Velayet Sorumluluğu ve Çocukların Korunması İşbirliği Sözleşmesi

Velayet Sorumluluğu ve Çocukların Korunması İşbirliği Sözleşmesi
Türkiye'nin sözleşmeye katılmasına dair kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu

TBMM (AA) - Türkiye'nin, velayet sorumluluğu ve çocukların korunmasına ilişkin işbirliği sözleşmesine katılmasını içeren kanun tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.

Velayet Sorumluluğu ve Çocukların Korunması Hakkında Tedbirler Yönünden Yetki, Uygulanacak Hukuk, Tanıma, Tenfiz ve İşbirliğine Dair Sözleşmeye Katılmanın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, Türkiye'nin AB ile başlattığı Vize Serbestisi Diyaloğu çerçevesinde hayata geçirilmesi beklenen yasal düzenlemeler arasında yer alıyor.

Tasarının gerekçesinde, 1961 tarihli Küçüklerin Korunması Sözleşmesi'nin Türkiye bakımından 1983 yılında yürürlüğe girdiği anımsatılarak, bu sözleşmenin uygulamadaki ihtiyaçları karşılamaması nedeniyle Lahey Uluslararası Özel Hukuk Konferansı tarafından 1996 yılında velayet sorumluluğu ve çocukların korunmasına ilişkin sözleşmenin imzaya açıldığı belirtildi. Gerekçede, 41 ülkenin taraf olduğu sözleşmeye Türkiye'nin henüz taraf olmadığı ifade edildi.

Sözleşmenin; çocukların ve mallarının korunması bağlamında farklı devletlerin makamları arasındaki yetki çatışmasının bertaraf edilmesini teminen çeşitli düzenlemeler getirdiği anlatılan gerekçede, çocuğun mutat meskeninin bulunduğu ülke makam ve mahkemelerine öncelik tanındığı ve böylece yetki karmaşasının ortadan kaldırılması açısından yarar sağladığı kaydedildi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.