Vücudumuzdaki benler ne zaman tehlikeli olur?

Vücudumuzdaki benler ne zaman tehlikeli olur?
 S. Yazı İşleri Müdürü
Vücudumuzun çeşitli bölgelerinde çok sayıda ben olabilir. Çeşitli boyutlarda olan benlerin hepsi tehlikeli değildir. Peki hangi benler tehlikelidir? Hangileri tehlikesiz?

Vücuttaki tüm benler tehlikeli değildir. Benlerin nasıl oluştuğu bilinmemekle beraber bir kısmı doğumsal olmaktadır.

Her bireyin aylık periyodlarla kendi benlerini muayene etmesi önemlidir.

Bu muayene sırasında saptanan bende asimetri, sınır düzensizliği, renk değişikliği (benin birden çok renk içermesi), belirgin büyüme, iltihabi reaksiyon ya da kanama cilt kanserine işaret edebilir.

Bu nedenle vücudumuzdaki benlerin yerini ve biçimini bilmemiz, üzerinde oluşabilecek herhangi bir değişikliği erken saptamamız için gereklidir.

BENLERDE GÜNEŞ ETKİSİ ÖNEMLİ

Benlerin güneşi gördükçe hem sayıları artar hem de yapıları bozulup dejenere olabilirler.

Özellikle yanık yapacak boyutta kızarma, soyulma gibi durumlar, deri kanserine dönüşme riskini artırır.

BEN KONUSUNDA KİMLER RİSKLİ?

Açık tenli, açık renk gözlü, kızıl - sarı saçlı, kolay bronzlaşamayan kişiler,
Ailesinde deri kanseri, malign melanom olan kişiler,
Anormal (atipik) görünümlü benleri olanlar,
Ağır güneş yanıkları geçirmiş kişiler,
Doğumsal çok sayıda benleri olanlar rutin olarak dermatolojik kontrollerden geçmelidir.

ET BENİ NEDİR NEREDE OLUR?

Et benleri genellikle kahverengi veya deri renginde, küçük saplarla deriye bağlanmış yumru şeklinde oluşumlardır. Toplu iğne başı kadar olabildiği gibi daha büyük boyutlara da ulaşabilirler.

Et beni otuzlu yaşlardan sonra herkeste görülebilir ve zamanla sayıları artar. Genellikle et benleri tıbbi olarak zararlı değildir. Fakat estetik olarak veya tahrişe açık olmalarından kaynaklı olarak kişiyi rahatsız edebilir.

Et benleri küçük bir sapla deriye bağlıdırlar. 1mm’den küçük olabileceği gibi ceviz büyüklüğüne kadar ulaşabilirler. Büyüklükleri zamanla değişkenlik gösterebilir veya aynı da kalabilir.

Et benleri en sık; boyun, ense, göz kapakları ve çevresi, koltuk altı, kasık, genital bölge, meme etrafı ve az da olsa gövdede görülür.

ET BENİ KOPARILIR MI?

Et beni olan kişiler bazen benlerini kopararak onlardan kurtulmak isterler. Bunun sonucunda istenmeyen enfeksiyonlar oluşabilir.

Özellikle büyük benleri koparılması ciddi kanama oluşturabilir. Fakat “benin koparılması kansere neden olur” söylemi doğru değildir.

Benlerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Benleri yerlerine, şekillerine, renklerine ve gelişimlerine göre sınıflandırabiliriz.

Ancak benlerle ilgili asıl önemli olan, iyi huylu veya kötü huylu olmaları ile ilgili ayrımı yapmaktır.

Benlerin yolunması kanseri tetiklemiyor olsa da bazı benler kanser habercisi olabilir. Bu yüzden benlerdeki değişimlerin farkında olmak önemlidir.

ET BENİ NASIL ALINIR?

Et beni ameliyat edilerek alınır. Fakat bu korkulacak bir ameliyat değildir. Sadece neşter veya makasla benin kesildiği küçük bir işlemdir.

ET BENİ ALDIRMA ÇEŞİTLERİ NELER?

Kriyoterapi: Sıvı azot kullanılarak et beni dondurularak, düşürülür.
Elektrokoter: Yüksek frekanslı elektrik enerjisi verilerek ben yakılarak alınır.
Ligasyon: Et beninin cerrahi bir iple sıkıştırıp düşürülmesi yöntemidir.
Radyofrekans: Radyo dalgaları kullanılarak yapılan bir tedavidir.
Ablatif Lazer: Çok kabarık olmayan, küçük boyuttaki benlerde uygulanır.

ET BENİ NE ZAMAN TEHLİKELİ OLUR?

Bazı kitleler başlangıçta et beni görünümünü taklit edebileceğinden bir lezyonda renk değişikliği (özellikle koyulaşma), çapında artış et-beni-tehlikeli-mi(zamanla büyüme), deriden kabarıklaşma veya çukurlaşma, ağrı yapmaya başlama (nadiren ağrısız olabilir), akıntı ve koku oluşması durumlarında tehlikeli bir oluşuma dönüşme ihtimali nedeniyle mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından takip edilmelidir. Eğer dermatoloji uzmanı şüphelenirse lezyonun tamamının veya bir kısmının patolojiye gönderilmesi için plastik cerraha başvurulmalıdır.


Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.