk milletinin ahlakta, maneviyatta, insanlık duygularında en yüksek seviyede bulunması, yaşaması, ilimde ve teknikte dünyanın en ileri gitmiş varlığı haline gelmesi ve ekonomik açıdan kalkınmış, tarımını modern tekniğe göre geliştirmiş ve modern sanayisini kurmuş refahlı bir toplum haline gelmesi iyi bir vatanseverliğin özünü oluşturmaktadır.

Bu hedefler, Türk milletinin her konuda hiçbir kimseden merhamet dilemeyecek konuma gelmesi, kendi gücüyle ayakta duran, kendi dinamikleriyle varlığını koruyabilen ve sözünü dünyanın dört bir yanında dinletebilen bir güç haline gelmesi şeklinde özetlenebilir.

İyi bir vatanseverlik, Türk milletini en kısa yoldan, en kısa zamanda modern uygarlığın en üst seviyesine çıkarmak; mutlu, müreffeh hale getirmek; bağımsız, özgür, laik, çağdaş, yaşayan ve yaşatan, dinine saygılı kendi haklarına sahip bir hayata kavuşturmaktır.

Bütün bu özellikleri üzerinde barındıranlar vatanseverdirler…

Bana göre iyi bir vatansever, işini en iyi yapan, toprağını seven, kendini bilimsel açıdan en iyi yetiştiren, geçmişine bağlı, çevresine saygılı, geleceğe kendisini hazırlayan ve donatandır.

Her gerçek, her fikir önce insanların kafasında bir hayal olarak doğar. İnsanlar hayal eder. Hayal kurarlar. Bu hayalleri kendileri için iyi olan, kendilerinin özledikleri, elde etmekle mutluluk duyacakları birtakım istekleri, birtakım özleyişleri belirtir. İnsanlar hayalleriyle büyük ölçüde insan olurlar. İnsanlar hayalleriyle diğer canlılardan bir ayrıcalık gösterirler ve gerçekten insanlık vasfını kazanmış olurlar. İşte vatanseverlik, yani idealizm, tüm insanların ve insan toplulukların kendileri için varılması mutluluk sağlayacak, ulaşılmasıyla gelişmiş, yükselmiş bir ortam yaratacak bir hayalin düşünülmesi ve insan beyninde tasarlanarak şekillendirilmesidir.

İyi bir vatansever, ülkesi adına her türlü ahval ve şerait içinde ben varım diye bir adım öne çıkan, asla benlik davasında olmayıp önce “ülkem” diyendir.

İyi bir vatansever, ufku değil ufkun ötesini gören, bilgi merkezli, çalışkan, statükoyu sevmeyen, akli eylem ve fikirsel fırtınalar yaratandır.

İyi bir vatansever, güzel ahlaklı, şahsiyetli, herkesçe emin olunan, takdir edilen ve sevilendir.

İyi bir vatansever, değişim ve gelişmeleri, sanatı ve sporu, kısacası her akım ve yaşanılanı anlayan, yorumlayan, yön verendir.

İyi bir vatansever, gücünü şanlı tarihinden alır.

İyi bir vatanseverin yüzü geleceğe dönüktür…

İyi bir vatansever, vatanseverdir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Mehmet Kamanlı Arşivi

BİZ

06 Mayıs 2019 Pazartesi 00:04
SON YAZILAR