VW ve ABD'li kuruluşlar "emisyon" davasında anlaşma sağladı

VW ve ABD'li kuruluşlar "emisyon" davasında anlaşma sağladı
VW ile ABD'li kurumlar, emisyon ölçümlerinde yanıltıcı yazılıma sahip olan dizel araçların tamiri konusunda prensipte uzlaştı

WASHINGTON (AA) - Volkswagen Grubu (VW) ve ABD'li otoritelerin, emisyon manipülasyonundan etkilenen araçların tamirine ilişkin dava kapsamında "prensipte" anlaştığı bildirildi.

San Francisco Federal Mahkemesi Yargıcı Charles Breyer, VW ile ABD'li kurumların emisyon ölçümlerinde yanıltıcı yazılıma sahip olan dizel araçların tamiri konusunda “elle tutulur” bir plan üzerinde uzlaşma sağladıklarını açıkladı.

Breyer, VW'nin sunduğu plan gereğince ABD'de bulunan yaklaşık 580 bin dizel aracın sahiplerine araçlarını şirkete geri satma veya ücretsiz tamir seçeneklerini sunacağını belirtti.

Ayrıca, söz konusu dizel araçların sahiplerine "azımsanmayacak" bir miktar tazminat ödemesi yapılacağını kaydeden Breyer, meblağ konusunda açıklama yapmadı.

Analistler, araç sahiplerine yapılacak ödemeler ve tamir masraflarının, skandal nedeniyle zor günler geçiren Alman otomobil üreticisine yaklaşık 6 milyar dolara mal olabileceğini öngörüyor.

- 21 Haziran'a kadar süre

Yargıç Breyer, VW ile ABD'li otoritelerin söz konusu anlaşmayla ilgili detaylar üzerinde uzlaşabilmesi için 21 Haziran'a kadar süre tanıdı.

Bu sürenin sonunda detayları kamuoyuna açıklanacak anlaşma, VW'nin dizel araç sahiplerinden gelen ek talepler göz önüne alınarak, mahkemenin onayına sunulacak.

Bu arada, VW'nin mahkemeye sunduğu planının emisyondan etkilenen 90 bin Audi ve Porsche marka dizel araçları kapsamadığı öğrenildi.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), ABD Adalet Bakanlığı ve Kalifornia Çevre Koruma Ajansı, AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

- Skandalın geçmişi​

Geçen yılın Eylül ayında ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), VW'nin emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu.

Bunun üzerine VW, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracında emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul etmiş ve o dönemki İcra Kurulu Başkanı (CEO) Martin Winterkorn istifa ederken 10 üst düzey yöneticisinin de işine son verilmişti.

VW, emisyon skandalı nedeniyle oluşabilecek zararlar ve tazminat masrafları için geçen sene 6,5 milyar avro ayırdığını duyurmuştu.

Bununla birlikte, EPA ve Kalifornia Çevre Koruma Ajansı, VW'den geçen yılın kasım ayında hatalı araçların geri çağrılmasına yönelik resmi plan talep etmişti.

İlgili davanın Yargıcı Breyer, verilen sürede uzlaşma sağlayamayan VW ve Amerikalı resmi kuruluşlara en son 21 Nisan'a kadar süre tanımıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.