"Vize Muafiyeti ile Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi" paneli

"Vize Muafiyeti ile Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi" paneli
Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru:- "AB Komisyonu’nun 4 Mayıs’ta yaptığı öneriyle birlikte, AB iç onay süreci başlamış bulunuyor"- "1 Temmuz 2016’da Schengen vize muafiyetinin başlamasını öngörüyoruz. Hem biz, hem de AB tarafı bunu öngörüyor” - AB Türkiye D

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Türkiye için vize serbestisi getirilmesini önerdiği 4 Mayıs'ın Türkiye için tarihi bir gün olduğunu belirterek "1 Temmuz 2016’da Schengen vize muafiyetinin başlamasını öngörüyoruz. Hem biz, hem de AB tarafı bunu öngörüyor.” dedi.
AB Günü kapsamında Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) düzenlenen "Vize Muafiyeti ile Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi" konulu panelin açılışına, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, AB Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal katıldı.
Koru, panelde yaptığı konuşmada, AB Komisyonu’nun dün Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin yayımladığı üçüncü raporunu değerlendirdi. Türkiye için 4 Mayıs’ın tarihi bir gün olduğunu vurgulayan Koru, Komisyon raporunda Türkiye’nin 65 kriteri tamamlandığının teyit edildiğini, 2 kriter için değerlendirmenin ertelendiğini ve vize serbestisinin haziran sonunda başlatılması yönünde tavsiyede bulunulduğunu hatırlattı. Koru, “AB Komisyonu’nun 4 Mayıs’ta yaptığı öneriyle birlikte, AB iç onay süreci başlamış bulunuyor. Önümüzdeki dönemde Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından vize serbestisi kararı alınacak. 1 Temmuz 2016’da Schengen vize muafiyetinin başlamasını öngörüyoruz. Hem biz, hem de AB tarafı bunu öngörüyor.” diye konuştu.
Günümüzde dünyada savaş ve ekonomik nedenlerden dolayı 244 milyon göçmen olduğunu, 60 milyon insanın yerlerinden edildiğini ve bunların 12 milyonunun Suriyeli olduğunu ifade eden Koru, “Suriye’deki iç savaş nedeniyle nüfusun yarısı yerlerinden edildi. 4 milyonu aşkın kişi komşu ülkelere sığındı, bunların başında da Türkiye geliyor. En fazla Suriyeliyi misafir eden ülke, 2 milyon 700 bin Suriyeliyi konuk eden Türkiye’dir. Bu, aslında bütün dünyada da bir ilk. Şu an uluslararası koruma altında en fazla mülteciyi barındıran ülke Türkiye.” şeklinde konuştu.Koru, 36 yıldır Dışişleri Bakanlığında diplomat olarak görev yaptığını belirterek, AB ile ilişkilerde gelinen noktanın hem Türkiye hem de AB için mutluluk verici olduğunu sözlerine ekledi.
- "Kimse 6 ay önce bunların hayalini bile kuramazdı"
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Haber de "Biz birbirimize bağımlıyız. Birbirimize güvenmeli ve birlikte hareket etmeye devam etmeliyiz." dedi. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde temel değerlerin son derece güçlü olduğuna işaret eden Haber, “Uzun zamandır devam eden ve karşılıklı yararlandığımız bir ilişkimiz var. Türkiye, Avrupa işletmeleri için bir yatırım yeri haline gelmiş durumda. Orta ve yüksek seviyede mali hizmetlerde entegrasyon sağlanmış durumda." ifadelerini kullandı.
AB Komisyonu'nun Türkiye için vize serbestisi getirilmesini önermesinin son derece önemli olduğunun altını çizen Haber, sürecin her iki tarafta da hızlandırılması gerektiğini dile getirdi. Vize yol haritasının 2013’ten önce başlatıldığını hatırlatan Haber, sürecin sığınmacılar konusuna bağlanmaması gerektiğini vurguladı. “Gerçekten inanılmaz derecede heyecanlı bir müzakere döneminden geçiyoruz.” diyen Haber, AB ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaların sonuç vermeye başladığına vurgu yaparak, 2015'te Yunanistan’a yasa dışı yollardan giden sığınmacı sayısı binlerle ifade edilirken, bu yıl rakamların yüzlere düşmesini de buna örnek gösterdi. Haber, Ege'deki dramatik ölüm oranlarının azaldığını ve nisanda neredeyse hiçbir sığınmacının ölmediğini belirterek, “İnsan kaçakçılarının iş modeli kırılmış gibi görünüyor. Bunların hepsi pozitif başarılar. Hiç kimse 6 ay önce bunların hayalini bile kuramazdı." ifadelerini kullandı. Türkiye’nin milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaparak muazzam bir performans gösterdiğini işaret eden Haber, Türk kamu kuruluşlarıyla sivil toplum örgütlerinin sığınmacılara yönelik çalışmalarının takdire şayan olduğunu söyledi. - Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi
AB Bakanlığı Müsteşarı Soysal ise Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin dikkatleri üzerinde topladığı, karşılıklı beklentilerin sonuç odaklı bir takvime yerleştiği ve son aylarda yaşanan yoğun üst düzey temas trafiği zemininde ilişkilerde yakalanan ivmenin sürdürülmesinin önem taşıdığı bir zaman kesitinde olunduğunu ifade etti.Soysal, vize serbestisinin yanı sıra önümüzdeki dönemde AB ile en önemli gündemlerden birinin de Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesinin teşkil edeceğini söyleyerek, bu konudaki görüşmelerin 2017’nin ilk çeyreğinde başlayacağını bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.