'Vize konusunun başka bir koşula bağlanması doğru değil'

'Vize konusunun başka bir koşula bağlanması doğru değil'
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, AB ülkelerinin büyükelçileriyle bir araya geldiği toplantıda vize konusunun bir başka koşula bağlanmasının doğru olmadığını ifade ettiklerini belirtti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, JW Marriot Otel'de AB ülkelerinin büyükelçileriyle kahvaltıda bir araya geldi.

Yaklaşık 2 saat süren kahvaltının ardından, basın mensuplarına açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, "Sayın büyükelçilerle bugün bir sabah kahvaltısı yaptık, bir sabah çalışması oldu bu. Türkiye'nin AB'ye üyeliği sürecini tartıştık. 1963'ten bu yana süren yolculuğumuzun olumlu sonuçlanması için elimizden gelen her türlü çabayı CHP olarak gösterdiğimizi kendilerine aktardık." diye konuştu.

"Vizenin bir başka koşula bağlanması doğru değil"
Büyükelçilere, vize konusunun bir başka koşula bağlanmasının doğru olmadığını ifade ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ahde vefanın bir gereği olduğunu, birliğin etik değerleriyle de bunun uyuşabileceğini ifade ettik. Herhangi bir koşul olmaksızın vize serbesti sağlanırsa bunun daha uygun olacağı kendilerine ifade edildi. Ayrıca Türkiye'nin Ortadoğu, Rusya, Afrika, Balkanlar konusunda bize yöneltilen sorularla ilgili cevaplar verdik. Kendi düşüncelerimizi aktardık. Yine onlara CHP'nin önümüzdeki günlerde bir dış politika stratejisini açıklayacağını da ifade ettik. Bu belgeyi merak ettiklerini ifade ettiler. Biz de önümüzdeki süreç içinde kamuoyuyla paylaştıktan sonra, bu belgeyi kendilerine göndereceğimizi de belirttik."

"1915 olayları siyasete alet edilmemeli"
Kılıçdaroğlu, Almanya Federal Meclisi'nde yarın oylanacak, 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruyu da, "Özellikle sözde Ermeni soykırımı ile ilgili bir soru da geldi. O konuda düşüncelerimizi aktardık. Bunun bir siyaset konusu olmaması gerektiğini, siyasete malzeme edilmemesi gerektiğini, tarihçilerin işi olduğunu, Türkiye'nin bütün arşivlerini açtığını, gerçekleri sadece bizim değil, bütün dünyanın görmeye hakkının olduğunu, arşivlerini açmayan Ermenistan'ın da arşivlerini açması gerektiğini kendilerine aktardık." şeklinde yanıtladı.

Almanya Büyükelçisi'nin toplantıda olup olmadığının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Biz davet ettik ama Türkiye'de mi, değil mi bilmiyoruz. Gelmedi." karşılığını verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.