VEDAŞ'tan kaçak elektriği önleyici proje

VEDAŞ'tan kaçak elektriği önleyici proje
VEDAŞ Genel Müdürü Akyol: - "Geliştirdiğimiz Ar-Ge projesi ile Van'ın Gevaş ilçesinde elektrikte kayıp-kaçak oranını yüzde 65'ten yüzde 15 seviyesine kadar indirdik"- "Bölgedeki abonelerin yüzde 15-20'sinin kaçak elektrik kullandığını tespit ettik"

İSTANBUL (AA) - Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Genel Müdürü Osman Akyol, şirketin kaçak elektrikle mücadele etmek için bir Ar-Ge projesi geliştirdiğini ve Van'ın Gevaş ilçesinde uygulanan bu projeyle ilçedeki kayıp-kaçak oranını yüzde 65'ten yüzde 15'e indirdiklerini söyledi.

Akyol, 4. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı'nda düzenlenen "Kaçak Elektrikle Mücadele ve Halkı Bilgilendirme Çalışmaları" oturumunda bir sunum gerçekleştirdi ve Van'a canlı yayınla bağlandı.

Sunumunda kayıp-kaçak oranlarını azaltmak için yerli bir firmayla bir Ar-Ge projesi geliştirdiklerini ve bunun Türkiye'de bir ilk olduğunu dile getiren Akyol, bu projeyi Van'ın Gevaş ilçesinde uygulamaya başladıklarını anlattı.

Akyol, "Geliştirdiğimiz Ar-Ge projesi ile Van'ın Gevaş ilçesinde elektrikte kayıp-kaçak oranını yüzde 65'ten yüzde 15 seviyesine kadar indirdik. Bu projenin içerisinde yaptığımız başka bir uygulama ile de fiilen kaçak kullanım yapan abonelerin yüzde kaç olduğunu tespit etmeye çalıştık. Sonuçlar itibarıyla bölgedeki abonelerin yüzde 15-20'sinin kaçak kullandığını tespit ettik" diye konuştu.

Doğudaki herkesin kaçak elektrik kullandığı yönündeki algının tam olarak gerçeği yansıtmadığını dile getiren Akyol, sistemde kayıp-kaçağın azalması ile de bölgedeki arıza sayılarının azaldığını ve sistemin daha güvenli çalışmaya başladığını aktardı.

Akyol, sunumunun ardından Van'a canlı yayın gerçekleştirerek, sistem üzerinde elektrik açma-kesme ve faturalama işlemlerini nasıl yaptıklarını da gösterdi.

Kayıp-kaçağı önlemek amacıyla geliştirilen sistem, aboneye giden elektrik miktarını otomatik olarak kayıt altına alan bir sayaç vasıtasıyla merkeze iletiliyor ve buna göre ay sonunda abonenin gerçek tüketimi belirleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.