Washington’daki barış ve dayanışma yürüyüşü

Washington’daki barış ve dayanışma yürüyüşü
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Kılıç:- “ABD’de, Türkiye’de Suriyeli kardeşlerimizin dertleriyle dertlenen kardeşleri var. Onlar yalnız değiller. Bugün burada onlar için kalbi çarpan 11 bin kişi var. Bugün bir kez daha gördük ki Türkiye Cumhuriyeti ABD

WASHINGTON (AA) - ABD'nin başkenti Washington'da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarına karşı, ayrıca Suriyeli sığınmacılarla ABD'de artan islamofobiye dikkat çekmek için düzenlenen barış ve dayanışma yürüyüşüne yaklaşık 11 bin kişinin katıldığı bildirildi.

ABD’de yaşayan Türkler ve birçok farklı milletten kişiler Beyaz Saray önünde toplandıktan sonra Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ne kadar yürüyüş yaptı.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, TBMM Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya, AK Parti Milletvekilleri Ertan Aydın, Fatma Betül Sayan Kaya ile ABD’deki Müslüman toplumunun temsilcileri kortejin önünde büyükelçilik binasına geldi.

Büyükelçi Serdar Kılıç, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, yürüyüşe sadece Türk vatandaşlarının değil Türkiye’nin izlediği haklı politikaları, insani yardım politikalarına destek veren çok sayıda farklı ülke vatandaşlarının destek verdiğini söyledi.

Kılıç, “ABD’de Türkiye’de Suriyeli kardeşlerimizin dertleriyle dertlenen kardeşleri var. Onlar yalnız değiller. Bugün burada onlar için kalbi çarpan 11 bin kişi var. Bugün bir kez daha gördük ki Türkiye Cumhuriyeti ABD’de yalnız değildir.” diye konuştu.

- “Bir olmaya devam edeceğiz”

TBMM Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya da ABD’deki Türklere TBMM’nin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Başbakanının özel selamlarını, sevgilerini ve dostluk duygularını getirdiklerini aktardı.

“Türkiye Cumhuriyeti, devleti milletiyle birlikte Amerika’daki vatandaşlarımızın ve tüm dostlarımızın ve dost coğrafyalarımızın her zaman yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir” diyen Sarıkaya, şunları dile getirdi:

“Bunun için Washington, Somali, Karabağ, Filistin veya dünyanın başka bir coğrafyası fark etmez. Bütün coğrafyalarda omuz omuza ve yürek yüreğe olmaya devam edeceğiz. Şanlı bayrağımızın dalgalandığı her yerde dünya mazlumlarının yanında olmaya devam edeceğiz. Filistin’in, Karabağ’ın, Somali’nin ve dünyanın neresinde mazlum varsa onların haklı davalarının yanındayız. Devleti, milleti, bayrağı ve ezanıyla bir olmaya devam edeceğiz.”

Sarıkaya ayrıca organizasyonu yapan Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği ile Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’ne, destek veren diğer ülke mensupları ile ABD’deki Müslümanlara teşekkürlerini iletti.

AK Parti Milletvekili Ertan Aydın, Washington’da muazzam bir kalabalık toplandığını, Türkiye’yi uluslararası arenada yalnızlaştırmaya gayret eden bazı kesimler bulunduğunu belirterek “Burada gördük ki halklar Türkiye’nin yanında. Gerek ABD’de yaşayan Türkiyeli vatandaşlar gerekse Müslüman topluluklar Türkiye’ye sonuna kadar destek oluyorlar. Türkiye’nin insan onuruna yakışır haklı mücadelesine destek veriyorlar. Bundan dolayı çok mutluyuz. Ankara’ya, Türkiye’nin yalnız olmadığı mesajını götüreceğiz.” ifadesini kullandı.

AK Parti Milletvekili Fatma Betül Sayan Kaya, “Bugün çok farklı kesimlerden insanların burada büyük destek verdiklerini görüyoruz. Türkiye’den Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın selamlarını getirdik. Burada toplanan herkese ben de ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.

Azerbaycan'ın Washington Büyükelçisi Elin Suleymanov da “Biz her zaman Türkiye’nin yanında duruyoruz. Türkiye ve Azerbaycan her zaman birdir ve bir olacaktır. Bugün hepinizi büyük bir şerefle tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.​

- “11 bin kişi katıldı”

Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin kurucu başkanlarından İbrahim Uyar da “Bugün son aldığımız rakama göre 11 bini aşkın insan buraya katıldı.” dedi.

Yürüyüşe katılan herkese teşekkür eden Uyar, “Büyüyen Türkiye’nin itibarı Ermeni yalanlarıyla lekelenemez.” ifadesini kullandı. Uyar, “Bugün 2,7 milyon Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapan insanlar soykırım yapmamıştır. Aynı zamanda ABD’de yaklaşan seçimlerden dolayı artan islamofobiye de bir tepki veriyoruz.” ifadesini kullandı.

Komitenin diğer kurucu başkanlarından Günay Evinch, birlik ve dayanışma için farklı kesimlerden çok sayıda kişinin yürüyüşe katıldığını belirterek “Bugün binlerce insan Türkiye’nin haklı barış ve adalet çizgisine destek vermek için bir araya geldi.” diye konuştu.

- Amerikalı Müslümanlardan teşekkür

ABD’deki en büyük Müslüman sivil toplum örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Nihad Awad da Türkiye'nin, bölgesinde barış ve adalet için liderlik gösterdiğini vurgulayarak “Türkiye, Suriyeli ve Iraklı insanlara gösterdiği ev sahipliği ile bunu yapıyor. Dünyada 2,7 milyon mülteciye ev sahipliği yapan başka bir ülke yok dünyada. Bugün Türkiye’ye tüm mazlumlara verdiği destek için teşekkür ediyoruz.” dedi.

ABD’deki Müslümanların çatı kuruluşu ABD-Müslüman Organizasyonları Konseyi Genel Sekreteri Usame Cemal de Türkiye’nin birlik, beraberlik ve kardeşlik için mücadele verdiğini söyleyerek şunları kaydetti:

“Amerikalı Müslüman toplumu olarak, Türkiye’nin sadece Suriyeli ve Iraklı kardeşlerimiz için yaptıklarını değil, Mısır, Somali ve Arakan’daki mazlumlar için yaptıklarını da takdir ediyoruz. Biz Türkiye ile ülkesindeki terör saldırılarına karşı barış ve dayanışma içindeyiz.”

- ABD’nin her yerinden geldiler

Beyaz Saray’da başlayarak Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde sona eren yürüyüşe yaklaşık iki saat sürdü. Yürüyüşe ABD’nin birçok yerinde yaşayan Türkler, Ahıska Türkleri, Azerbaycanlılar, Bosnalılar ve birçok milletten kişiler katıldı.

Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi, yürüyüş için ABD’nin farklı eyaletlerinden çok sayıda otobüs kaldırıldığını bildirdi.

Yürüyüşe katılmak üzere Philadelphia eyaletinden gelen üniversite öğrencisi Umut Cemre Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herhangi bir siyasal görüşün veya bir grubun mesajını taşımak için gelmediklerini söyledi.

Ata, “Burada bulunuşumun tek bir amacı var. Washington üzerindeki Ermenistan baskısına karşı bizim de sesimizi duyurmamız gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Katılımcılardan Turgut Güçlü de yürüyüşe katılmak için Delaware eyaletinden geldiklerini belirtti. Güçlü, “Geçen sene ilkini gerçekleştirdiğimiz yürüyüşün ikincisini yapıyoruz. Amacımız ülkemize sahip çıkmak. Biz de yaşadığımız şehirden bu yürüyüşe destek vermek amacıyla buraya geldik.” açıklamasında bulundu.

Yürüyüşe ABD’de yaşayan Ahıska Türkleri de yoğun destek gösterdi. Otobüsle yaklaşık 12 saatlik uzaklıktaki Chicago’dan gelen Temel Aliman da “Biz de Ahıska Türkleri olarak Chicago’dan geldik. Aradaki mesafe uzak fakat biz bu bayrağın dalgalandığı ve bize ihtiyaç duyulan her yerde Türkiye halkını ve devletini desteklemeye devam edeceğiz. Biz biriz. Bunu göstermek istedik.” diye konuştu.

Yürüyüşe katılanlar daha sonra büyükelçilik önünden ayrıldı.

Washington’daki barış ve dayanışma yürüyüşü

Washington’daki barış ve dayanışma yürüyüşü

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.