Washington’da Rusya’nın "saldırgan" tutumu değerlendirildi

Washington’da Rusya’nın "saldırgan" tutumu değerlendirildi
Cumhuriyetçi Parti Teksas milletvekili Poe:- "Şu anda Rusya’nın Ermenistan’ın birçok şehrinde toplam 29 askeri karakolu bulunuyor ve bunların birçoğu Türkiye sınırında. Putin, bu bölgedeki varlığını güçlendiriyor"- "Türkler, hava sahalarını ihlal eden Rus

WASHINGTON (AA) – Türk İlerleme Enstitüsünün (Turkish Institute for Progress) katkılarıyla The Weekly Standart dergisi tarafından ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen panelde Rusya’nın son dönemdeki saldırgan tutumu ele alındı.

Konuşmacılardan ABD Kongresinin Cumhuriyetçi Partili Teksas üyesi Ted Poe, Vladimir Putin liderliğindeki Rusya’nın, coğrafyasındaki etkinliğini aşama aşama artırdığına vurgu yaptı.

Baltık ülkelerindeki Rus uyruklu nüfusu kullanarak saldırgan politikasını sürdüren Rusya’nın, Avrupa’nın doğusu ve güneyinde de NATO ve müttefiklerinin rahatsız olacağı girişimlerini sürdürdüğüne dikkati çeken Poe, Batı'yı ise Rusya’nın girişimlerine sessiz kalmakla eleştirdi.

“Batı ise hiçbir şey yapmıyor” ifadesini kullanan Poe, Rusya’nın ilk önce Gürcistan’a girdiğini, ilerleyen dönemde de Kırım’ı işgal ettiğini hatırlattı. Moskova yönetiminin Suriye’de yıllardır üstlendiği rolün ise herkes tarafından bilindiğini anlatan Poe, Kremlin’in şimdi de Ermenistan’da askeri varlığını artırdığına odaklandığı bilgisini verdi.

Poe, şunları kaydetti:

“Şu anda Rusya’nın Ermenistan’ın birçok şehrinde toplam 29 askeri karakolu bulunuyor ve bunların birçoğu Türkiye sınırında. Putin, bu bölgedeki varlığını güçlendiriyor.” dedi.

Poe, Rusya’nın son yıllarda askeri harcamalarını da yüzde 50 artırdığını belirterek, Rusların milliyetçiliği çok güçlü bir halk olduğunun altını çizdi ve Putin’in Rusya’yı "geri dönüş yapmaya" hazırladığını kaydetti.

- “Rus uçağının düşürülmesi onların geri gelmeyeceği anlamına gelmiyor”

Putin’in söz konusu adımlarına karşı ABD’nin eylemsizlik içinde bulunduğu eleştirisini getiren Poe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın hiçbir yeri için şu anda bir politikamız yok. Rusya’nın eylemlerine karşı yanıtımız ne? NATO’nun savunma sistemini güçlendirmesine teşvik etmenin ötesinde bir karşılığımız var mı? Bir plana ihtiyacımız var. Rusların bu tutumlarını daha fazla sürdüremeyeceklerini anlatacak, ‘Şu anda yaptığınızı daha fazla yapamazsınız’ diyecek bir planımız olmalı. Onlara ‘dur’ deyinceye kadar da buna devam edeceklerdir. Türkler, hava sahalarını ihlal eden Rus jetini yasalara uygun bir şekilde düşürdü. Ruslar bundan sonra biraz geri çekildi ama bu, onların bundan sonra geri gelmeyecekleri ve yeniden denemeyecekleri anlamına gelmiyor.”

- “NATO’nun Türkiye’yi yalnız bırakması oyun bitirici olur”

Transatlantik Güvenlik Girişimi Direktörü Magnus Nordenman da NATO’nun, Rusya ile muhtemel bir krizde Türkiye’nin ardında durmayacağı iddialarına dikkati çekti.

“Türkiye’nin bir kriz anında yalnız bırakılabileceğine dair büyük bir korku ve endişe var” diyen Nordenman, şunları kaydetti:

“Türkiye şüphesiz ön cephede yer alıyor, bir dereceye kadar da coğrafi açıdan tek başına kalmış durumda. Türkiye, NATO’nun bir üyesi ve ABD’nin gerçek bir müttefikidir ancak işler bu şekilde sürdükçe Türkiye tek başına bırakılabilir. Bunun da NATO’ya büyük bir etkisi söz konusu olacaktır.”

“Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” deyişini hatırlatan Nordenman, Türkiye’nin bu şekilde yüzüstü bırakılacak olmasının NATO ittifakını bölmek isteyenler için fırsat sunacağını dile getirdi.

Nordenman, “Eğer Türkiye, Rusya ile bir krizde NATO olarak yalnız başına bırakılırsa bu oyun bitirici olur.” dedi.

Nordenman, Türkiye’nin sınırlarını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ise Putin’i şaşırttığını belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.